Directorul executiv al Asociației marilor rețele comerciale din România, Delia Nica, a fost protagonista unei întâmplări mai puțin obișnuite. În cadrul unei întâlniri la Ministerul Mediului, Delia Nica a aruncat cu poșeta într-un interlocutor. Ulterior, și-a dat demisia din bordul AMRCR, potrivit unui comunicat trimis presei.

 

Platforma de activism online, de-clic.ro, ce a lansat campania ”Corporația face legislația: șantaj la pet!” care vrea să oblige companiile să plătească Fondului de Mediu pentru ambalajele care nu sunt reciclate, atrage atenția asupra modului în care aceste companii se eschivează de la respectarea obligațiilor legale. Iată mai jos comunicatul de pe de-clic.ro și înregistrările video care arată ce s-a întâmplat la întâlnirea de pe 17 februarie de la Ministerul Mediului.

Jucătorii de plastic

Pentru a înțelege această afacere a ambalajelor va trebui ca cititorii să se familiarizeze cu numele, prescurtările și acronimele afacerii. Lista este mai jos:

 

AFM – Administrația Fondului pentru Mediu, ține de Ministerul Mediului și adună banii de la poluatori, inclusiv taxa de mediu pentru ambalaje nereciclate.

OTR – Organizație de transfer de responsabilitate, e de fapt o organizație care doar plimbă hârtii și scapă producătorii de responsabilitatea reciclării. OTR-urile sunt deținute de jucătorii importanți din rândul producătorilor.

Reciclatorii – sunt firmele care efectiv colectează și procesează deșeurile din plastic.

 

Legea prevede că acele companii ce scot pe piață produse ambalate să le recicleze sau să plătească o taxă pentru fiecare kilogram de ambalaj nereciclat. Marile corporații din industria alimentară s-au grupat în organizații de transfer de responsabilitate (OTR) în sarcina cărora au transferat obligația reciclării. Aceste organizații lucrează la rândul lor cu firme de reciclare care colectează și procesează deșeuri. Reciclatorul va încasa bani de la OTR pentru fiecare kilogram de ambalaj reciclat, OTR-ul facturează acea sumă producătorului de alimente, care la rândul lui o scade din valoarea taxei datorate către stat. Tot acest circuit a devenit convingător pentru autorități (prin raportări periodice) și pentru public (prin campanii de CSR). În realitate, cantități industriale de pet și plastic decontat ca reciclat prin această procedură au sfârșit în natură. 
sursa: romaniacurata.ro

VIDEO Activist eco, agresat de Directorul executiv al Asociației marilor rețele comerciale din România

 

Economic
  • Joi, 19 Octombrie 2017
  • De Claudiu Vasilescu

Unde merg banii din noua taxă de 2%

În timp ce ”programul de guvernare” a ajuns o culegere de minciuni, singurele certitudini sunt legate de valurile de noi taxe și scumpiri pe care românii le încasează zilnic. Angajatorii vor plăti...