Emoțiile părinților și, în special, cele ale mămicilor atunci când se apropie etapa diversificării sunt uriașe. De aceea, acest moment din viața bebelușului tău trebuie să fie bine pregătit din timp. Postura optimă „la masă” a copilului, calitatea setului destinat hranei, precum și oferirea alimentelor alese și preparate conform planului alimentar gândit de pediatru sunt elementele esențiale care îți pot fi de folos.
Astfel, această perioadă poate să se desfășoare și să devină exact așa cum iți dorești, anume, nutritivă, dar și distractivă și educativă. Pentru ca bebe să poată să se bucure de noile gusturi și texturi trebuie, în primul rând, să se simtă confortabil în scaunul de masă, subiectul acestui articol.
Piața abundă de modele pentru preferințe și bugete variate de la 90 la 16.156 lei. 🙂 Părinții pot alege de la scaune fără niciun fel de husă protectoare până la cele acoperite cu unele colorate din PVC și multe alte materiale, impermeabile și detașabile, lavabile în mașina de spălat.
Posibilitatea de a le spăla la un program specific igienei sporite de care un copilaș atât de mic are nevoie este foarte utilă mai ales dacă planificați să luați scaunul cu dumneavoastră în vacanță. De asemenea, scaunele dispun de variante diferite legate de siguranță, care e asigurată prin centura în 3 sau 5 puncte, ultima fiind, evident, mai eficace.
Mai mult decât atât, unele sunt portabile, dispunând de roți blocabile și pivotante, în timp ce altele sunt fixe, având un preț relativ mai scăzut. Relevanță în alegerea scaunului de masă o are și vârsta copilului, existând, așadar, tipuri destinate încă de la naștere, cu spătar reglabil, având și poziție de somn, dar și unele care pot fi utilizate până la 6 ani.
Acestea sunt, de regulă, transformabile pentru fiecare etapă în dezvoltarea bebelușului și de mare ajutor pentru părinții care aleg, la recomandarea medicului, diversificarea de la 4 luni. Scaunele de masă pot fi proiectate, inclusiv, ca înălțătoare putând, prin centuri, a fi atașate oricărui scaun în sufrageria sau bucătăria ta, iar, astfel, copilul „ia parte la masa părinților” și mai și. 😉
Genul acesta de scaune poate fi luat și în vacanță, transportat fără „picioare”, pentru a evita ca micuțul să utilizeze scaunele de masă din restaurantul hotelului. Trăim, totuși, perioade caracterizate de diferite semnale epidemiologice și părinții rămân cu ochii în patru în ceea ce privește prevenția.
Tot pentru vacanțe, se pot achiziționa hamuri pentru scaunul de masă sau scaun de masă ultra-pliabil care se transformă astfel dintr-o gentuță. Așa cum vă așteptați, nu pare foarte confortabil, însă utilitatea lui poate conta atunci când nu ai suficient spațiu în mașină.
Majoritatea sunt reglabile atât ca înălțime, dar și în ceea ce privește tăvița, care îl va ajuta pe copilaș să reușească să descopere cu propriile puteri procesul de hrănire. Totodată, perioada pentru care decideți să îl folosiți rămâne un alt aspect demn de luat în considerare, majoritatea fiind recomandate de la 6 luni ± până la 3 ani, iar cele ceva mai scumpe chiar până la 6 ani, după cum am precizat anterior.
Indiferent de decizia dumneavoastră, după ce parcurgeți recomandările producătorului privind greutatea și înălțimea admise, nu uitați să vă asigurați ca acesta corespunde nevoilor și bugetului dumneavoastră, că este fabricat din materiale de calitate, având finisaje rotunjite, pentru ca bebelușul să se simtă confortabil și protejat în propriul său scaun de masă, unde își va explora o bună perioadă de timp nevoile și gusturile alimentare.