Atenționarea de risc însemnat de avalanșe este valabilă, miercuri, până la ora 21.00, în Munții Bucegi. La peste 1800 m, meteorologii au anunțat că se vor semnala ninsori viscolite, iar stratul de zăpadă va înregistra creșteri, local consistente. Instalațiile de altitudine din Sinaia, din cauza vântului puternic, nu au pornit dimineață, însă programul a fost reluat cu o serie de atenționări.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis atenționare de risc însemnat de avalanșe în Munții Bucegi.
La munte, la peste 1800 de metri, potrivit ANM, se vor semnala ninsori viscolite, iar stratul de zăpadă va înregistra creșteri, local consistente.
Stratul de zăpadă va continua să prezinte rezistență și stabilitate scăzute în primii 30-40 cm.
Citește și: Cum va fi vremea de Paște. Directorul ANM: Vom avea temperaturi maxime de până la 24 de grade
„Pe văi și în zonele adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă. În zona crestelor se vor forma plăci noi de vânt și se întâlnesc cornișe, iar în zonele adăpostite sunt acumulări mai însemnate.
La altitudini de 1800-2000 m zăpada va fi ușor umezită la orele amiezii pe fondul temperaturilor apropiate de 0 grade.
Pe pantele suficient de înclinate, stratul superior cu rezistență deja scăzută și zăpada proaspătă care se va mai depune, pot aluneca spontan peste vechiul strat înghețat, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari, riscul fiind amplificat chiar și la supraîncărcări slabe ale stratului”, a anunțat ANM.
Risc de avalanșe, amplificat de supraîncărcări
La altitudini mai mici de 1800 m, potrivit ANM, mai ales în etajul altitudinal 1600-1800 m, stratul de zăpadă depus în săptămâna anterioară depășește local 20 cm, iar precipitațiile temporar lichide așteptate și temperaturile diurne pozitive vor umezi în continuare zăpada.
„Vor fi condiţii pentru declanșarea unor avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, mai ales la altitudini de peste 1600 m, riscul fiind amplificat la supraîncărcări”, a precizat ANM.
Cum se asigură transportul pe cablu la Sinaia
Instalațiile pe cablu de altitudine din Sinaia nu au pornit miercuri dimineață, potrivit administratorilor Gondolei Sinaia, din cauza vântului puternic.
Ulterior, transportul pe cablu a fost reluat, însă administratorii Gondolei Sinaia sfătuiesc turiștii să achiziționeze cartele cu valabilitate de 180 de zile.
„Atenție! Viteza vântului este, în continuare, la limita de funcționare a instalațiilor, existând riscul opririi acestora înainte de terminarea programului. Recomandăm achiziția cartelelor pe puncte, care au valabilitate 180 de zile.
În Valea Soarelui sunt 0 grade, cer parțial acoperit și vânt la limita de funcționare. Telescaunul Soarelui începe programul cu public la 10:00 și funcționează până la 16:00, dacă permit condițiile meteo.
În Valea Dorului sunt -3 grade, cer parțial acoperit și vânt moderat. Telescaunul Dorului începe programul cu public la 08:40 și funcționează până la 16:00.
La Cota 2000 sunt 0 grade, cer parțial acoperit și vânt la limita de funcționare. Gondola Carp (tronsonul Cota 1400 – Cota 2000) începe programul cu public la 10:00 și funcționează până la 16:30, dacă permit condițiile meteo”, au anunțat administratorii Gondolei Sinaia.