Este de părere că un zâmbet frumos se întreține cu vizite regulate la stomatolog. Dentofobia sau „frica de dentist”, de care suferă foarte mulți români, poate fi tratată dacă vizita în cabinetul medicului începe din fragedă copilărie. Nu este adepta așa zișilor „dinți de porțelan, de un alb strălucitor”. Crede, mai degrabă, că o dantură sănătoasă și naturală încadrează mult mai frumos trăsăturile unui om. Cătălina Sasu, medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială, s-a alăturat campaniei „Doctor bun”, în încercarea de a-i face pe prahoveni să conștientizeze cât de importantă este sănătatea dentară pentru sănătatea generală.
Medicul ortodont Cătălina Sasu e acel om frumos și zâmbitor care te face să nu îți mai fie frică în momentul în care pășești în cabient și vezi tot acel instrumentar folosit în procedurile stomatologice.
Blândă, extrem de calmă și mereu cu o vorbă bună la ea, medicul Cătălina Sasu spune că de când se știe a fost pasionată de stomatologie. Îi place foarte mult să citească și să aprofundeze tot ceea ce ține de profesie. E autodidactă și, pe lângă cursurile și congresele la care participă, îi place să învețe și singură. E fascinată de tehnicile chirurgicale aplicate si aparatura de ultima generatie, care elimină, sau așa ar trebui, „fobia față de dentist”. Tot ce face, face în mod firesc, cu plăcere, deci poate spune cu tărie că și-a găsit vocația.
Citește și: „Reconstrucția fizică a unui om desfigurat este ca un puzzle”. Interviu cu medicul Ciprian Mitache, specialist chirurgie plastică, SJU Ploiești
E de părere că sănătatea dentară e importantă încă din copilărie. „Pe la 3 ani, poate și mai devreme, odată cu apariția dinților de lapte, copilul trebuie adus în cabinet pentru control. Dacă se familiarizează cu locul, înțelege că dentistul nu mușcă, din contră are grijă de dințișorii lui, atunci el, pe tot parcursul vieții, va face un obicei din vizitele regulate la cabinetul stomatologului”, spune medicul Cătălina Sasu.
Tot ea adaugă faptul că, inclusiv în materie de sănătate dentară, copiii preiau din obiceiurile părinților. „Dacă părintele mănâncă ciocolată și bea sucuri colorate, acidulate, atunci copilul va face la fel. Totul ține de puterea exemplului. Iar când vorbim de inamicii dinților, trei ar fi aceștia: alimentația defectuoasă, un periaj efectuat incorect și lipsa profilaxiei”.
Citește și: Doctor bun. Interviu cu medicii Cătălin Sanda și Dragoș Muraru, specialiști în chirurgie vasculară. „Pacientul nu este o piesă pe o tablă de șah, să o muți cum vrei. Trebuie stabilită o legătură umană cu el”
Fiind specializată pe ortodonție, Cătălina Sasu e, evident, persoana care remarcă imediat orice anomalie dento -maxilară, adică orice abatere de la poziţia normală a unuia sau a mai multor dinţi sau orice modificare a oaselor (maxilarelor) ce afectează ocluzia sau mușcătura, în termeni populari.
De la dinții înghesuiți sau poziționați pe arcada dentară, spațierea dentară, mușcătura încrucișată sau, pur și simplu, dinți crescuți strâmb, totul, spune medicul Cătălina Sasu, se rezolvă cu ajutorul aparatelor dentare. Aparate care sunt de mai multe feluri și care sunt recomandate începând de la vârsta de 7,8 ani. Chiar dacă la început pot crea o stare de disconfort, orice pacient se obișnuiește treptat, iar efectele în ceea ce privește „alinierea blândă a dinților se vor vedea, iar rezultatul final, spun eu, e tot ce contează”, a mai precizat medicul ortodont.
O specialitate aleasă, despre care Cătălina Sasu spune că implică creativitate, încredere reciprocă medic -pacient, expertiză, o bună comunicare și, evident, profesionalism.
Interviul integral cu medicul specialist ortodonție și ortopedie dento-facială,Cătălina SAsu, poate fi urmărit aici: