Repartizarea biletelor de tratament pentru pensionari trezește în continuare numeroase nemulțumiri. Casa Județeană de Pensii Prahova precizează că repartizarea biletelor de tratament se realizează electronic, la nivel național.
Pentru a evita nemulțumirile cu privire la repartizarea biletelor de tratament pentru pensionari, în urmă cu mai mulți ani, legislația a fost modificată. Astfel, repartizarea biletelor de tratament se realizează electronic, la nivel național.
Chiar dacă a fost identificată o astfel de modalitate de repartizare, pe baza unor criterii stabilite de lege, în continuare sunt înregistrate nemulțumiri pe această temă.
Citește și: Câți pensionari din Prahova vor primi pensii majorate în luna ianuarie 2023. Care este cea mai mică pensie
„Aceiași pensionari merg an de an la tratament cu bilet, dar în perioade diferite. Parcă sunt trași la indigo. Noi n-am mai fost de patru ani și am pierdut șansa de a merge în această vară”, ne-a scris, nemulțumit, un cititor al Observatorulph.ro, care propune suplimentarea biletelor de tratament pe perioada de vară.
Casa Județeană de Pensii Prahova susține că repartizarea biletelor de tratament se realizează electronic, la nivel național, pe baza unor criterii stabilite de lege.
Citește și: Începând cu 1 ianuarie 2023 s-a majorat vârsta de pensionare a femeilor
Practic, beneficiarii biletelor de tratament din fiecare județ sunt stabiliți la nivel național, prin repartizare computerizată, conform unor criterii. Pentru eliminarea oricăror discuții cu privire la repartizare, înregistrarea cererilor de acordare a biletelor de tratament se realizează direct în aplicația informatică SPA.
„Biletele de tratament se acordă în baza unor criterii stabilite de lege.
Repartizarea biletelor de tratament se realizează electronic, într-un program național, în funcție de punctajul pe care îl are fiecare pensionar, solicitant al unui bilet de tratament. Punctajul respectiv ține cont de cuantumul pensiei, ține cont dacă persoana a fost sau nu în stațiune de tratament în ultimii doi ani, dar și în funcție de alte criterii (grad de handicap, de exemplu)”, ne-a declarat Graziella Chiţu, purtător de cuvânt al Casei Județene de Pensii Prahova (Vezi AICI criteriile de acordare a biletelor de tratament).
Citește și: E oficial: cu cât crește punctul de pensie în 2023. Ce se întâmplă cu pensiile militare
Probleme apar, bineînțeles, prin prisma faptului că numărul de bilete de tratament este destul de mic în comparație cu numărul de posibili beneficiari pentru fiecare județ în parte.
De altfel, conform legii, numărul locurilor de tratament ce poate fi pus la dispoziția beneficiarilor se stabilește tot la nivel național, de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
Un alt inconvenient este că numărul cel mai mare de cereri pentru biletele de tratament se înregistrează pentru lunile iulie, august și septembrie, iar de regulă există numai anumite stațiuni pentru care se înregistrează cereri.
Durata sejurului unui bilet de tratament este de 16 zile, iar a tratamentului balnear este de 12 zile.
Conform site-ului Casei Județene de Pensii Prahova, pe lista stațiunilor de tratament balnear unde au fost repartizate bilete se numără Amara, Buziaș, Covasna, Geoagiu, Lacu Sărat, Moneasa, Băile Olănești, Pucioasa, Sărata Monteoru și 1 Mai.
Din păcate, cele mai multe cereri pentru bilete de tratament se înregistrează pentru stațiunile balneare de pe litoral, motiv pentru care concurența pentru un bilet este extrem de mare.
Citește și: Casa Județeană de Pensii Prahova: Cum se acordă biletele de tratament pentru pensionari în 2023, stațiunile disponibile și care este durata sejurului
În 2022, conform unei statistici efectuate de Casa Județeană de Pensii Prahova, s-au înregistrat 8.500 de cereri pentru bilete de tratament și au fost valorificate doar 3.930, o parte dintre ele – 655, mai precis – fiind gratuite, si acordate, potrivit legii, anumitor categorii de beneficiari (veterani, persecutati politic, persoane cu handicap etc).
Criterii de repartizare a biletelor de tratament
Unul dintre criteriile care stau la baza repartizării biletelor de tratament stă faptul că solicitantul nu a beneficiat de bilet de tratament în ultimii doi ani. În acest caz punctajul acordat strict pentru această cerință este de 10 puncte.
În cazul în care a beneficiat de un bilet de tratament în extrasezon, în ultimii doi ani, punctajul acordat este de 5 puncte, iar dacă a beneficiat de un bilet de tratament în sezon punctajul acordat este de numai 3 puncte.
In tara asta,in toate domeniile,in tot sistemul…parca totul functioneaza pe pile,pe relatii,spagi,etc……nîmic,nu functioneaza CORECT….peste tot,doar inselaciuni,mita,….daca vrei ceva….
pana si aici exista nemultumiri…de ce,daca se spune ca totul este,,transparent,,….?