Isterie la secțiile de Pediatrie din Prahova din cauza gripei. Medicii fac apel la calm în rândul părinților

0
pediatrie_10c8f.jpeg

pediatrie_10c8f.jpeg

Aproape că nu este medic pediatru care să fi fost de gardă în ultimele zile și să nu se plângă de adresabilitatea extrem de crescută la Urgență. În medie, din rândul prezentărilor, cam 10-15% erau cazuri care trebuia să ajungă la spital, restul fiind rezultatul panicii instalate în rândul părinților care pun semnul egal între gripă și deces. În realitate, cazurile confirmate de gripă sunt cu mult sub cele de anul trecut.

Nu doar Spitalul de Pediatrie din Ploiești a fost suprasolicitat în ultimele zile, ci toate secțiile destinate tratării copiilor din județ au fost luate cu asalt de către părinți. Mulți s-au prezentat la camerele de gardă la primul puseu de febră a copilului.

Panica s-a instalat în rândul părinților pe fondul mediatizării cazurilor grave de gripă, soldate cu deces în unele situații, cu suspendarea cursurilor în mai multe școli și grădinițe din țară.

Însă medicii fac apel la calm, precizând că deși suntem în plin sezon al virozelor, în Prahova situația de anul acesta nu se compară cu cea de anul trecut, numărul cazurilor de gripă fiind mai mic și, totodată, gravitatea acestora mai scăzută.

La Spitalul din Vălenii de Munte, un singur medic a avut de consultat 50-60 de copii într-o singură zi, adică dublu sau chiar triplu față de zilele obișnuite. Dintre cei văzuți aici, mulți aveau doar viroze respiratorii, iar cazurile de gripă identificate la testele rapide fiind tratabile și la domiciliu. Dintre prezentări, cam 10% au fost cazuri reale de urgențe, potrivit dr. Adrian Iorga, șeful secției de Pediatrie de la Vălenii de Munte.

„Este un context delicat, părinții s-au panicat rău și la primele simptome se prezintă la Urgențe. Nu este o soluție. Își expun copiii la alte îmbolnăviri în camera de gardă. Poate că vin cu o viroză ușoară și contactează gripa de la un alt pacient care urmează să fie consultat. Într-adevăr, le recomandăm să vină la camera de gardă, atunci când temperatura este mare, de 39-40 de grade și nu cedează la antitermice, când copilul nu se hidratează, când respiră greoi, are o stare apatică, vărsături. Atunci, da, este de urgență. În rest, vă spun sincer, că de 15 ani, de când am profesez, n-am mai avut de-a face cu o asemenea avalanșă de prezentări, iar multe dintre ele ar fi putut fi văzute de medicul de familie“, ne-a declarat Adrian Iorga.

La Câmpina, situația din weekend-ul care tocmai s-a încheiat a fost și mai gravă. Un singur medic pediatru a avut de consultat într-o singură zi 73 de prezentări.

„Este inuman și mult peste putința oricărei persoane. Ne confruntăm cu o lipsă de specialiști, încercăm să asigurăm linia de gardă, dar ne dorim ca ea să fie pentru Urgențe. Medicul respectiv a trebuit să acopere și secția de neonatologie, să se ocupe și de transferuri către spitalele din Ploiești pentru că am avut și câteva situații grave, dar multe dintre ele putea fi văzute astăzi (n.r. luni) de medicul de familie, în Policlinică etc. Sigur c-au existat și părinți nemulțumiți, însă facem apel la înțelegere și la calm. De la dumnealor, lucrurile se văd într-un fel, de partea medicilor, situația este cu totul alta.

Oamenii s-au dezobișnuit să meargă după o trimitere, să aștepte la o programare, pentru orice lucru minor se prezintă la camera de gardă“, ne-a spus dr. Călin Tiu, managerul Spitalului Muncipal Câmpina.

De aceeași isterie a părinților s-au lovit și medicii de la Urlați.

Foto cu caracter ilustrativ

pediatrie_26546.jpeg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău