Certificatul Verde NU este echivalent cu vaccinarea! Experiența pe care am avut-o la Ploiești

0

Weekendul acesta am avut de-a face pentru prima dată cu restricțiile legate de introducerea Certificatului Verde. Recunosc sincer, abia așteptam să mă întrebe cineva de el. Nu de alta, dar de când îl am, l-am folosit mult prea puțin, de obicei la intrarea sau la ieșirea din țară.

Nu mică mi-a fost surpriza să constat că, cel puțin la Ploiești, lumea nu prea știe exact ce este cu acest Certificat Verde.

Odată cu introducerea obligativității acestui Certificat Verde pentru participarea la anumite evenimente, sau pentru accesul în diferite locații, spiritele au început să se agite. „Adică ne obligă să ne vaccinăm!”. Nimic mai fals!

Certificatul Verde cuprinde trei tipuri de situații: vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală!

Experiența 1: La Big Sud

Fiind în trecere prin locul respectiv, m-am oprit să cumpăr câte ceva de la cofetăria de sub scările de la Pepco.

După ce am comandat ce îmi făcuse cu ochiul, mi-a atras atenția un afiș lipit la vedere: „POT SERVII AICI DOAR PERSOANELE VACCINATE!”.

Ăăăăă, am citit de vreo patru ori (nu, nu exagerez) ca să înțeleg. Ceva nu era în regulă…

După ce ignori gramatica deficitară a afișului (servii), și faptul că verbul „a servi” este folosit total incorect (servesc cei care îți aduc mâncarea, cei care o consumă sunt serviți), partea cu „persoanele vaccinate” este cel puțin ambiguă. Și aici avem două situații:

1. Scrie „persoanele vaccinate”. Asta înseamnă că orice persoană vaccinată poate sta la masă și poate consuma… ce vinde respectiva cofetărie. Atenție! Orice persoană vaccinată! Asta înseamnă inclusiv cei nevaccinați anti-COVID! De ce? Așa scrie! „DOAR PERSOANELE VACCINATE” 😊

Știți, treaba asta cu antivaccinismul e recentă, în caz că nu știați. La noi în țară toți cetățenii sunt vaccinați, cu un vaccin sau altul, încă de la naștere. Apoi, au făcut alte vaccinuri atunci când ne luau din clase în școală și ne mânau ca pe turme la cabinetul medical, unde ne administrau injecția.

Nu întreba nimeni atunci ce conține vaccinul, nu comenta nimeni că nu e suficient testat, că e experimental, etc. Dar, nah, pe atunci erau oameni simpli la noi în țară, nu aveam numai medici, virusologi, geneticieni, experți în biologie moleculară… 😊

Deci, în concluzia primei situații, toți cetățenii României sunt vaccinați, deci pot „servii” la mesele din Big.

2. A doua situație apare după ce tragem concluzia (subînțeleasă) că este vorba de persoanele vaccinate anti-COVID. Toate bune și frumoase până acum… Ce facem însă cu cei testați negativ și cu cei trecuți prin boală și care, pe baza dovezilor, au obținut acest Certificat Verde? Ei de ce nu au dreptul de a „servii” la mesele din Big? Conform legii au aceleași drepturi ca și „persoanele vaccinate”. Și atunci ce facem?

Experiența 2: La KFC şi Afi Ploieşti

Mare era coada duminică la KFC în Afi! Şi multă lume care lua la pachet deşi mesele erau aproape goale… Uitând pentru moment de ce se întâmplă asta, m-am bucurat că, în sfârşit aveam masă pe alese. Eram obişnuiţi, mai ales în weekend, să luăm la pachet mâncarea din Afi pentru că, la mese, nu aveai loc, ba chiar se stătea la coadă pentru eliberarea uneia.

Când am ajuns în față la KFC, am dat comanda și vânzătoarea ne-a întrebat clasica „Aici sau la pachet?”. „Aici!”, am răspuns. „Aveți vaccinul?”, m-a întrebat înainte de a pregăti tava. „Da, normal!”, i-am răspuns. Mi-a pregătit tava și mi-a înmânat-o, fără să îmi ceară vreo dovadă.

Ulterior am înțeles de ce. Ca să intri în zona de mese, care este delimitată precum culoarele în aeroport, trebuie să te întrebe „de sănătate” cineva de la pază. A fost pentru prima dată când cineva mi-a adresat întrebarea corectă: „Certificatul îl aveți? Mi-l puteți prezenta?”. Deci se poate!

Eram pregătită să îi arăt ambele certificate (al meu și al soțului, care era cu tava în mână), plus actele noastre de identitate. Din păcate, nu prea a fost nevoie. După ce am întins telefonul și mi-a scanat QR-ul de pe certificatul meu, am dat înapoi să scot și certificatul soțului. Nu a mai fost nevoie. Se pare certificatul meu a fost de ajuns pentru amândoi. Bine… putea fi certificatul oricui descărcat pe telefonul meu, că la acte nu m-a verificat nimeni.

„Stai liniștită. Se uită și la fața omului…”, mi-a spus soțul, care, parcă a simțit că eram pe punctul de a-mi încălca o promisiune. Când plecasem de acasă, îi promisesem că nu mă cert cu nimeni, că nu cer socoteală nimănui pentru nimic, indiferent de ce se întâmplă. „Ieșim să ne simțim bine, da?”, s-a asigurat când am plecat. Era gata-gata să uit de toate…

Mi-am adus aminte însă, mi-am mușcat buzele și m-am abținut să merg să-l întreb pe domnul de la pază de ce a fost atât de permisiv. Nu era ca și cum era coadă de oameni care doreau să intre în zona meselor…

Concluzia weekendului

Oamenii din Ploiești, și cred că nu numai ei, sunt puțin confuzi când vine vorba de aplicarea regulilor impuse de autorități. Majoritatea au impresia că numai cei vaccinați au drepturi. Nimic mai fals!

Certificatul verde se eliberează pentru trei categorii: vaccinați anti-COVID cu schemă completă, testați COVID negativ PCR și cei imunizați prin boală!

Dacă pentru cei cu test, unele facilități nu sunt valabile, pentru cei trecuți prin boală și care și-au scos certificat verde pentru a atesta acest lucru, totul funcționează ca și pentru cei vaccinați. Așa că, vă rog, revizuiți-vă afișele și întrebările pe care le adresați oamenilor. Data viitoare s-ar putea ca nu presa să sesizeze aceste nereguli. Și atunci va fi… puțin mai complicat pentru dumneavoastră!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău