Deși sunt permanente informările despre cum să evitați să vă lăsați păcăliți online, mirajul unor câștiguri consistente îi determină pe mulți să intre în jocul escrocilor și astfel să piardă sume considerabile.
Un exemplu de astfel de țeapă circulă în aceste zile în online, se folosește de brandurile Romgaz și Banca Transilvania pentru a promite câștiguri spectaculoase, dacă investiți anumite sume.
Pentru a fi și mai credibili, escrocii clonează grafic pagini ale unor siteuri de știri cunoscute, textele tip ”știri” făcând pentru naivi ca totul să pară oficial.
Cum vă dați seama că este țeapă?
- În primul rând, trebuie să învățăm că nu există câștiguri spectaculoase, ”de N ori” suma investită. În orice afacere serioasă, marja de profit este de la câteva procente la câteva zeci (destul de greu de atins zecile), în niciun caz de sute la sută. Iată ce susțin escrocii: ”Un argument foarte important este că, dacă nu investiți astăzi doar 950 de lei, veți pierde peste 84.000 de lei pe an! În schimb, puteți obține un venit pasiv de 7000 de lei lunar. Impresionant, nu?”
- În cazul siteurilor clonate, deși pe prima pagină vedeți o siglă cunoscută, în bara de căutare de sus nu apare numele oficial al siteului, ci cu totul altă adresă. Spre exemplu, în imaginea de la finalul textului, escrocii au folosit sigla siteului digi24, însă adresa siteului nu este cea oficială (digi24.ro), ci deccies.org (adresa care utilizează clona).
- Textele în limba română conțin numeroase greșeli. Pe orice site apar și greșeli, unele de tastare, alte scăpate din neatenție, dar în niciun caz cu frecvența întâlnită pe exemplul de astăzi. Cum cele mai multe pagini clonate nu sunt din România, escrocii folosesc programe de traducere, de unde și exprimările ”aproximative”, amuzante pentru cei care înțeleg ce se află în spatele acestor tentative: ”Cel mai mare banc al țării – Banca Transilvania anunță despre un nou program de investiții în colaborare cu compania națională de gaze Romgaz – care este cel mai mare producător de gaze nu doar în România, ci și în întreaga Europa de Est.”
Așadar, atenție mare la astfel de ”promisiuni”. Vă recomandăm nu doar să nu le dați curs, trimițând sumele solicitate și introducând datele personale, ci să și sesizați autoritățile pentru a facilita blocarea paginilor și pentru a ajuta la campaniile de informare.