d99c0f4f-2ad1-4472-8144-00856eed73b3_1189f.jpg

34 de prahoveni și-au pierdut viața în sezonul trecut din cauza gripei. Toți aveau însă și alte afecțiuni. Și în acest sezon sunt două persoane din județul nostru care au murit. Însă decese din cauza acestei boli au fost în toți anii, doar că, până la epidemia cu gripa porcină (A-H1N1), nu au existat centralizări și investigații privind această problemă.

Cei mai mulți își confirmă sau infirmă prezența gripei prin testele rapide, care sunt însă orientative. Pe lângă o igienă adecvată, un tratament simptomatic, prescris de medicul de familie sau specialist, cel care se confruntă cu o infecție respiratorie acută trebuie să stea departe timp de câteva zile de colectivități. Gripa și toate virozele respiratorii se transmit extrem de repede, perioada de incubație fiind de la 6 până la 72 de ore.

Un alt lucru care intră în setul de sfaturi ale medicilor este cel de a nu intra în panică, de a nu fi pus semnul egal între gripă și deces. Situațiile critice au apărut acolo unde gripa a găsit un „teren“ cu o imunitate scăzută și cu afecțiuni multiple.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

De ce am auzit doar în ultimii ani despre decesele cauzate de gripă? Răspunsul, oferit de dr. Dan Decebal, de la DSP Prahova este că, până în 2009, când ne-am confruntat cu epidemia de gripă tip A, cazurile nu erau raportate și nici investigate. (VEZI VIDEO)

Singurul care ne conferă o siguranță împotriva îmbolnăvirii grave cu virusul gripal este vaccinul. Însă anticorpii se formează abia după zece zile de la administrare, motiv pentru care între perioada de imunizare și cea în care începe să-și facă efectul serul respectiv, corpul rămâne „deschis“ contractării infecției respiratorii, potrivit specialiștilor epidemiologi.

 

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg