Durată mare de timp de la un termen la altul, atât în cicil, cât și în comercial. Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, afirmă că foarte multe dintre problemele din cadrul instanţelor sunt cauzate de volumul foarte mare de muncă.
Stelian Ion: ”Oamenii interacţionează nemijlocit cu justiţia şi simt pe pielea lor probleme de felul ăsta, când se înghesuiau în arhive, când se amânau dosarele şi se dădeau multe termene, durau şi durează, încă, procesele, ani şi ani se zile.
Expertizele de fac greu de multe ori, se motivează foarte, foarte greu din cauza volumului mare de activitate.
Au zeci, sute de doare pe şedinţă, judecătorii, şi asta e o mare problemă, o mare presiune pe ei, de aceea, după o anumită vârstă se simt poate împovăraţi pentru că nu mai au viaţă personală, trebuie să meargă cu dosarele acasă şi să motiveze, ei încontinuu trebuie să facă chestia asta.
Nu vreau să le plâng de milă, departe de mine gândul ăsta, sunt convins că există şi neglijenţă, însă e o problemă serioasă.
Sunt foarte multe dosare create absolut artificial. Nu vreau să vorbesc neapărat de procesomani, dar avem şi se blochează activitatea. Nu mai ajungi să judeci o speţă importantă pentru că sunt procese pe nimicuri.”
”Nimicurile” ministrului Justiției ar avea o rezolvare din punctul său de vedere, respectiv o ”reglare” din taxele de timbru. Cu alte cuvinte, Stelian Ion sugerează mărirea acestor taxe, în ideea în care mulți procesomani vor fi descurajați și vor înceta să mai aglomereze instanțele pentru spețe jenante, insignifiante. Cum însă o astfel de măsură are un beneficiu evident, la fel de adevărat este că nu poate fi aplicată selectiv, în mod discriminatoriu, că pentru toată lumea. Așa se face că vor fi descurajați și alți oameni, fără posibilități materiale, cu spețe importante pentru existența lor, dar care vor renunța la procese.
O altă problemă despre care ministrul a evitat să vorbească este și lipsa de personal, ieșindu-se mult prea devreme la pensie și masiv, urmare a legislației din ultimii ani.