Dată fiind declararea stării de alertă epidemiologică determinată de gripă, Ministerul Sănătății recomandă triaj zilnic în școli, iar copiii care strănută, au febră, sau prezintă orice alt simpotom de boală să nu intre în colectivitate decât după tratament și cu avizul medicului.
După a treia săptămână de creștere consecutivă a cazurilor de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), „peste nivelul mediu înregistrat în ultimii 5 ani, Alexandru Rafila a anunţat că s-a luat decizia declarării stării de alertă epidemiologică, „însă nu vor fi restricții pentru populație”.
În ciuda avertismentelor, pe grupurile dedicate, „abundă” mesajele în care părinții își arată revolta față de inconștiența unora care trimit în colectivitate copiii bolnavi, pe motiv că „nu au cu cine să îi lase acasă”, sunt „ocupați și fără soluții”.
Citește și: Prahova, pe locul trei la numărul cazurilor de gripă înregistrate în ultima săptămână
„Unul dacă vine bolnav, a dat virusul și altora care nu au nicio vină. Astfel de părinți care trimit copiii la școală în ciuda simptomelor de boală sunt lipsiți de orice responsabilitate. „Nu am ce să fac” sau „doar ii curge nasul și strănută, n-are nimic, poate merge la școală”, nu sunt nici pe departe scuze, deoarece soluții există. O astfel de gândire și o așa abordare arată lipsă de interes față de sănătatea propriului copil, care are nevoie de odihnă și tratament, dar și față de deilalți colegi, dar și profesori, fiindcă și ei se pot îmbolnăvi”, spun părinții care cer școlilor mai multă fermitate.
„Să îi trimită imediat acasă dacă îi văd bolnavi (n.r. profesorii). Nu trebuie să sufere 20 din cauza unuia”, mai spun aceștia.
Simptomele gripei: Febră cu valori crescute (> 38,5-39°C) cu durata de 3-5 zile, frison, cefalee și dureri de gat, tuse persistenta, dureri musculare persistente și dureri articulare, astenie fizică. Simptomele debutează brusc și durează 7-10 zile.
Simptomele infecției cu virusul sincițial respirator (VSR) sunt: tuse, secreții nazale, febră, respirație șuierătoare, respirație rapidă, apnee la sugari (pauze în respirație). Simptomele durează aproximativ două săptămâni.
Simptomele răcelii comune: nas înfundat, secreții nazale abundente, tuse sporadică, dureri în gât, subfebrilitate (până la 38°C) sau febra moderată, evolutie autolimitată Simptomele debutează progresiv și durează cel mult 5-7 zile.
Părinţii sunt sfătuiţi să-i ducă la control la medicul de familie, care va stabili diagnosticul şi tratamentul cel mai potrivit.
Medicii spun că este normal ca un copil să facă, într-un an, şase, opt, chiar zece infecţii de căi respiratorii superioare, forme uşoare sau moderate.
Pentru cei care stau în aglomeraţii, mai ales fără mască, riscul de îmbolnăvire creşte.
Cum ți se pare subiectul?