De ce anticorpii monoclonali sunt folosiți rar în spitale, deși este un tratament eficient

0

Două spitale din Iași au primit 50 de flacoane de anticorpi monoclonali pentru pacienții COVID, dar au administrat doar nouă dintre aceste doze.

Medicii spun că majoritatea pacienților confirmați pozitiv vin la spital atunci când starea lor de sănătate este mult prea gravă, iar anticorpii ajută doar în faza incipientă a bolii, fiind meniți să ajute corpul să lupte cu infecția, potrivit digi24.ro.

La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași au ajuns la începutul săptămânii 20 de doze de anticorpi monoclonali destinate tratării pacienților cu Covid-19. Au fost administrate însă numai patru doze.

„Dintre cei Covid, gravi la noi sunt 75%.  Noi vedem cel mai mult vârful icebergului, cazurile grave și extrem de grave și cu mortalitate mare și cu necesar de terapie intensivă”, spune Diana Cimpoeșu – coordonator UPU SMURD.

Și la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași situația este asemănătoare, deși ambulanțele continua să aducă pacienți confirmați pozitiv. Dacă starea lor este prea gravă, administrarea de anticorpi monoclonali nu mai este indicată.

„Am primit peste 30 de doze până în momentul de față și am administrat până în momentul de față unui număr de 5 pacienți”, a declarat Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Foarte mulți dintre pacienți vin la spital după ce s-au tratat acasă mai bine de o săptămână.

Un tratament de 8.000 de euro, administrat gratuit

„Administrarea trebuie să se facă în primele șapte zile, de dorit în prima sau a doua zi. Cu cât mai devreme, cu atât eficiența este mai mare. Trebuie să fie pacienți peste 65 de ani, pacienți însă cu forme ușoare, fără necesar de oxigen”, explică Diana Cimpoeșu.

Autoritățile sanitare spun că singura soluție este implicarea medicilor de familie. Rolul unui astfel de tratament este de a împiedica transformarea formelor medii de boală în forme severe.

„Am pus la dispoziția medicilor de familie o aplicație în care ei identifică cazurile eligibile, le înregistrează și spitalele care s-au oferit să facă acest tratament cu spitalizare de zi văd acele cazuri, sunt planificate și vin la unitatea respectivă”, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Anticorpii monoclonali se administrează în funcție de recomandările fiecărei firme producătoare într-o doză unică sau în patru doze. Un astfel de tratament costa aproximativ 8.000 de euro, dar toți pacienții declarați eligibili beneficiază de el gratuit.

Italia a trimis de curând României 5.200 de flacoane de anticorpi monoclonali, iar Germania s-a oferit să ajute cu încă 12.750 de unități prin mecanismul european de protecție civilă.

Un astfel de tratament, cu anticorpi monoclonali, i-a fost administrat anul trecut și fostului președinte Donald Trump, încă din primele momente de spitalizare, ceea ce l-a ajutat să treacă destul de repede de boală. La momentul respectiv, era încă un tratament în fază experimentală, dar între timp a fost omologat.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău