Circa 250 de pacienți se prezintă în fiecare zi la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Ploiești. În perioada sărbătorilor de iarnă, numărul acestora s-a ridicat la peste 300. Numai că, din spusele cadrelor medicale de la SJU, nici jumătate dintre prezentări nu constituie urgențe, adică așa-numitele coduri albastru sau alb. Unul dintre cele mai bizare cazuri a fost cel al unui bărbat care, în toiul nopții, de Crăciun, a mers la UPU fiindcă…nu putea să caște!
La ora actuală, în UPU Ploiești sunt minimum patru medici pe tură, numărul putând ajunge la șase, în funcție de gravitatea cazurilor.
Din 250 de prezentări zilnice, cât este media, din spusele Violetei Tănase, șefa UPU din cadrul SJU Ploiești, „nici jumătate nu sunt urgențe, adică situații, cazuri în care se impune internarea”.
„Avem persoane care vin fiindcă au amețeli. Ori am avut pacienți care au ajuns la Urgențe pentru că îi doare în gât sau tușesc, ori le vine să vomite. Un tânăr a venit, în toiul nopții, chiar în perioada Crăciunului, fiindcă nu putea să caște.
Alții sunt cu boli cronice, sau au răni mai vechi și cred că în urgență, problema se rezolvă cum altfel decât…urgent. Ei nu înțeleg că între un pacient cu infarct, AVC sau care e adus în urma unui accident rutier, tusea lor ori durerea în gât e nesemnificativă.
Citește și: Lucrările la extinderea UPU de la Spitalul de Pediatrie Ploiești ar putea începe în luna mai. Fondurile provin de la concertul caritabil
E ceva ce pot trata la medicul de familie, ori la specialist, în niciun caz nu trebuie să aglomereze UPU. Culmea, unii devin recalcitranți, încep chiar să jignească fiindcă le spunem că nu sunt de camera de gardă, care înseamnă urgență, strictețe și reguli clare.
O altă categorie de pacienți, mai spune șefa UPU a SJU Ploiești, este cea a persoanelor care, înainte de a ajunge la noi, ne spun că „au citit ei pe internet și simptomele cam acelea sunt”.
„Vin și ne spun că s-au uitat pe google și li se pare că înțepătura în dreapta e sigur infarct, ori că bubița nu știu care pare a fi cancer. Ne spun că le-a fost mai comod să vină în UPU decât să alerge pe la medici de familie sau specialiști. Tragem aer în piept, ce să facem… Vorbim pe limba fiecăruia”, a conchis șefa UPU din cadrul SJU Ploiești.
Semnificația codurilor din UPU
Conform sistemului de coduri din UPU, codul alb este alocat pacienților care nu necesită asistență medicală de urgență (cazuri sociale fără acuze clinice, pacienți care doresc consultații de medicina muncii sau rețete medicale, schimbări de pansament, vaccinări etc.).
Codul albastru este pentru pacienți cu febră fără alte simptome de severitate, tuse, diaree, erupții cutanate care nu sunt cuprinse în sfera alergiilor severe, amigdalită, probleme urinare sau respiratorii care nu reprezintă urgențe.
Codul verde reprezintă nivel urgent, în care datele preliminare nu arată afecțiuni care pot pune viața în pericol în perioada imediat următoare. Aici sunt incluse toate urgențele care implică dureri fără substrat critic, valori tensionale mari, dar fără risc de edem pulmonar sau hemoragie cerebrală, infecții, inflamații diverse.
Codul galben este alocat pentru pacienți cu urgențe medico-chirurgicale care se pot agrava dacă nu se intervine prompt: politraumatisme, plăgi abdominale cu hemoragie fără semne de șoc, accident vascular cerebral, criză de astm prelungită, deshidratare prin vărsături în cantitate mare, vărsături, diaree, imposibilitatea de a mânca, fracturi deschise, intoxicații cu comă persistentă, hipotermie severă etc.
Codul roșu revine urgențelor majore, adică urgențe în care sunt puse în pericol funcțiile vitale ale pacienților: stop cardio-respirator, supradozaj medicamentos, insuficienţă respiratorie gravă, stare de comă, pacienți care necesită intervenție chirurgicală imediată sau resuscitare și pentru care orice secundă contează.
Cum ți se pare subiectul?