Poliţiştii vor continua protestele şi în 2023 şi spun că nu se amăgesc cu promisiuni, după ce, în urma unor discuţii cu ministrul de Finanţe, acesta a recunoscut că sunt categoria de bugetari situată cel mai departe de nivelul de salarizare din Legea 153/2017 şi le-a promis că la finalul lunii februarie 2023 se vor reîntâlni pentru a analiza disponibilităţile bugetare pentru a mai acoperi din restanţele salariale, potrivit unui comunicat al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare (SNPP), transmite Agerpres.ro.
„Astăzi, în faţa Ministerului Finanţelor, 500 de poliţişti (EUROPOL) şi poliţişti de penitenciare (SNPP) au scandat din nou pentru aplicarea legii. Am pierdut numărul protestelor din ultimii doi ani, dar ne îndârjim să menţinem aceleaşi efective numeroase la acţiuni pentru un mesaj cât mai ferm.
Am cerut eliminarea tuturor restanţelor generate de neaplicarea legii-cadru privind salarizarea, actualizarea normelor de hrană şi echipare, a salariului de grad şi a tuturor drepturilor care se menţin îngheţate de mai mult de un deceniu, precum şi indexarea pensiilor militare.
După două ore de protest am fost invitaţi la o discuţie cu ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, întâlnirea fiind organizată prin preşedintele BNS Dumitru Costin, care a şi participat la discuţii.
Am ales locaţia ultimului nostru protest din anul 2022, la Ministerul Finanţelor, pentru a le reaminti guvernanţilor că Legea bugetului de stat a fost votată fără să se ţină cont de restanţele salariale acumulate din 2009 şi până în prezent, în familia noastră ocupaţională.
Nu mai vorbim despre faptul că angajaţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (poliţişti, poliţişti de penitenciare, militari, personal contractual) sunt ultimii în ceea ce priveşte gradul de aplicare a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, situându-se în prezent la un procent de 62,5% faţă de nivelul prevăzut de lege pentru anul 2022.
Şi în cazul pensiilor militare, discriminările la care au fost supuşi pensionarii militari au generat adevărate anomalii, plasând peste 75% dintre ei la un nivel al pensiei de sub 2.500 de lei”, se arată într-un comunicat al SNPP.