Motivele pentru care poți ajunge, din ianuarie 2020, la secția de poliție

0
motivul-pentru-care-poti-ajunge-la-sectia-de-politie_c6c4e.jpg

motivul-pentru-care-poti-ajunge-la-sectia-de-politie_c6c4e.jpg

Modificarea atribuțiilor pentru polițiști, începând din ianuarie 2020, vine la pachet cu o serie de reglementări noi inclusiv cu privire la identificarea unei persoane și a modului în care se poate interveni într-o astfel de situație. 

Astfel, potrivit noilor reglementări, din ianuarie 2020, polițistul va fi îndreptățit să conducă o persoană la sediul poliției, în patru situații concrete. 

În primul rând acest lucru poate avea loc în momentul în care „nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice”.

O a doua situație, este cea legată de comportamentul persoanei care a fost oprită de polițist. Prin urmare, persoana poate ajunge la secția de poliție „din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală”.

O a treia situație vizează strict acțiunile persoanei în cauză. Dacă aceasta periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică se impune ca respectiva persoană să fie condusă la secția de poliție.

În fine, ultima situație se referă la faptul că acțiunea poate avea loc dacă „luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică”.

„Polițistul are obligația de a raporta șefului său ierarhic despre conducerea persoanei la sediul poliției, în cel mai scurt timp posibil de la momentul sosirii la sediu. Persoana este condusă la cea mai apropiată unitate de poliție la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale. Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată. Polițistul are *obligația* de a permite persoanei să părăsească, de îndată, sediul poliției după finalizarea activităților sau a măsurile legale care se impun. Se interzice introducerea persoanei aflate în sediul poliției într-un centru de reținere și arestare preventivă. Aceste dispoziții nu se aplică în cazul în care s-a dispus reținerea ori arestarea preventivă. Dacă în cadrul verificărilor se constată existența unor indicii cu privire la săvârșirea unei infracțiuni, se procedează conform normelor de procedură penală”, se precizează pe pagina de Facebook a Poliției Române.

La data de 28 octombrie 2019, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. Aceste modificări vor intra în vigoare în 90 de zile de la publicare.

Foto – Facebook – Poliția Română

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău