Rezultatul de la alegerile prezidențiale dovedește clar că votul electoratului din Prahova nu a mai ținut cont de culoarea politică a primarilor de la PSD și PNL. Trendul opțiunilor electorale de la alegerile locale 2024 s-a schimbat radical. Rezultatul de duminică a certificat faptul că, în ecuația votului la prezidențiale, nu mai contează câți primari au în funcție formațiunile politice.
Faptul că alegerile pot fi influențate, la nivelul unui județ, de numărul de primari ai unei formațiuni politice tinde să devină un mit, lucru confirmat la cele două tururi de scrutin pentru alegerea președintelui României.
Intențiile de vot tradițional au pierdut teren, fapt confirmat de faptul că în localitățile conduse de primari PSD și PNL opțiunea la urne a fost cu totul alta față de culoarea politică a edilului.
Marii învinși ai alegerilor prezidențiale s-au dovedit a fi chiar PSD și PNL.
„Armata” de primari PSD și PNL, scor slab pentru partide
Rezultatele obținute la alegerile locale de către primarii social – democrați și liberali din Prahova nu au avut nicio legătură cu scorul obținut de candidatul comun al PSD și PNL, Crin Antonescu, la primul tur al alegerilor prezidențiale.
În ciuda reprezentativității majore a primarilor PSD și PNL în Prahova, la alegerile prezidențiale din primul tur al alegerilor, Antonescu nu a reușit să strângă un număr suficient de voturi pentru a intra în cursa pentru turul al doilea.
Antonescu s-a clasat pe locul III, cu 53.232 voturi, fapt care confirmă că nu a mai contat culoarea politică a edililor.
Valul de simpatie pentru un anume edil prahovean PSD sau PNL nu a mai putut fi transferat în cabina de vot. Asta în condițiile în care George Simion s-a clasat pe primul loc la primul tur de scrutin, chiar dacă în Prahova formațiunea AUR nu are nici măcar un mandat de primar.
Vot decisiv pentru candidatul independent Nicușor Dan
La turul II al alegerilor prezidențiale, candidatul independent Nicușor Dan a fost votat de 52,19% dintre prahoveni, reușind să strângă 196.720 voturi, în timp ce George Simion a primit 47,81% din sufragii (180.229 voturi).
Turul al doilea al alegerilor prezidențiale a consființit de altfel faptul că a devenit un mit faptul că un primar de la PSD sau PNL mai poate conta în ecuația votului.
Prin prisma faptului că în turul al doilea la nivel național, PNL și-a declarat susținerea pentru Nicușor Dan, în Prahova am putea spune că au existat doar câteva excepții în care culoarea politică a primarului s-a regăsit și în opțiunea electoratului pentru un anume candidat. Este cazul, de exemplu, la Plopeni, la Mizil, la Valea Doftanei, Breaza, Mâneciu și la Gorgota.
„Valul” independenților
Candidatul independent Nicușor Dan a obținut mult mai multe voturi în urban (Ploiești, Câmpina, Mizil, Băicoi, Plopeni, Sinaia, Bușteni, Azuga, Comarnic) dar și în localități precum Păulești, Gorgota, Blejoi, Cocorăștii Mislii, Bănești, Telega, Breaza, Cornu, Poiana Câmpina, Adunați, Provița de Sus, Brebu, Valea Doftanei, Talea, Secăria și Măneciu.
De remarcat faptul că la Ploiești și la Bușteni, unde alegerile locale au fost câștigate de primari independenți, la alegerile prezidențiale din turul II numărul voturilor pentru candidatul independent Nicușor Dan a fost mult mai mare..
La fel ca în cazul votanților candidatului independent Nicușor Dan, a stat situația privind votul pentru George Simion (AUR). Faptul că în localitățile conduse de primari PSD și PNL acesta a obținut un număr mare de voturi ar trebui să fie un semnal pentru formațiunile politice.
De menționat ar fi și faptul că, la alegerile locale din 2024, niciun candidat AUR nu a reușit să obțină măcar un mandat de primar în Prahova.
Cu alte cuvinte rezultatele din alegeri obținute de primarii PSD și PNL nu au avut o corespondență în rezultatul de la alegerile prezidențiale, iar expresia „avem primari, câștigăm alegerile” poate fi considerată mai degrabă un mit.