Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a avut o întâlnire oficială cu toți europarlamentarii români. Printre aceștia s-a numărat și europarlamentarul ECR, Adrian Axinia, ales din partea AUR.
Discuțiile au vizat îmbunătățirea coordonării cu Reprezentanța Permanentă a României la Bruxelles, în vederea unei acțiuni mai coerente și eficiente în promovarea intereselor naționale la nivel european.
De asemenea, au fost abordate mai multe teme strategice, precum: contextul geopolitic actual și poziționarea României în politica externă europeană, stadiul și provocările în implementarea politicii de coeziune.
Europarlamentarul ECR, Adrian Axinia, a punctat pe tema întârzierilor semnificative în absorbția fondurilor europene prin PNRR, cu accent pe cauzele administrative și blocajele instituționale care frânează accesul României la resurse esențiale pentru dezvoltare.
”În 2024, România nu a reuşit să atragă din PNRR decât 8,4 miliarde de lei, adică mai puţin de 1,7 miliarde de euro. Motivul principal ţine de faptul că nu s-au îndeplinit reformele la care s-a angajat Guvernul Cîţu PNL – USR în 2021. Sunt doar 88 de jaloane atinse din totalul de 518.
Problema cea mai mare ţine însă de faptul că Guvernul PSD – PNL – UDMR nu respectă principiile guvernanţei corporative şi continuă să numească în fruntea companiilor de stat tot felul de politruci care încasează mii, chiar zeci de mii de euro pe lună. De altfel, în repetate rânduri, i s-a atras atenţia ministrului Energiei asupra acestei probleme şi încă nu a rezolvat problema.
De altfel, presa a şi scris despre mai mulţi consilieri și colegi din PNL ai lui Burduja care au fost plasați în funcții foarte bănoase la companii din energie: Nuclearelectrica Serv, CCGT Power Ișalnița, CET Griviţa sau Electrica Furnizare.
Ne aflăm cu un an şi două luni înainte de termenul limită până când proiectele cu această finanţare pot fi implementate. Adică, pentru a fi şi mai precişi, până la momentul la care spitalele ar trebui să fie gata pentru a putea primi banii.
În loc ca lucrările să fie în plin avânt, pe noi ne anunţă ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, că, din cele 24 de spitale anunţate iniţial, mai rămân doar 13. Asta după ce, anul trecut, numărul fusese scăzut la 19. Practic, jumătate din obiective au fost astfel abandonate” a transmis Axinia.
Europarlamentarul a precizat că, în present, sunt semnate peste 32.000 de contracte încheiate, în valoare de 46 de miliarde de euro.
Din păcate, autoritățile din România au îndeplinit numai 139 de jaloane din cele 518 convenite cu reprezentanții UE pentru absorbția integral a fondurilor europene disponibile.