Consilierii locali Magdalena Trofin și Mihai Tonsciuc au inițiat un proiect de hotărâre privind derularea proiectului “Dezvoltare imobiliară verde”. Documentul se va regăsi pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Ploiești de joi, 31 august.
Potrivit documentului, publicat integral de Observatorul Prahovean mai jos, dezvoltatorii imobiliari vor fi obligați să planteze pomi pentru fiecare investiție din Ploiești.
Astfel, dacă acest proiect va fi votat, constrcutorii vor fi obligați să planteze cel puțin câte un pom pentru fiecare locuință (garsonieră/apartament) construită, în caz contrar urmând să fie sancționați cu amendă de 3000 de lei.
De asemenea, ploieștenii care se căsătoresc sau devin părinți ar putea solicita pomi de la SGU, contra cost, pe care să-i planteze pe domeniul public.
Cum arată proiectul propus de consilierii Trofin și Tonsciuc
ROMÂNIA
JUDETUL PRAHOVA
CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI PLOIESTI
HOTĂRÂREA NR. privind derularea proiectului ”Dezvoltare imobiliară verde”
Consiliul Local al Municipiului Ploiești,
Având în vedere Referatul de Aprobare nr. al consilierilor locali Magdalena Trofin și Mihai Tonsciuc, precum și Raportul de Specialitate nr. al Direcției Generale de Dezvoltare Urbană;
Ținând cont de avizul favorabil nr. al comisiei de specialitate nr. 4 „Comisia pentru organizare și dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, circulație rutieră, conservarea monumentelor istorice și de arhitectură”,
Citește și O stradă din Ploiești va purta numele uneia dintre cele mai cunoscute profesoare ale Colegiului I. L. Caragiale
Văzând prevederile Hotărârii de Guvern nr. 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi în zonele urbane, republicată, O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, modificată, O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor;
În temeiul art. 129 alin. (l), alin. (7), art. 139 alin. (l) coroborat cu art. 166 alin. (2) lit. l) și art. 196, alin. (l), lit. a) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, modificată și completată,
HOTĂRĂSTE:
Art 1. Se aprobă derularea proiectului „ Dezvoltare imobiliară verde
Art.2. În vederea derulării proiectului:
(1) orice persoană fizică sau juridică din Municipiul Ploiești care solicită autorizație de construire pentru locuințe sau alte categorii de obiective cu caracter definitiv are obligația de a planta pomi fructiferi/arbori/arbuști, astfel:
a) pentru locuințele colective – dezvoltatorii imobiliari vor planta:
a1) pentru constructii cu regim de înălțime de maxim P+2+M – minim un pom frunctifer/arbore/arbust pe apartament/garsonieră;
a2) pentru construcții cu regim de înălțime mai mare de P+2+M – minim 20 pomi fructiferi/arbori/arbuști pentru fiecare 1000 mp de teren.
b) pentru hală de producție se va planta perdea protectivă de arbori pe tot perimetrul halei, exceptând căile de acces.
c) pentru alte categorii de obiective cu caracter definitiv se va planta minim 1 pom fructifer/arbore/arbust pentru fiecare 100 mp construibili.
(2) persoanele fizice care se căsătoresc vor putea planta pe domeniul public 1
pom fructifer/arbore/arbust.
(3) pentru fiecare nou-născut, părinții vor putea planta pe domeniul public câte un pom fructifer/arbore/arbust, care va purta numele copilului.
(4) Direcția Gestiune Patrimoniu și serviciile de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Ploiești în colaborare cu Servicii de Gospodarire Urbana S.RL. vor întocmi o listă cu locațiile din domeniul public al Mun. Ploiești unde se poate planta, speciile de pomi fructiferi/arbori/arbuști care se pot planta precum și perioadele în care se poate planta.
Citește și Ploiești – fericiți cei mici de înălțime, căci doar ei nu au parte de crăci în ochi și frunze-n păr. Cum este testată vigilența pietonilor pe trotuarele orașului
Art.3. (1) Persoanele fizice sau juridice care solicită eliberarea autorizației de construire, au obligația să prezinte la depunerea documentației, pe lângă celelalte documente solicitate de lege, un angajament de plantare pomi fructiferi/arbori/arbuști
(2) Achiziționarea materialului dendrologic se va face de către solicitanții autorizației de construire, iar plantarea și dovada plantării se va face în termen de 6 luni de la obținerea certificatului de atestare a edificării construcției cu caracter definitiv.
Art.4. (1) Plantarea pomilor fructiferi/arborilor/arbuști se va face pe proprietatea proprie sau pe domeniul public: cursul râurilor, pârâurilor, aliniamente stradale, parcuri, spații verzi sau în zone special destinate acestui scop puse la dispoziție de către Primăria Municipiului Ploiești.
Citește și Când va arăta Ploieștiul ca un oraș verde. Explicațiile directorului SGU [VIDEO]
(2) Serviciile de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Ploiești vor proceda la identificarea locațiilor disponibile pentru plantare și le vor pune la dispoziția solicitanților. Se vor pune la dispoziția solicitanților toate informațiile necesare și se va asigura, prin personalul de specialitate, sprijinul și îndrumarea persoanelor care plantează conform prezentei hotărâri,
(3) Pe domeniul public al Municipiului Ploiești se vor putea planta doar arbori cu dimensiunea minimă de 2.5 metri.
(4) Cumpărarea și plantarea arborilor poate fi externalizată de către persoanele fizice sau juridice afectate de prezentul regulament. S.C. Servicii De Gospodarire Urbana S.R.L. va oferi aceste servicii persoanelor interesate conform tarifelor și practicate de către aceasta.
Art.5. Pentru identificarea materialului dendrologic, persoanele fizice sau juridice au dreptul de a prevedea un element de personalizare a acestuia, fără a afëcta prin aceasta în vreun fel dezvoltarea sa normală.
Art.6. (1) Nerespectarea angajamentului de plantare constituie contravenție și se sancționează cu amendă de 1.000 lei pentru persoane fizice și de 3.000 lei pentru persoane juridice ca sancțiune principală și plata materialului săditor și a manoperei de plantare ca sancțiune complementară.
(2) Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunilor se face de către Primarul Municipiului Ploiești sau de către ‘împuterniciții acestuia.
(3) Sumele încasate potrivit alin. I se constituie venit la bugetul local și vor fi utilizate numai în scopul plantării de pomi fructiferi/arbori/arbuști.
Art.7. Prevederile prezentei hotărâri vor fi preluate în toate documentațiile de urbanism ce urmează a fi aprobate.
Art.8. Direcția Generală de Dezvoltare Urbană va asigura ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri.
Art.9. Direcția Administrație Publică, Juridic-Contencios, Achizitii
Publice, Contracte va aduce la cunoștință celor interesați prevederile prezentei hotărâri.
Dată în Ploiesti, astăzi,
PREȘEDINTE DE ȘEDINȚĂ, CONTRASEMNEAZĂ
SECRETAR GENERAL,
Mihaela-Lucia Constantin