pediatrie_10c8f.jpeg

Aproape că nu este medic pediatru care să fi fost de gardă în ultimele zile și să nu se plângă de adresabilitatea extrem de crescută la Urgență. În medie, din rândul prezentărilor, cam 10-15% erau cazuri care trebuia să ajungă la spital, restul fiind rezultatul panicii instalate în rândul părinților care pun semnul egal între gripă și deces. În realitate, cazurile confirmate de gripă sunt cu mult sub cele de anul trecut.

Nu doar Spitalul de Pediatrie din Ploiești a fost suprasolicitat în ultimele zile, ci toate secțiile destinate tratării copiilor din județ au fost luate cu asalt de către părinți. Mulți s-au prezentat la camerele de gardă la primul puseu de febră a copilului.

Panica s-a instalat în rândul părinților pe fondul mediatizării cazurilor grave de gripă, soldate cu deces în unele situații, cu suspendarea cursurilor în mai multe școli și grădinițe din țară.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Însă medicii fac apel la calm, precizând că deși suntem în plin sezon al virozelor, în Prahova situația de anul acesta nu se compară cu cea de anul trecut, numărul cazurilor de gripă fiind mai mic și, totodată, gravitatea acestora mai scăzută.

La Spitalul din Vălenii de Munte, un singur medic a avut de consultat 50-60 de copii într-o singură zi, adică dublu sau chiar triplu față de zilele obișnuite. Dintre cei văzuți aici, mulți aveau doar viroze respiratorii, iar cazurile de gripă identificate la testele rapide fiind tratabile și la domiciliu. Dintre prezentări, cam 10% au fost cazuri reale de urgențe, potrivit dr. Adrian Iorga, șeful secției de Pediatrie de la Vălenii de Munte.

„Este un context delicat, părinții s-au panicat rău și la primele simptome se prezintă la Urgențe. Nu este o soluție. Își expun copiii la alte îmbolnăviri în camera de gardă. Poate că vin cu o viroză ușoară și contactează gripa de la un alt pacient care urmează să fie consultat. Într-adevăr, le recomandăm să vină la camera de gardă, atunci când temperatura este mare, de 39-40 de grade și nu cedează la antitermice, când copilul nu se hidratează, când respiră greoi, are o stare apatică, vărsături. Atunci, da, este de urgență. În rest, vă spun sincer, că de 15 ani, de când am profesez, n-am mai avut de-a face cu o asemenea avalanșă de prezentări, iar multe dintre ele ar fi putut fi văzute de medicul de familie“, ne-a declarat Adrian Iorga.

La Câmpina, situația din weekend-ul care tocmai s-a încheiat a fost și mai gravă. Un singur medic pediatru a avut de consultat într-o singură zi 73 de prezentări.

„Este inuman și mult peste putința oricărei persoane. Ne confruntăm cu o lipsă de specialiști, încercăm să asigurăm linia de gardă, dar ne dorim ca ea să fie pentru Urgențe. Medicul respectiv a trebuit să acopere și secția de neonatologie, să se ocupe și de transferuri către spitalele din Ploiești pentru că am avut și câteva situații grave, dar multe dintre ele putea fi văzute astăzi (n.r. luni) de medicul de familie, în Policlinică etc. Sigur c-au existat și părinți nemulțumiți, însă facem apel la înțelegere și la calm. De la dumnealor, lucrurile se văd într-un fel, de partea medicilor, situația este cu totul alta.

Oamenii s-au dezobișnuit să meargă după o trimitere, să aștepte la o programare, pentru orice lucru minor se prezintă la camera de gardă“, ne-a spus dr. Călin Tiu, managerul Spitalului Muncipal Câmpina.

De aceeași isterie a părinților s-au lovit și medicii de la Urlați.

Foto cu caracter ilustrativ

pediatrie_26546.jpeg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg