Pentru a avea o pensie decentă, românii trebuie să încaseze salarii cu mult peste media națională astfel încât contribuția la bugetul asigurărilor sociale să fie una foarte mare.
Astfel, potrivit reprezentanților Casei Naționale de Pensii, citați de adevarul.ro, în prezent, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
Cum se calculează pensia
”Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.
Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezulta punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică”, au transmis reprezentanții CNPP.
Simulare de calcul pentru un salariat care va ieși la pensie peste 10 ani
Potrivit sursei citate, un angajat care câștigă acum un salariu brut de 4.000 de lei, adică 2400 de lei în mână și va ieși la pensie peste 10 ani, va încasa o pensie medie de 1.250 lei, dacă nu a cotizat deloc la pensiile private obligatorii.
La un salariul brut de 5.000 de lei, pensia ar fi de aproape 1.600 de lei, pentru un salariu brut de 6.000 pensia ar fi de 1.870 de lei, la un salariu brut de 7.000 de lei, pensia de stat ar fi de 2.180 lei, iar în cazul unui salariu brut de 8.000 de lei (4.700 lei net), pensia ar fi de aproape 2.500 de lei.
Aceste calcule sunt valabile în cazul celor care nu contribuie la pilonul de pensii private. În caz contrar, pensiile vor fi mai mici cu câteva sute de lei.
Cum ți se pare subiectul?