”Ce salariu v-ar motiva?” – o întrebare clasică, la un interviu de angajare. Atenție, nu vorbim despre locuri de muncă remunerate cu minimul pe economie, ci despre posturi unde se câștigă dublul acestui tip de venit. Cu toate acestea, este greu să găsești oameni interesați de ofertă.
Piața forței de muncă s-a schimbat în ultimii ani. Sunt mai multe motive pentru care românii nu mai acceptă orice ofertă, însă principalul motiv este alternativa de peste granițe.
De ce s-ar angaja în țară, chiar și pe 900-1000 de euro, când pot câștiga mai mult într-o țară din vestul Europei?
Fiecare își face propriile calcule. Nu de puține ori, calculele nu au coincis cu promisiunile, iar realitatea a fost dură pentru cei care s-au aventurat să plece. Unii au avut oferte și contracte avantajoase, alții au fost păcăliți și au revenit în țară.
Depinde de prioritățile fiecăruia. Sunt puțini cei care pot sta departe de familie, care pot gestiona un asemenea sacrificiu. Ar prefera să se întoarcă în țară, dar spun că nu găsesc ceva convenabil. La fel de adevărat este că puțini admit că taxele sunt încă mult mai mici în România, că oricât de supărați am fi pe creșterile de prețuri, nu suntem încă la nivelul vestului. Reprezintă și acest capitol un element important în calculele fiecăruia.
O știre despre angajările pentru Autostrada Pitești – Sibiu arată o realitate dură
Constructorii vor să angajeze peste 2.000 de muncitori și au căutat în satele de pe traseul lucrărilor. Au găsit doar 15-20 de persoane dispuse să se angajeze, toate cu vârsta de peste 50 de ani. Sunt dintr-o comună de pe traseul autostrăzii, deci ar lucra aproape de casă, dacă ar accepta oferta. Se caută atât ingineri, cât și muncitori necalificați.
Salariile minime oferite sunt de 4500-5000 de lei net, plus bonuri de masă, pentru un program de 8-10 ore pe zi, în condițiile în care orele suplimentare se plătesc conform legii.
Lucrările la loturile 2 și 3 ale autostrăzii Sibiu Pitești ar fi trebuit să înceapă, însă au fost amânate cu câteva luni, principalul motiv fiind lipsa de personal.
Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, declara la ProTV: „În momentul în care au venit la licitație, ca și constructori profesioniști, au spus că au și forță de muncă și utilaje. Nu poți să semnezi un contract de aproape un milion de euro și să spui că tu nu ai forță de muncă. Nu ne interesează!”.
Ca de obicei, adevărul este la mijloc – unii au plecat la muncă în străinătate, mai ales cei tineri, dar cei rămași caută mereu o scuză.
Cerem salarii mari, dar rareori ne gândim și la ce oferim, la cât am investit în pregătirea noastră. Cei care au un CV bun își găsesc mereu ceva de făcut. Poate că veniturile nu sunt conform pregătirii și așteptărilor, dar nu încetează să caute ceva mai bun, fiind pregătiți la rândul lor să ofere pe măsura cerințelor.
Undeva, în strategiile de promovare din campaniile de angajări, mulți agenți economici s-au bazat doar pe online. Lumea reală și așteptările ei demonstrează că nu e suficient.
Experiența Bursei Angajatorilor de la Ploiești, din 2023. Târgul de joburi revine cu o nouă ediție în 2024
Pornind de la nevoi reale, identificate în piața forței de muncă, anul trecut am experimentat un mod atipic de organizare pentru un târg de joburi.
În primul rând, ineficiența angajărilor online, când nici angajatorii și nici potențialii colaboratori nu reușesc să se cunoască în realitate, să comunice cu adevărat, a generat nevoia de a organiza un târg de joburi ”live”. Nicio tehnologie nu poate înlocui relațiile interumane, bazate în primul rând pe comunicare.
În al doilea rând, Bursa Angajatorilor a fost deschisă publicului timp de două zile, vineri și sâmbătă, ceea ce a făcut ca nu doar șomerii să o acceseze într-o zi lucrătoare, ci și cei care au un loc de muncă, dar sunt deschiși către mai bine.
Citește și Bursa Angajatorilor 2023. Ce spun companiile care participă la prima ediție a târgului de joburi din Ploiești [VIDEO]
Succesul Bursei Angajatorilor de anul trecut a arătat că astfel de abordări trebuie permanentizate. Bursa Angajatorilor revine în Ploiești, pe 22 și 23 martie 2024, la Palatul Culturii, Sala Coloanelor. Vor fi din nou prezenți cei mai puternici angajatori din zonă, de această dată într-un număr mult mai mare și cu oferte adaptate realităților actuale.
În curând, pe www.observatorulph.ro, detaliile acestui eveniment dedicat pieței forței de muncă.
Cum ți se pare subiectul?