Gărzile reduse din cauza lipsei de medici de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Ploiești creează probleme mari. Uneori sunt medici de gardă, alteori nu. Cei care fac gărzi sunt deja supraaglomerați, iar când la ușă stă lumea la cozi și 4-5 ore, tensiunea și nervii își spun cuvântul.
Sâmbătă, 24 august, a fost gardă la SJU Ploiești, secția de ORL, așa că s-au format cozi încă de la primele ore ale dimineții. „Stau de la ora 9 aici. Este aproape ora 13 și încă n-am intrat”, spunea o ploieșteancă.
Unii oameni au răbdare, alții își pierd cumpătul. Iar când, uneori, mai apare câte unul care dorește să se „bage în față” pe motiv că este cineva și nu poate aștepta, situația escaladează. Sunt copii mulți veniți la secția de ORL. Sâmbăta, dacă ai o problemă, nu prea ai unde te duce altundeva în Ploiești.
Chiar și clinicile private care lucrează sâmbăta sunt foarte aglomerate cu programări și nu ai cum să prinzi vreun medic să te vadă, indiferent câți bani ești dispus să plătești. Și, cum unica variantă rămâne secția de ORL de la Boldescu, lumea se înghesuie acolo. Și stă… și stă…
Sistemul „PCR” încearcă să se infiltreze dar nici medicii nu mai fac favoruri
Ca să ajungi să pierzi, uneori și jumătate de zi de sâmbătă, la coadă la spital, nu este o plăcere pentru nimeni. Și atunci când, în tot acest noian de nervi, durere și probleme, după ce ai stat 4-5 ore, vine unul care se pune primul la ușă pe motiv că el „n-are timp să stea la coadă” și e nu știu cine și al cui, lumea răbufnește.
Acela este momentul în care este chemată paza de la poartă pentru a calma spiritele. Și spiritele uneori se liniștesc, alteori nu… și atunci este chemată Poliția.
Scene ca cea descrisă se întâmplă frecvent, mai ales la secția de ORL a SJU Ploiești, unde gărzile s-au împuținat, din lipsă de medici, și unde lumea când ajunge, o face de obicei cu probleme acute, cu dureri care sporesc starea de nervozitate.
Este cunoscut faptul că marele avantaj al Ploieștiului, din punct de vedere al sistemului de sănătate, este apropierea de București. Din păcate nici la București lucrurile nu sunt tocmai facile și, odată ce iei decizia de a merge în capitală, trebuie să fii pregătit să pierzi o zi întreagă pe acolo…
Citește și: Nu există medic de gardă ORL, sâmbătă, la Secția Boldescu a Spitalului Județean Ploiești. Pacienții au făcut cale întoarsă
Ploieștiul este, din păcate, un oraș sărac în ceea ce privește serviciile medicale de urgență. Și, când și așa sărac, ajunge să reducă și mai mult numărul de medici disponibili, situația devine dramatică, fără exagerare.
În condițiile în care medicii sunt puțini, oamenii stau cu orele la coadă pentru a fi consultați, mai ies și scandaluri din cauza nerespectării ordinii sau din cauza unora mai „cu moț” care au impresia că „pilele” le dau dreptul de a nu sta în rând cu ceilalți.
Știu dintotdeauna care sunt prioritățile: copiii, persoanele cu dizabilități și femeile însărcinate. Restul ar trebui să stea la rând, ca toți ceilalți și să nu mai încerce să se folosească de sistemul „PCR” pentru „a fenta” rândul de oameni la fel de bolnavi ca și ei, sau poate chiar mai bolnavi.
Bunul-simț este o calitate din ce în ce mai rară în ultima vreme dar, din fericire, oaneii d erând au început să taxeze din ce în ce mai des lipsa acestuia și să ia atitudine. Foarte bine! Poate în acest fel ne vom civiliza odată și-odată.
Faceti ceva cu pacientii care arata ca asta din poza! Faceti-le spitale speciale, unde se pot bate, injunghia si balacari intre ei. Noi, ceilalti pacienti, n-avem nicio vina.