Europarlamentarul Adrian-George AXINIA, membru al biroului Grupului ECR din Parlamentul European, a transmis un comunicat privind implementarea mai multor proiecte de infrastructură de transport.
”Ne preocupă viitorul investițiilor în infrastructura europeană și ne-am exprimat dorința de a prelungi perioada de implementare a unui număr de proiecte din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență care ar trebui să se încheie la final de 2026.
Am votat în Comisia TRAN, alături de colegii mei din Grupul ECR, în favoarea unei opinii prin care le solicităm statelor membre și Comisiei Europene să consolideze capacitatea administrativă pentru a asigura finalizarea rapidă și eficientă a proiectelor de infrastructură de transport din cadrul mecanismului.
Am analizat și am votat 12 amendamente de compromis, adică acele modificări de text legislativ negociate de toate grupurile politice. Abordarea noastră rămâne ferm îndreptată spre acordarea unei cote mai mari de granturi și diminuarea proporției de împrumuturi. Trebuie să dezbatem cât mai curând situația fodurilor nefolosite din acest mecanism, având în vedere perioada scurtă de timp care ne-a mai rămas.
Parlamentul European este de părere că acești bani necheltuiți pot fi realocați pentru următorul Cadru Financiar (bugetul multianual al UE), pentru a aborda mai bine prioritățile strategice cheie ale Uniunii.
Prin votul în favoarea aceastei opinii mai cerem prelungirea automată cu 24 de luni a proiectelor care vizează direct obiectivele de coeziune, inclusiv cele legate de rețeaua TEN-T, proiectele care vor avea o rată de implementare de cel puțin 20 % înainte de termenul limită din 2026 și proiectele care au cu un element transfrontalier sau cele care sporesc conectivitatea transfrontalieră. Și dacă tot l-am pomenit, TEN-T este instrumentul cheie pentru planificarea și dezvoltarea unei infrastructuri de transport coerente, eficiente, plurimodale și de înaltă calitate în întreaga UE.
Mecanismul de redresare și reziliență a fost instituit în 2021 ca parte a programului de redresare – NextGenerationEU – pentru a oferi statelor membre sprijin financiar fără precedent în investiții publice și reforme conforme cu obiectivele europene. De la începutul implementării mecanismului, Parlamentul European îl supraveghează și îl monitoritzează pentru a-i verifica eficiența și mai ales pentru a se asigura că statele membre și Comisia Europeană sunt transparente și responsabile în cheltuirea banului public” a transmis Axinia.