„Decese din cauza gripei au fost tot timpul, dar nu au fost raportate și investigate“ – Dan Decebal, DSP Prahova. Ce a declanșat schimbarea atitudinii VIDEO

0
d99c0f4f-2ad1-4472-8144-00856eed73b3_1189f.jpg

d99c0f4f-2ad1-4472-8144-00856eed73b3_1189f.jpg

34 de prahoveni și-au pierdut viața în sezonul trecut din cauza gripei. Toți aveau însă și alte afecțiuni. Și în acest sezon sunt două persoane din județul nostru care au murit. Însă decese din cauza acestei boli au fost în toți anii, doar că, până la epidemia cu gripa porcină (A-H1N1), nu au existat centralizări și investigații privind această problemă.

Cei mai mulți își confirmă sau infirmă prezența gripei prin testele rapide, care sunt însă orientative. Pe lângă o igienă adecvată, un tratament simptomatic, prescris de medicul de familie sau specialist, cel care se confruntă cu o infecție respiratorie acută trebuie să stea departe timp de câteva zile de colectivități. Gripa și toate virozele respiratorii se transmit extrem de repede, perioada de incubație fiind de la 6 până la 72 de ore.

Un alt lucru care intră în setul de sfaturi ale medicilor este cel de a nu intra în panică, de a nu fi pus semnul egal între gripă și deces. Situațiile critice au apărut acolo unde gripa a găsit un „teren“ cu o imunitate scăzută și cu afecțiuni multiple.

De ce am auzit doar în ultimii ani despre decesele cauzate de gripă? Răspunsul, oferit de dr. Dan Decebal, de la DSP Prahova este că, până în 2009, când ne-am confruntat cu epidemia de gripă tip A, cazurile nu erau raportate și nici investigate. (VEZI VIDEO)

Singurul care ne conferă o siguranță împotriva îmbolnăvirii grave cu virusul gripal este vaccinul. Însă anticorpii se formează abia după zece zile de la administrare, motiv pentru care între perioada de imunizare și cea în care începe să-și facă efectul serul respectiv, corpul rămâne „deschis“ contractării infecției respiratorii, potrivit specialiștilor epidemiologi.

 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău