- Publicitate -

Dunărea ajunge la un nivel alarmant. La centrala Cernavodă a fost atinsă prima treaptă de avertizare

Debitele Dunării au scăzut până la jumătate față de media multianuală a lunii august, un nivel îngrijorător. În 779 localități din România sunt restricții la alimentarea cu apă în urma secetei.

Administraţia Naţională „Apele Române”, împreună cu Hidroelectrica, reușesc să mențină coeficientul de umplere a principalelor 40 de lacuri la 73,61%.

„Rezerva (strategică) în principalele 40 de lacuri este 3,19 miliarde de metri cubi de apă, în scădere faţă de 3,45 miliarde cât era la începutul lunii iulie 2022. Aceasta poate asigura necesarul de apă pentru toţi beneficiarii care se alimentează din sursa de apă de suprafaţă. Fiecare folosinţă îşi stabileşte pragurile şi debitele care pot fi restricţionate.

Acestea sunt parte integrantă din Planurile de restricţii care se aplică gradual conform celor trei trepte, cu respectarea legislaţiei în vigoare. Administraţia Naţională „Apele Române” face în continuare apel la calm şi responsabilitate socială în direcţia folosirii raţionale a resurselor de apă şi pe cât posibil a economisirii acestora”, transmite Administraţia Apele Române.

Citește și A treia zi fără apă caldă la Ploiești. Politicienii se ceartă, locuitorii și pacienții din spitale suferă

Debitul Dunării la intrarea în țară a scăzut la 1.860 mc/s, la jumătate față de media multianuală a lunii august (4.300 mc/s). Însă, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a anunțat creșteri ale debitului până la 2.000 mc/s în 8 august.

„La staţia hidrometrică de la Cernavodă a fost atinsă prima treaptă de avertizare (de restricţii) şi mai sunt 0,77 cm până la atingerea treptei II. Treapta I înseamnă o monitorizare mai atentă a evoluţiei nivelurilor pe Dunăre şi în bazinul de aspiraţie al centralei de la Cernavodă, în perioada următoare. Conform datelor pe care le deţinem, Centrala de la Cernavodă a fost oprită în 2003, când Dunărea avea la intrarea în ţară un debit de 1.800 mc/s”, a informat ANAR.

779 de localități au restricții de alimentare cu apă la nivel național „în special în zona oraşelor mici şi a satelor din Moldova continuă fenomenul de secetă. Cele mai afectate judeţe sunt: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea. Aici, apa este asigurată fie din sursa de apă de suprafaţă, fie din subteran”, au transmis specialiștii de la Apele Române.

Din cele 779 de localități 64 de localităţi (din 26 judeţe: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Maramureş, Satu Mare, Hunedoara, Alba, Ilfov, Olt, Teleorman, Braşov, Harghita, Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Buzău, Ialomiţa, Dolj, Gorj, Bihor şi Arad) alimentate restricţionat din sursa de apă de suprafaţă, respectiv 415 din foraje/fântâni (din 12 judeţe: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Dolj, Hunedoara, Maramureş).

„Debitele medii zilnice se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-80%, mai mari (peste 100%) în bazinul Ialomiţei, bazinul superior al Oltului, pe cursurile superioare ale Târnavelor, pe unii afluenţi ai Argeşului superior (râul Târgului, Argeşel) şi pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe cursul Siretului, pe râurile din bazinele hidrografice: Amaradia, Olteţ, Bârlad şi Jijia.

Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinul Bârladului unde vor fi relativ staţionare. Sunt posibile mici creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte din nordul şi centrul ţării, ca urmare a precipitaţiilor, slabe cantitativ, prognozate”, a mai transmis ANAR.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Cine credeți că este de vină pentru că Ploieștiul a rămas fără apă caldă?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Tanczos Barna: „75% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, informează că mai multe regiuni din țară sunt afectate de secetă, în diferite stadii. De asemenea, Dunărea se află la...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Petrolul a vândut peste 10.000 de bilete la meciul cu Rapid. Unde mai sunt locuri disponibile și cât costă

Meciul Petrolul-Rapid se va disputa, cel mai probabil, cu casa închisă. Cu două zile înainte de meci, clubul ploieștean anunță că singurele locuri libere...

De ce întârzie facturile de curent? Explicațiile companiilor Furnizare Electrica și Hidro Electrica

Numeroși cititori ne-au sesizat că nu au mai primit de luni bune facturile pentru plata energiei electrice. Este vorba, în special, de clienții companiilor...

Aproape 1 kilogram de mercur și 95 de kg de pământ contaminat cu mercur, descoperite în Ploiești

Pompierii prahoveni au avut o misiune dificilă joi după amiază pe Bulevardul Petrolului din Ploiești. Aceștia au avut de colectat o cantitate impresionantă de...

Trei tineri au fost reținuți în urma perchezițiilor de miercuri din Ploiești

Polițiștii au descins miercuri dimineață la mai multe adrese din Ploiești, Brăila și Călărași într-un dosar de furt calificat. Patru tineri, cu vârstele cuprinse între...

Accident grav la Balta Doamnei, după ce două auto au intrat în coliziune – UPDATE

Accidentul rutier s-a produs, joi, pe raza localității Balta Doamnei, după ce două auto au intrat în coliziune. O persoană, care prezintă multiple traumatisme,...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -