- Publicitate -

România și poluarea din orașe. Ploieștiul, studiu de caz într-un proiect european

Data:

Un articol cu privire la poluare a fost publicat pe portalul Hotnews, articol realizat în cadrul proiectului european PULSE de către Vlad Barză (HotNews.ro), Krassen Nikolov (Mediapool.bg, Bulgaria), Matěj Moravanský (Deník Referendum, Cehia) și Ana Somavilla (El Confidencial, Spania).

- Publicitate -

Potrivit acestuia, România se numără printre țările cu cea mai mare poluare a aerului din UE și statul a fost și chemat în judecată la nivel european pentru o serie de încălcări ale legislației de mediu. S-au făcut și progrese, însă mult mai multe avem pe listă.

România, o țară cu aer toxic la orașe

România este în mod constant încadrată în topul țărilor UE cu cel mai poluat aer, iar orașele Iași, București și Ploiești sunt printre cele mai poluate orașe europene. România se află de ani buni și în „vizorul” Comisiei Europene, pentru neîndeplinirea mai multor angajamente pe probleme de mediu.

Pe 14 noiembrie 2024, Comisia Europeană anunța că decide să trimită România și Bulgaria în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene ca urmare a faptului că nu au colectat și epurat în mod corespunzător apele uzate urbane.

- Publicitate -

„În România, 150 de mari aglomerări urbane (care au peste 10 000 de locuitori) nu îndeplinesc cerințele prevăzute în directivă referitoare la sistemele de colectare. În 154 de aglomerări, apele uzate urbane care intră în sistemele de colectare nu sunt epurate în mod corespunzător. Iar în 155 de mari aglomerări, România nu asigură o epurare mai riguroasă înainte de a evacua apele uzate în zone sensibile. Toate aceste aglomerări ar fi trebuit să se conformeze până la 31 decembrie 2015”, spunea Comisia.

Ploiești, ca studiu de caz

Orașul Ploiești a fost în mod constant foarte sus în topul celor mai poluate orașe din țară, iar locuitorii simt foarte des, atât ziua, cât și noaptea, mirosuri înțepătoare ce persistă ore întregi. În ciuda acestui lucru evident pentru cei 180.000 de locuitori, autoritățile de mediu susțin, în cele mai multe cazuri, că la stațiile de măsurare nu sunt înregistrate depășiri la principalii indicatori.

APM Prahova (Agenția pentru Protecția Mediului) și Garda de Mediu au explicat pentru publicația Observatorul Prahovean că sunt mai multe surse de poluare în oraș:

- Publicitate -

– rafinăriile și activitățile conexe acestora (de încărcare, descărcare, transporturile produselor petroliere și materii prime)

– câmpurile agricole din jur (când sunt fertilizate și se pun pesticide)

– traficul auto intens

- Publicitate -

– emisiile de la centralele termice (care folosesc combustibili de diferite tipuri)

Mirosurile se simt mai puternic în oraș când vântul bate către Ploiești, dar, deși aceste mirosuri sunt insuportabile, măsurătorile de la stațiile oficiale au depășit rareori valorile legale. Problema nu s-a rezolvat.

Un moment grav a fost în februarie 2023, când mai multe staţii de monitorizare a calităţii aerului din zona Ploieştiului au înregistrat depăşiri ale nivelului de hidrogen sulfurat, autorităţile de mediu primind numeroase sesizări din partea localnicilor care au reclamat un miros înţepător.

- Publicitate -

Situația este asemănătoare și în alte orașe din țară

La fel stă situația și în alte orașe foarte poluate, precum București, Iași sau Craiova unde, deși se depune  strat de pulberi sau cenușă și mirosurile sunt foarte puternice, stațiile oficiale de măsurare a calității aerului nu indică prea des depășiri.

De ce aceste particule PM2.5 sunt cele mai dăunătoare pentru sănătatea europenilor? Răspunsul este că ele sunt atât de mici, încât pot pătrunde în plămâni și chiar în fluxul sanguin și pot cauza probleme grave de sănătate. Ele constau în particule solide și picături lichide de diferite dimensiuni.

Praful și polenul pot fi observate și cu ochiul liber, însă particulele de combustie sunt mai mici de 2,5 micrometri. Aceasta este dimensiunea unei bacterii, se explică pe pagina consilium.europa.eu.

- Publicitate -

Respirăm un aer mai puțin poluat decât acum câteva decenii, însă datele oficiale arată că, în fiecare an, aproximativ 300.000 de persoane din Europa mor prematur din cauza poluării aerului.

Citește articolul integral pe Hotnews.

Cum ți se pare subiectul?

Loading spinner

8 COMENTARII

  1. Peste toate astea se adaugă fumul generat de gospodăriile particulare. La mine pe strada(cartier Rudului) cam jumătate din case nu au gaze sau nu le folosesc. 5-6 case de pe strada folosesc deșeuri pt încălzit, de mobilier vechi, textile uzate, bidoane din plastic, tot ce arde ei pun pe foc, și asta de zeci de ani.

  2. În primul rând cred că trebuia rezolvată corupția la nivel înalt, apoi sunt sigur că stațiile ” independente și automate” o să afișeze corect poluarea de tip criminal din Ploiești. E de neînțeles de ce unii puturoși din primărie sau Ministerul Mediului nu direcționează agenții poluatori către fonduri europene pentru achiziția de filtre și echipamente . E urmarea delăsarii , pandemia i-a învățat pe bugetari că fac bani și dacă stau liniștiți pe scaune . De fapt asta e problema actuală dar o să o rezolvăm în următoarea perioadă scurtă.

  3. Nimic despre propunerile noastre ca monitorizarea (independentă sau finanțată chiar din primele celor de la Garda de Mediu… ah, uitasem, se spune că sunt puțini, of, epuizați de munca de teren, of, of ) să fie 24h/constantă, adică inclusiv pe timpul nopții – zona Sud-Mihai Bravu e „inundată” noaptea de emisii cu iz de petroliere, de ex. (Da, da, știm, bate vântul…)
    Și să fie publicate permanent. Și să mai fie și urmate de măsuri discutate, aplicate. E greu în 4 ani de tură politică, ar fi trebuit să înțelegem.
    Vara 2024, noaptea, când credeai că poți răcori interiorul casei în mod natural nu era posibil 5 zile din 7, în medie. Nici toamna nu a fost mai bine mirositoare.
    Hopa așa, scriem ceva, apar niste cifre (iar), o statistica (alta). Primăria „bifează” si ea ceva bunutz in portofoliul de „mă ocup, da-da, doar vedeți!, de bună starea ploieștenilor”, dar nu urmează nimic practic.
    E, așa, o temă de atins (fin, ton neutru, elegant, nu deranjați!) de 2-3 ori pe an. Lejer de pus in programare content redacții (de parcă plămânii, sângele lor nu au „acces” la aceleași noxe) și în lista de „cu ce mai umplem planul de activitate? Că mai avem două linii libere în xls/diagrama Gantt a facultativelor primăriei”.
    Ah, pentru fraze lungi și teme vag incomode, adică fără urgență imediată și semne vizibile (erupții pe piele, intoxicații, crize de gastrită, tuse greu de explicat inițial, astm în puseu acut) scuzați, se pierde interesul. Nicio criza deci, totul e bine.

  4. Despre groapa aceea de gunoi de pe centura nu zice nimeni niciodată nimic….după 12 noaptea daca bate vântul spre oraș în Mihai Bravu și împrejurimi miroase efectiv a hoit…de ce doar noaptea? Asta nu se întreabă nimeni….

  5. Garda de mediu din Prahova fac jocurile politice ale multinaționalelor în cârdășie cu politicul mioritic….asa ca….hotnews ai cei mai slabi angajați…care fac tot același joc….

  6. Poluarea este o problema foarte mare în toată tara! În Targoviste de câteva luni am urmărit în fiecare zi indicii iar unul dintre ei este mereu aproape de maxim! Nimeni nu face nimic…

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

- Publicitate -

Antreprenori de succes

Exclusiv

De ce întârzie facturile de curent Electrica Furnizare

Mai mulți cititori ne-au sesizat că nu au mai...

De ce nu a funcționat brățara de monitorizare în cazul crimei din Câmpina

Apar noi detalii cu privire la crima odioasă petrecută...

Protest al chirurgilor la Spitalul Județean Ploiești

Zece medici de la Secția Chirurgie 2 de la...

Ce vrea Liviu Drăghici de la administrația locală Ploiești

Observatorul Prahovean începe, la debutul anului 2025, o serie...

Ce se întâmplă cu drumul expres Găești – Ploiești în Prahova

Drumul expres Găești – Ploiești, una dintre investițiile majore...
- Publicitate -

Știri noi

Încă o localitate renunță la Hidro Prahova. Apa are arsen

Primarul comunei Cocorăștii Colț, Adrian Călin (PSD), a anunțat,...

Primul autobuz electric care va circula între Ploiești și Aricești

Primul autobuz electric de tip solo, nearticulat, a sosit,...

Adam, un bebeluș din Urlați, are nevoie de ajutorul semenilor

Florentina Nițu, o mămică de 21 de ani, din...

Spitalul privat din Prahova unde pacienții beneficiază de investigații gratuite

Aflat la numai 10 km de Ploiești, Spitalul Dentirad...

Imagini impresionante, din dronă, cu lotul Mizil-Pietroasele al A7

Observatorul Prahovean publică imagini impresionante, realizate cu drona, pe...
- Publicitate -

Emisiuni

Hidro Prahova are printre cele mai mari tarife din țară

În emisiunea Observatorul Prahovean  LIVE de joi, 16 ianuarie,...

Escrocherii în numele unor vedete precum Esca, Delia sau Măruță

În ultima emisiune Observatorul Prahovean LIVE, de vineri, 10...

Schimbarea de la Ploiești

În prima ediție a emisiunii Observatorul Prahovean LIVE din...
- Publicitate -

Vox Publica

Să ne lăsăm prostiți în halul ăsta?

La cererea președintelui Consiliului Județean Prahova (CJPh), Virgiliu Nanu...

PSD și PNL, blat cu Georgescu. Crin Antonescu este degeaba

În primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut,...

Cum ar fi văzut cartierul 9 Mai din Ploiești de un optimist, un pesimist și un realist

Dacă ești optimist, o simplă plimbare prin cartierul 9...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Călin Georgescu a pierdut procesul în dosarul anulării alegerilor

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins...

Dronă rusească, prăbușită în România

O dronă rusească s-a prăbușit, azi-noapte, în România. MApN...

Cum va fi afectată Prahova de schimbările climatice. Studiu

Evenimentele meteorologice extreme, care cresc în frecvență din cauza...

Informații false despre baza NATO de la Mihail Kogălniceanu. Reacția MApN

Ministerul Apărării Naționale a reacționat, joi, la mesajele transmise...
- Publicitate -

Data oficială pentru alegerile prezidențiale 2025

Executivul condus de Marcel Ciolacu a adoptat în ședința...

Călin Georgescu nu a fost invitat la învestirea lui Trump

Călin Georgescu nu a fost invitat la învestirea lui...

Bărbatul care a furat trei picioare amputate a fost prins

Bărbatul care a furat trei membre amputate din Spitalul...