Zoo Bucov are 570 de animale din 60 de specii, iar fiecare dintre acestea are o poveste aparte. Unele au călătorit peste hotare, altele au fost vedete la circ, iar multe s-au născut în captivitate. Cel mai în vârstă animal de la Zoo, Kiang, are 27 de ani, în timp ce un pui de maimuță pavian, de numai câteva luni, este cel mai tânăr membru.
Grădina Zoologică Bucov a fost înființată în urmă cu mai bine de patru decenii, iar animalele de aici au o fascinantă poveste, mai ales pentru cei mici.
Kiang, un măgar sălbatic originar din Tibet, este cel mai în vârstă animal de la Grădina Zoologică Bucov. A ajuns aici în urmă cu aproape două decenii, grație unei donații a unei asociații de protecție a animalelor, Tierschutzverein, din Germania.
„Grădina Zoologică Bucov a devenit matcă de Kiang pentru grădinile zoologice din toată țara”, ne-a mărturisit Paraschiva Înjungheatu, șefa Biroului Zoo, cea care ne-a dezvăluit și fascinanta povestea a animalelor aflate în captivitate la Zoo Bucov.
Kiang, cel mai în vârstă membru de la Zoo
La Grădina Zoologică de la Bucov sunt trei exemplare de Kiang. Cel mai în vârstă dintre ei, căruia i se spune simplu Kiang, are 27 de ani. Nu a creat niciodată probleme, chiar dacă aceste animalele sunt extrem de sălbatice în mediul natural. Se spune că kiangii nu pot fi domesticiți.
Măgarul Kiang, în vârstă de 27 de ani, nu se aseamănă cu măgarul din Shrek, unul dintre personajele principale din seria de filme pentru copii, pentru că are culoarea maro cu alb. Kiang este considerat, de altfel, cea mai mare specie de măgar sălbatic, fiind întâlnit în anumite regiuni din China, Nepal, Pakistan, dar și India.
Cămilele, foste vedete la Circul Globus
Cele două exemplare de cămile de la Zoo Bucov au fost aduse, în 2017, de la Circul Globus din București. Decizia de relocare a fost luată după un incendiu care a afectat nu doar clădirile administrative, ci și un grajd.
Specia de cămile de la Bucov trăiește aproximativ 50 de ani. În urmă cu doi ani, a venit pe lume, în captivitate, și un pui de cămilă. Prin urmare, familia de cămile s-a mărit cu încă un membru.
Tigrul alb „Beligan”
Trebuie spus că, în urmă cu 7 ani, tot de la Circul Globus, în urma incendiului puternic, la Grădina Zoologică Bucov au fost relocate, de altfel, mai multe animale, printre care și Tigrul alb, al cărui nume „Beligan” a fost păstrat în continuare.
Cel mai mic membru de la Grădina Zoo, un pui de pavian
Grădina Zoologică Bucov mai deține, însă și mulți pui născuți în captivitate. Este cazul și unui pavian de numai câteva luni. Papio hamadryas este o specie de babuin considerat cel mai nordic dintre toți babuinii, fiind originar din Cornul Africii și vârful sud-vestic al Peninsulei Arabe.
„La Grădina Zoologică de la Bucov avem 11 maimuțe pavian adulte și patru pui. Primele maimuțe pavian au fost aduse tot din Germania. S-au acomodat rapid și am reușit, ulterior, să facem schimb de animale cu majoritatea grădinilor din țară”, ne-a povestit șefa Biroului Zoo. Acestea nu sunt singurele animale care au o poveste.
Tina și Mara, tigroaicele surori
Două tigroaice siberiene, Tina și Mara, au împlinit anul trecut 10 ani. Sunt surori și au fost aduse de la Târgu Mureș.
În urmă cu aproape două decenii, la Grădina Zoologică Bucov au ajuns, din Germania, și un mascul și o femelă leu. Când au ajuns la Zoo Bucov erau pui.
Animale longevive, în captivitate
Tot în captivitate s-au născut și puii de lamă, iar vestea cea mai mare din acest an este că lebedele negre, nouă la număr, au început să clocească, în timp ce pentru lebedele albe a început perioada de împerechere.
„Se spune că în sălbăticie animalele trăiesc aproximativ 15 ani, iar în captivitate ajung la 20 de ani. Sunt animale de la Zoo Bucov care au depășit această vârstă, iar acest lucru poate fi pus pe faptul că alimentația este corespunzătoare, cu o valoare nutrițională mare. Animalele beneficiază de vitamine, dar și de tratamente”, a explicat Paraschiva Înjunghiatu, șefa Biroului Zoo.
Grădina Zoologică Bucov are 570 de animale din 60 de specii, iar fiecare dintre acestea are o poveste aparte. Unele au călătorit peste hotare, altele au fost vedete la circ, iar multe s-au născut în captivitate.
Cei care ajung la Zoo vor descoperi urși, zebra Grevy, antilope, bizoni americani, dar și lemurii Oreo și Sushi, precum și animale sălbatice autohtone.