Masa de Revelion este una festivă și de pe ea nu trebuie să lipsească mâncărurile tradiționale, specifice Sărbătorilor de Iarnă, dar nici preparatele rafinate. Conform unor superstiții în noaptea dintre ani trebuie să mâncăm pește și struguri.
După masa îmbelșugată de Crăciun, urmează o nouă masă festivă. Una specială din noaptea de Revelion.
Indiferent dacă masa festivă are loc acasă sau la restaurant, există o listă de alimente care nu trebuie să lipsească în noaptea dintre ani.
Pentru gurmanzi, de pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească carnea de porc și preparatele din carne de porc. Toba, piftia, dar și salatele de vinete și ciuperci sunt pe lista preparatelor nelipsite de pe mesele românilor.
Bineînțeles, legat de masa festivă, sunt tot felul de superstiții. Se spune că e bine să pui pe masă carne de porc pentru că asta înseamnă prosperitate. De pe masă nu ar trebui să lipsească nici lintea, despre care se spune că ar semnifica monedele de anul viitor.
Peștele și strugurii, nelipsite de pe masa de Revelion
Conform superstițiilor se spune că de Anul Nou este bine ca meniul festiv trebuie să includă peștele. Dacă mănânci pește de Anul Nou, conform superstițiilor, vei trece ușor peste probleme în anul care vine, precum „peștele prin apă”.
Peștele și fructele de mare au fost de altfel printre produsele cele mai căutate în aceste zile în magazine. La cuptor, cu lămâie sau prăjit cu mujdei de usturoi, peștele se spune că ar aduce și belșug în noul an.
Tot conform superstițiilor, în noaptea dintre ani trebuie să mănânci 12 boabe de struguri, câte luni are anul. Pentru fiecare boabă de strugure trebuie să îți pui o dorință. Strugurii și stafidele simbolizează abundența funanciară
La miezul nopții se spune că este bine să bei șampanie ca anul să fie îmbelșugat, iar la capitolul fructe, conform unei supersiții preluate de români din Turcia, se consumă rodie pentru că are culoarea roșie care simbolizează inima omului sănătos.
Fructele și produsele din făină nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion, pentru că amintesc de vremea recoltei care o să fie în noul an. Dacă ai pe masa de Revelion fructe rotunde se spune că vei avea un an plin de realizări.
Dacă anumite alimente sunt „purtătoare”de noroc, conform superstițiilor, carnea de pui nu trebuie să fie pe masa de Revelion pentru că aduce ghinion.
Cum ți se pare subiectul?