- Publicitate -

INSP a actualizat definiția de caz covid. Principalele modificări – Document

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP a actualizat definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), inclusiv pentru varianta Omicron.

Potrivit documentului, publicat integral mai jos, principalele modificări constă în reducerea perioadei de analiză pentru stabilirea contactului direct, de la 10 zile, cât era până acum, la 7 zile. De asemenea, este redusă de la 10 zile la 7 zile perioada estimată pentru apariţia simptomelor, notează Libertatea.

Documentul oficial: Actualizare 08.02.2022

Criterii clinice

Orice persoană care prezintă cel puțin unul din următoarele semne și simptome1:

 • tuse
 • febră
 • scurtarea respirației
 • debut brusc al anosmiei, ageuziei sau disgeuziei

Notă: Pentru copiii cu vârsta pana la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentația, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2.

Criterii de diagnostic imagistic

Evidențe radiologice de leziuni compatibile cu COVID-19

Criterii de laborator

Detecția acidului nucleic sau a antigenului SARS-CoV-2 într-o probă biologică2, 3

Criterii epidemiologice

Cel puțin unul dintre următoarele:

 • contact direct cu un caz confirmat cu COVID-19 în perioada de 7 zile anterioară datei debutului;
 • rezident sau personal al unei instituții pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile în perioada de 7 zile anterioară datei debutului, instituție în care transmiterea SARS-CoV-2 a fost confirmată
 • Simptome și semne adiționale mai puțin specifice pot include cefalee, frisoane, mialgii, astenie, vărsături și/sau diaree.
 • Testul rapid antigenic ar trebui efectuat în maximum 5 zile după data debutului sau în maximum 7 zile după data expunerii. Dacă data expunerii nu este cunoscută, testul rapid antigenic ar trebui efectuat cât mai curând posibil.
 • Detecția acidului nucleic prin NAAT/RT-PCR se va efectua de elecție din probe de exsudat nasofaringian și orofaringian iar, în formele severe, din spută sau aspirat traheobronșic, conform Anexei 1. Detecția antigenului se va efectua de elecție din probe de exsudat nasofaringian, utilizând teste antigenice rapide care detecteaza antigenul SARS-CoV-2 din exsudat nasofaringian și care se regăsesc

Clasificarea cazurilor

 1. Caz posibil

Orice persoană care întrunește criteriile clinice

 1. Caz probabil

Orice persoană care întrunește criteriile clinice și care are legătură epidemiologică cu un caz confirmat

SAU

Orice persoană care întrunește criteriile de diagnostic imagistic

 1. Caz confirmat

Orice persoană care întrunește criteriile de laborator

Testarea pentru SARS-CoV-2 este obligatorie pentru toate cazurile posibile.

Caz probabil de infecție cu VOC Omicron

Persoana cu rezultat pozitiv la NAAT sau test rapid antigenic pentru SARS-CoV-2 SI una dintre urmatoarele: esec la detectia genei S sau rezultat pozitiv la screening de varianta pentru mutatiile caracteristice VOC Omicron sau este contact al unui caz probabil sau confirmat cu VOC Omicron

Caz confirmat de infecție cu VOC Omicron

Persoana cu rezultat confirmat prin secventiere pentru VOC Omicron

Contactul direct este definit ca:

 • Persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
 • Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);
 • Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);
 • Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute;
 • Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;
 • Persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție.

Legătura epidemiologică ar fi putut avea loc în perioada de 7 zile anterioare datei debutului.

Orice persoană care a purtat masca/echipamentul de protectie corespunzator și a respectat distantarea fizica NU ESTE CONSIDERATA CONTACT DIRECT.

Definițiile de caz COVID-19 asociat asistenței medicale (IAAM)

Clasificarea cazurilor de COVID-19 ca infecții asociate asistenței medicale trebuie să țină cont de perioadele de incubație cunoscute la acest moment, respectiv numărul de zile până la debutul simptomelor, sau până la testul de laborator pozitiv (indiferent care este primul), după admiterea într-o unitate sanitară (în ziua 1), evaluarea sursei, prevalența COVID-19 în instituție/secție, contactul cu cazuri cunoscute din comunitate sau din unitatea medicală, precum și orice alte date care indică în mod plauzibil sursa infecției.

În acest sens putem avea următoarele situații:

Caz COVID-19 internat, cu sursă în comunitate:

 1. Simptomele prezente la internare sau cu debut în ziua 1 sau 2 după admitere;
 2. Debutul simptomelor în zilele 3-6 și o suspiciune puternică de transmitere în comunitate

Caz COVID-19 internat, cu sursă nedeterminată:

 1. Debutul simptomelor în ziua 3-6 după admitere, cu informații insuficiente cu privire la sursa de virus pentru a-l aloca la o altă categorie

Caz COVID-19 internat, cu sursă probabilă în spital:

 • Debutul simptomelor în ziua 3-6 și o suspiciune puternică de transmitere a virusului prin asistența medicala acordată

Caz COVID-19 internat în spital, cu sursă în spital

 1. Debutul simptomelor în ziua ≥7 după internare.

Există și situația în care apar simptome caracteristice COVID-19 care debutează într-un interval de 7 zile de la externarea dintr-o unitate sanitară (de exemplu, reinternare), situație în care sursa de virus poate fi comunitară sau nedeterminată. În acestă situație evaluarea finală trebuie să țină cont de paticularitățile cazului.

Aceste definiții nu se pot aplica în situația COVID-19 la personalul medico-sanitar.

Clasificarea sursei de virus în rândul personalului medico-sanitar recunoaște aceleași categorii, dar trebuie să se bazeze pe o evaluare individuală a fiecărui caz privind probabilitatea expunerii la cazurile de COVID-19 în cadrul asistenței medicale acordate în unitatea sanitara, respectiv în comunitate.

Deces cauzat de COVID-19

Decesul cauzat de COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepția situațiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relație cu COVID-19 (ex.traumatism, hemoragie acută majoră, infarct miocardic acut, accident vascular cerebral acut, septicemie cu germen identificat prin hemocultura etc) și la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală și momentul decesului.

Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de ex. cancer, afecțiuni hematologice etc.) și COVID-19 trebuie raportat ca și cauză a decesului, independent de condițiile medicale pre-existente care se supectează că au favorizat evoluția severă a COVID-19.

COVID-19 trebuie menționat pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces.

Criterii pentru initierea testarii pentru SARS-CoV-2

Confirmarea prompta a cazului suspect este necesara pentru a asigura, rapid si eficient, supravegherea epidemiologica a contactilor, implementarea masurilor de prevenire si control al infectiei, precum si colectarea informatiilor epidemiologice si clinice relevante.

Recomandări de prioritizare a testării prin RT-PCR și/sau test rapid antigenic pentru SARS-CoV-2:

 1. Persoane vaccinate împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă, precum si cele care au trecut prin boala, documentata cu bilet de externare din spital si/sau buletinul de analiza cu rezultat pozitiv, dar la care au trecut mai puțin de 90 zile de la data primului test pozitiv
 CategoriaRT-PCR/NAATTest rapid antigenic
        
1.Persoane simptomaticedada*
conform definiţiei de caz  
   
2. Persoane simptomaticeda 
        
cu rezultat negativ la  
      
testul pentru antigenul  
SARS-CoV-2 efectuat în  
unități sanitare sau în alte  
unități avizate pentru testare  

 

 • La cabinetul medicului de familie testarea se poate face inițial cu test rapid antigenic, iar în cazul unui rezultat pozitiv, doar medicii de familie din sentinela de ILI recoltează proba de exsudat naso-faringian pentru RT-PCR SARS-CoV-2 (și, ulterior, screening de variantă și secvențiere pentru cazurile care întrunesc criteriile necesare) și anunță DSP pentru ridicarea probei și transportul acesteia la laborator.

 

 1. Persoane nevaccinate împotriva SARS-CoV-2, persoane cu schema de vaccinare incompletă, persoane care au trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 90 zile de la data primului test pozitiv, persoane care nu au avut niciodată boala

 

CategoriaRT-PCR/NAATTest rapidRT-PCR/NAAT
      antigenicsau test rapid
       antigenic
1.Persoane simptomatice da 
    
2. Persoane simptomaticeda  
        
cu rezultat negativ la testul   
      
pentru antigenul   
SARS-CoV-2, efectuat în   
unități sanitare sau în alte   
unitati avizate pentru   
testare   
    
3. Contacți direcți ai da 
cazurilor confirmate, în a   
3-a – a 5-a zi de la contact,   
inclusiv personal medico-   
sanitar si auxiliar   
4. Pacienţi cu maximumda  
48 de ore înainte de   
procedura de transplant   
(asimptomatici) şi donatorii   
de organe, ţesuturi şi celule   
stem hematopoietice   
înainte de donare; pacienți   
cu transplant de organe,   
ţesuturi şi celule stem   
hematopoietice aflați în   
tratament imunosupresor,   
înaintea fiecărei internări   
din perioada de   
monitorizare post-   
transplant – 2 teste la 24 de   
ore interval   
5. Pacienţi asimptomatici  da
cu imunosupresie* în   
contextul bolii sau indusă   
medicamentos, cu   
maximum 48 de ore înainte   
de internarea în spital în   
cazul testarii   
RT-PCR/NAAT, iar în cazul   
testarii cu  teste antigenice   
rapide, testare în ziua   
internarii sau cu o zi   
anterior internării   

 

 

6. Pacienți oncologici  da
asimptomatici aflați în curs   
de chimioterapie și/sau   
radioterapie:   
– Pacienți oncologici   
asimptomatici aflați în curs   
de chimioterapie – cu   
maximum 48 de ore inainte   
de fiecare cură, respectiv   
de fiecare prezentare la   
spital pentru monitorizare,   
în cazul testării RT-   
PCR/NAAT, iar în cazul   
testării cu  teste antigenice   
rapide, testare în ziua   
internării sau cu o zi   
anterior internării   
– Pacienți oncologici   
asimptomatici aflați în curs   
de radioterapie – înainte de   
prima ședință și apoi la   
14 zile, până la terminarea   
curei, indiferent de testul   
utilizat   
    
7. Pacienți oncologici  da
asimptomatici înainte de   
intervenții operatorii sau   
manevre invazive, cu   
maximum 48 de ore   
înaintea intervenției   
/manoperei, în cazul testării   
RT-PCR/NAAT, iar în cazul   
testării cu  teste antigenice   
rapide, testare în ziua   
internarii sau cu o zi   
anterior internării   
    
8. Însoțitorii pacienților copii da 
de la punctele 5., 6. și 7.,   
precum și însoțitorii copiilor   
cu COVID-19, în ziua   
internării sau cu o zi   
anterior internării   
    
9. Pacienți hemodializaţi  da
asimptomatici – de 2 ori pe   
lună, indiferent de testul   
utilizat   
    

 

 

10. Persoane da 
instituționalizate de 4 ori pe lună 
asimptomatice, inclusiv   
pacienții cronici psihiatrici   
cu durata de internare care   
depășește o lună, la   
internare, persoane din   
penitenciare, la admiterea   
în unitate și ulterior cu   
frecvența menționată,   
persoane fara adapost   
    
11. Personalul de îngrijire da 
din centre rezidențiale, de 4 ori pe lună 
secțiile de psihiatrie cronici,   
personalul din penitenciare,   
personalul din centrele   
pentru persoane fara   
adapost   
12. Gravidele da 
asimptomatice care se află   
în carantină la domiciliu   
(avand istoric de calatorie   
sau care au fost contact   
direct cu un caz confirmat),   
în ziua a 3-a  – a 5-a   

 

 1. În vederea prevenirii aparitiei focarelor de infectie cu SARS-CoV-2 in randul personalului medico-sanitar si auxiliar din unitatile sanitare cu paturi este recomandata efectuarea unui test rapid antigenic zilnic sau cel putin de doua ori pe saptamana, indiferent de statusul vaccinal si de trecerea prin infectie, daca aceasta a avut loc cu mai mult de 90 de zile anterior.
 • Cazurile pozitive simptomatice sau asimptomatice din rândul personalului sanitar vor respecta procedurile de izolare impuse şi pentru restul persoanelor infectate.

Unităţile sanitare îşi vor efectua propria anchetă epidemiologică şi vor adopta măsuri de limitare a infecției, acţiuni ce intră în responsabilitatea directă a managerului.

Ministerele cu retea sanitara proprie pot stabili protocoale de testare pentru personalul propriu, in functie de specificul activitatii.

Modificarea contextului epidemiologic poate duce la revizuirea acestor recomandări.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți de acord să citiți ziarul Observatorul Prahovean fără reclame, dar contracost? 

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Citații false în numele Poliției Române. Avertismentul autorităților

Directoratul Național de Securitate Cibernetică trage un semnal de alarmă privind o nouă metodă de fraudă. Este vorba de citații false, emise în numele...

”Ce reprezintă liniile albe pe cer și cine le pulverizează?” Întrebarea unui deputat ales pe lista AUR pentru Autoritatea Aeronautică Civilă

Deputatul Mihai Lasca, ales pe listele AUR, în prezent membru al Partidului Patrioților Poporului Român, s-a făcut de râs printr-o interpelare oficială adresată Autorității...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Citații false în numele Poliției Române. Avertismentul autorităților

Directoratul Național de Securitate Cibernetică trage un semnal de alarmă privind o nouă metodă de fraudă. Este vorba de citații false, emise în numele...

”Ce reprezintă liniile albe pe cer și cine le pulverizează?” Întrebarea unui deputat ales pe lista AUR pentru Autoritatea Aeronautică Civilă

Deputatul Mihai Lasca, ales pe listele AUR, în prezent membru al Partidului Patrioților Poporului Român, s-a făcut de râs printr-o interpelare oficială adresată Autorității...

Angajatul Poștei Române care a furat un sac cu bani a fost prins la Ploiești. Ce sumă a pierdut la ”păcănele”

Bărbatul acuzat că a furat un sac cu bani de la Poșta Română, unde se angajase recent, a fost prins, ieri de polițiști, la...

Accident pe centura de est a Ploieștiului. Pieton spulberat de o cisternă UPDATE

Un grav accident rutier s-a petrecut, vineri seară, pe Centura de est a Municipiului Ploiești, în apropierea sensului giratoriu Bucov. UPDATE 2 Pietonul a fost...

Accident spectaculos la Galați. Șoferul a scăpat nevătămat după ce s-a răsturnat de mai multe ori cu mașina

Un tânăr de 21 de ani din Galați a scăpat ca prin minune dintr-un accident rutier foarte grav. Mașina acestuia s-a rostogolit de mai...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -