Este vară și, mai mult decât atât, creștinii au intrat în postul Sfintei Maria. Astfel, o rețetă de post, ghiveci de legume, ușoară, de vară, pare a fi secretul pentru o masă de august.
Legumele proaspete, care acum se găsesc cu ușurință în piețe, sunt cele care dau savoare acestui fel de mâncare și, cu cât sunt mai naturale și mai atent selecționate, cu atât mâncărica va fi mai gustoasă.
Secretul de bază al ghiveciului gătit de Dan Neagu, chef escoffier la Restaurant Bulevard Ploiești, este coacerea în prealabil a unor legume care vor intra în compoziția ghiveciului. Un alt secret este eliminarea semințelor din roșiile folosite la gătire, vedeți în rețeta video cum se face acest lucru.
Ghiveciul de legume este un preparat tradițional românesc, deși se întâlnește, sub alte denumiri, și în bucătăriile altor popoare. Se mai numește, în unele zone din țara noastră și „ghiveci călugăresc”, pentru că, fiind o mâncare de post, gustoasă și sățioasă, se gătește pe timp de vară la mânăstiri.
Ingrediente pentru ghiveci de legume 6-8 porții
- ULEI: 250 ml
- ROȘII proaspete: 2 kg
- CEAPĂ: 200 gr
- USTUROI: 50 gr
- MORCOV: 100 gr
- ARDEI GRAS multicolor: 150 gr
- ARDEI CAPIA: 150 gr
- VINETE: 1 kg
- CARTOFI: 150 gr
- DOVLECEL : 200 gr
- MAZĂRE BOABE 150 gr
- APĂ : 2 litri
- SARE: 15 gr
- PIPER: 4 gr
- AROMATICE, după gust: cimbru, rozmarin, foi de dafin, pătrunjel
- GARNITURĂ: ARDEI IUTE, MĂMĂLIGUȚĂ.
Pregătire: 15 min
Preparare: 45 min
Dificultate: medie
Vezi rețeta VIDEO aici: