rev plescoi4

Zona din jurul comunei Berca, aflată la aproximativ 20 de kilometri distanţă de municipiul Buzău, când mergi spre Braşov, este atractivă din punct de vedere turistic nu numai pentru Vulcanii Noroioşi, ci şi pentru satul care concentrează unicii producători din ţară ai cârnaţilor de Pleşcoi.  

 

Denumirea acestor cârnaţi vine de la localitatea Pleşcoi, acum parte a comunei Berca. Satul a fost menţionat pentru prima dată într-un document emis de voievodul Vlad Călugărul, la data de 24 aprilie 1484, în cetatea de scaun Târgovişte sub numele de ”Plăcicoi”. 

Pe lângă preparatul culinar devenit celebru în toată România, zona Pleșcoi merită vizitată pentru numeroasele locuri de basm aflate în imediata apropiere. În doar cinci zile pe care o familie le petrece la Pleșcoi poate vizita în tihnă vulcanii noroioși, ”Fierbătoarea” Berca din comuna cu același nume, Platoul Meledic si stânca albă numită “Grunjul”, dar și trovanții sau "Babele de la Ulmet"

 

La cel din urmă obiectiv se poate ajunge cu mașina până în satul Ulmet (comuna Bozioru), iar de acolo se merge pe jos, prin sat, spre deal, circa 30 de minute. La capătul drumului vei da peste niște bolovani “extratereștri”: nisip pietrificat sub forma unor bolovani de 2-3 metri diametru, cu forme rotunjite.

Peisajul trebuie musai împărțit cu familia și prietenii. Cei mici se vor simți în orice vacanță ca într-o adevărată expediție, mai ales dacă totul este organizat în perioada iernii. Revelionul la Pleșcoi este cu siguranță unul pe care ți-l veni aminti toată viața, iar odată ce ai trecut pe aceste meleaguri sigur te vei întoarce. 

rev plescoi4

rev plescoi4

rev plescoi4

rev plescoi4