Economia de spatiu, confortul si accesul facil la diferite obiecte din bucatarie reprezinta primele cerinte pe lista cu dorinte a fiecarei gospodine. Daca in fiecare zi pierzi timp pretios incercand sa gasesti prin dulapuri si sertare ceea ce iti trebuie, a venit vremea sa afli ca exista cateva reguli de urmat in ceea ce priveste organizarea bucatariei, care iti vor usura munca.
1. Importanta zonei de provizii in organizarea bucatariei
Tot in camara, pastreaza legumele si fructele care nu necesita refrigerare in ladite sau in cutii special amenajate.
Daca iti plac gusturile variate si ai o colectie de condimente cu care te mandresti, opteaza pentru pastrarea acestora in recipiente etichetate, intr-un dulap uscat, departe de aburul inerent gatitului.
O mare importanta in organizarea bucatariei o are si modul in care administrezi spatiul disponibil din frigider. Lactatele, ouale, dulciurile, legumele si fructele care necesita temperaturi scazute, produsele animale si mancarea gatita trebuie depozitate astfel incat fiecare raft sa fie dedicat uneia dintre aceste categorii. Astfel, incearca sa pastrezi produsele vegetale in sertarele destinate lor si tine la distanta mancarea gatita de dulciuri si de lactate, pentru a avea acces mai usor la ele.
In ceea ce priveste alimentele congelate, opteaza pentru depozitarea acestora pe categorii si eticheteaza fiecare produs in parte. In acest mod, le vei gasi imediat, chiar daca ambalajul este prea inghetat pentru a-ti da seama ce ascunde.
2. Importanta zonei de stocare in organizarea bucatariei
Un spatiu destinat zonei de stocare este intotdeauna binevenit in organizarea bucatariei. In acest mod, poti pastra vesela intr-un dulap impartit in mai multe rafturi, in functie de categoria de farfurii sau de boluri depozitata.
Chiar si tavile sau platourile pentru aperitive trebuie sa aiba un spatiu destinat lor. De asemenea, canile si paharele trebuie pastrate intr-un alt dulap, pentru a putea avea acces la ele mai usor.
In acelasi timp, de mare ajutor in organizarea bucatariei iti vin suporturile pentru tacamuri. Fie ca este vorba despre cele verticale sau despre cele orizontale, sub forma de tava, este indicat sa pozitionezi tacamurile in functie de tipul lor: furculite, cutite, linguri, lingurite, spatule.
3. Importanta zonei de curatenie in organizarea bucatariei
Zona de curatenie joaca un rol foarte important in organizarea bucatariei, pentru ca aici poti pastra produsele utile in procesul de igienizare. Astfel, este indicat ca acestea sa fie depozitate intr-un dulap special amenajat, pentru a nu intra in contact cu alimentele sau cu vesela.
In ceea ce priveste produsele corozive pentru curatat, trebuie sa tii seama de modul in care acestea sunt ambalate si sa ai grija ca membrii mai mici ai familiei sau animalele de casa sa nu aiba acces la ele.
In aceeasi zona de curatenie este indicat sa pastrezi buretii si lavetele, pentru a avea acces rapid la ele.
4. Importanta zonei de preparare in organizarea bucatariei
Una dintre zonele pe care o utilizezi foarte des in activitatea ta gospodareasca este cea de preparare. Daca vrei ca procesul de organizare a bucatariei sa dea rezultate optime, trebuie sa tii seama ca aceasta este destinata exclusiv prepararii mancarii. In acest sens, vorbim despre un spatiu in care trebuie mentinuta o permanenta curatenie, pentru a nu contamina alimentele cu diverse microorganisme. Printre dispozitivele care isi au locul aici se numara tocatorul, robotul de bucatarie, prajitorul de paine, sandwich maker-ul, blenderul si mixerul. Toate acestea pot fi depozitate intr-un dulap special sau, in cazul obiectelor mai mari, cum este robotul de bucatarie, se poate opta pentru un loc pe suprafata blatului de bucatarie. De asemenea, tot aici poate fi pastrat si filtrul de cafea.
5. Importanta zonei de gatit in organizarea bucatariei
Ca si zona de preparare, zona de gatit este de mare importanta inorganizarea bucatariei. Fie ca vorbim despre aragazul clasic, despre un cuptor electric ori despre unul cu microunde, este indicat ca acestea sa fie pozitionate grupat, intr-un spatiu destinat exclusiv proceselor de fierbere, prajire sau coacere. In acest mod, vei evita aglomerarea bucatariei.
sursa: divahair.ro