Europarlamentarul ECR Adrian-George AXINIA/Adrian-George Axinia, membru al biroului Grupului ECR din Parlamentul European, a semnat o interpelare privind Proiectele Cerințelor de Proiectare Ecologică pentru încălzitoarele locale pe bază de combustibil solid.
În document, semnatarii își exprimă îngrijorarea serioasă cu privire la discuția viitoare din Forumul de consultare pentru proiectare ecologică și etichetare energetică, programat pentru 12 februarie, care va lua în considerare noile cerințe de proiectare ecologică pentru încălzitoarele locale pe bază de combustibil solid.
”Măsurile prezentate în propunerea aflată în prezent în vigoare, sugerează modificări semnificative de reglementare, modificări care ar avea consecințe de amploare, atât pentru consumatori, cât și pentru producătorii din UE.
Unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte ale propunerii este cerința ca încălzitoarele locale cu combustibil solid să fie reconectate la rețeaua electrică, subminând în acest fel rolul lor de soluție de încălzire autosuficientă” se arată în document.
Autorii consideră că solicitarea de electricitate pentru sistemele de reglare automată a arderii și filtrare ar crește dependența de rețea și ar impune costuri suplimentare utilizatorilor, care se bazează pe aceste încălzitoare ca sursă de încălzire primară sau suplimentară.
Mai mult decât atât, reducerea propusă a limitelor particulelor de carbon – de la 1.500 de miligrame la doar 500 – ar necesita o reproiectare completă a tehnologiei actuale a camerei de ardere.
”În timp ce producătorii au lucrat continuu pentru modernizarea și îmbunătățirea eficienței, îndeplinirea unor astfel de cerințe, noi și stricte, într-un interval de timp scurt, reprezintă o provocare substanțială, iar aplicarea lor nu este fezabilă.
De asemenea, este important de subliniat faptul că actele de punere în aplicare sunt menite să perfecționeze detaliile tehnice, nu să introducă schimbări de reglementare majore, care pot avea consecințe socioeconomice semnificative. Această propunere ar putea afecta zeci de milioane de cetățeni europeni, în special pe cei din gospodăriile rurale și cu venituri mai mici, care depind de încălzirea pe lemne ca opțiune rentabilă și durabilă, inclusiv din punct de vedere al mediului.
În plus, aceste reglementări ar putea avea drept consecință neintenționată aceea de a determina consumatorii să continue să folosească încălzitoare pe cărbune mai vechi și mai puțin eficiente – subminând astfel obiectivele de mediu pe care aceste măsuri noi urmăresc să le atingă” se mai arată în adresă.
Autorii cer Comisiei să retragă cerințele stricte propuse și să se angajeze într-un dialog deschis și constructiv cu părțile interesate.
În caz contrar, aceste propuneri ar impune costuri semnificative atât consumatorilor, cât și producătorilor, crescând totodată insecuritatea energetică pentru multe gospodării europene.