„Aveți doctor în comună?” La o astfel de întrebare, peste 3000 de prahoveni din comunele Păcureți și Boldești Grădiștea ar răspunde simplu: nu. În alte 9 localități din județ există puncte de lucru unde medicii ar trebui să își facă „norma”, adică programul fracționat de 10 ore pe săptămână.
Din cauza navetei, cei mai mulți aleg să vină la punctul de lucru o dată la șapte zile, iar consultul pacienților se face cu programare prealabilă. Ce se întâmplă dacă omul se îmbolnăvește în oricare altă zi? Dacă e urgență, cheamă ambulanța, dacă nu, se tratează acasă „după ureche”, ori merge în oraș, la privat.
Deficitul de medici de familie se resimte puternic în Prahova. În mediul rural, la ora actuală, lipsesc cu desăvârșire 33 de doctori care să facă bine mii de oameni, foarte mulți dintre ei vârstnici. Prahoveni care ajung să se roage pentru sănătate, fiindcă la medic ori nu au unde să meargă, ori nu au voie să se îmbolnăvească decât în ziua în care doctorul ajunge la punctul de lucru din sat.
Este cazul localităților Călugăreni, Cărbunești, Cosminele, Gura Vadului, Lapoș, Secăria, Talea, Tătaru, Apostolache, unde medicul asigură asistență primară timp de 10 ore pe săptămână și unde peste 11.000 de suflete speră doar să nu se îmbolnăvească în altă zi decât cea în care au, teoretic, doctor la ei în sat.
Bolnavi „sfătuiți” telefonic de către medic cu privire la tratament
Vorbim de zone în care funcționează acele puncte de lucru ale medicilor de familie din alte localități. Și unde primirea pacienților pentru rețetă sau consult se face cu programare. Mai există și varianta ca bolnavii să fie „sfătuiți” telefonic de către medic cu privire la tratamentul pe care ar trebui să și-l administreze.
În alte două localități din județ, Păcureți și Boldești Grădiștea, alte peste 3000 de oameni n uau habar cum arată un medic de familie sau un dispensar. Aici, asistența medicală de bază lipsește cu desăvârșire, adică nu există nici măcar un cabinet de medicină de familie funcțional.
Mulți prahoveni, din cauza lipsei asistenței medicale primare, neglijează boala
Oamenii se descurcă cum pot. Unii ajung să neglijeze boala și, din păcate, merg la un medic din afara localității, atunci când sunt copleșiți de durere, ori când este prea târziu, iar boala e în stadiu avansat.
Din nefericire, în județ, potrivit CAS Prahova, lipsa asistenței medicale primare nu dă semne de vindecare. Medicii care termină rezidențiatul evită să lucreze mai ales în mediul rural, din cauza navetei, a lipsei de infrastructură, a resurselor limitate și a condițiilor mai dificile de muncă.
„Necesarul de medici se stabilește anual, în perioada de contractare, de către comisia paritară (formată din reprezentanți ai CAS Prahova Colegiului Medicilor Ph și DSP), în urma unei analize. Medicii de familie care doresc să își deschidă cabinet de medicină de familie, consulta lista cu necesarul și își aleg localitatea. Ofertă este, cerere din partea medicilor de familie, mai ales în zonele rurale, nu prea”, au precizat cei de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
Localități rurale neatractive pentru medici
Cum un medic de familie este plătit în funcție de numărul pacienților înscriși pe liste, puținii oameni din localități precum Lapoș (983 de locuitori), Tătaru (748 de locuitori), sau Cosminele (926 de locuitori) fac astfel de zone total neatractive pentru medicii de familie.
În Prahova, la ora actuală, sunt 14 localități în mediul urban care se confruntă cu deficit în ceea ce privește medicii de familie (cele mai multe cazuri, 5, înregistrate în Ploiești) și alte 33 de comune unde, la fel, se înregistrează lipsuri mari în ceea ce privește personalul medical.
322 de medici de familie au încheiate contracte cu CAS Prahova.