Am aflat că s-a deschis de curând, în foaierul Teatrului Toma Caragiu din Ploiești, Muzeul Jucăriilor, un proiect al unui om pentru oameni.
De la ce a pornit ideea? De a le pune copiilor imaginația la încercare și de a-i face să călătorească în urmă cu mai bine de 100 de ani, atunci când, copii ca ei, nu aveau telefoane inteligente sau Netflix. Și, cu toate acestea, erau fericiți. Cum? Asta este povestea muzeului căruia copiii de toate vârstele, din Ploiești și împrejurimi, sunt invitați să-i treacă pragul.
Ideea se pare că a prins de la bun început deoarece, abia deschis, în dimineața în care am fost să-l vedem, erau deja grupuri de copii, aduși de școală, pentru a vizita acest muzeu al copilăriei. Însoțiți de învățătoare și de părinți copiii au intrat în lumea jucăriilor de altădată.

„Închideți ochii și imaginați-vă că nu aveți telefoane, că nu aveți tablete, că nu aveți jucării, că nu aveți jocuri, nu aveți nimic… Ce faceți? Cu ce vă jucați?”, îi atrage în joc povestitorul. În acest punct majoritatea copiilor se blochează. Nu știu cum s-ar putea juca fără cele enumerate mai sus. Și îi vezi încurcați, ezitând, de parcă ar putea da un răspuns greșit. Realitatea este că alor noștri copii le este foarte greu să-și imagineze o lume altfel decât cea actuală, în care ei trăiesc.
Turul muzeului începe cu carul confecționat din lemn, în care copiii din familii fără posibilități puneau pietre, frunze sau boabe de porumb și pe care îl trăgeau pentru a se juca. La începutul secolului XX era jucăria lor preferată. Cei bogați aveau păpușile de porțelan și mașinuțele de fontă.
Citește și: Am vizitat Castelul Iuliei Hasdeu de la Câmpina, după redeschidere. Cum a fost incursiunea în unicul muzeu al spiritualismului din lume
Păpușile de porțelan expuse sunt lucrate manual și fiecare din ele are o valoare mare. „Uitați indianca! Vedeți? Are părul făcut din păr natural și ochii sunt pictați manual…”, spune povestitorul în timp ce le arată copiilor jucăria cu pricina.
Mulți vor să atingă jucăriile expuse, dar nu se poate. Totuși, pentru că toți știm cum e să fii copil, unele mașinuțe mai solide le sunt date copiilor să le studieze îndeaproape. „Vedeți mașina asta? E din fontă. Vedeți cât e de grea și cum e făcută? Nu are volan, nu are nimic… este doar metal și șuruburi. Închipuiți-vă, copiii se jucau cu așa ceva!”. Și mașina trece din mână-n mână și le smulge copiilor strigăte de admirație: „Wow! Cât e de greaaa!”, comentează copiii. Părinții iau și ei la studiat mașinuța: „În ziua de azi, dacă îi faci copilului cadou așa o jucărie, sună vecinii la Protecția Copilului pe motiv că i-ai făcut cadou o armă albă”.

În trecut copiii nu erau atât de protejați, iar jucăriile cu care ei se jucau atunci, astăzi sunt de neconceput. Și, cu toate acestea, orice copil trebuie să vadă, să pipăie și să încerce să înțeleagă cum se jucau copiii acum 100 de ani. Și, mai presus de orice, toți copiii trebuie să înțeleagă faptul că acei copii de atunci erau la fel de fericiți cum sunt și ei astăzi.
Muzeul mai cuprinde și soldăței de plumb, mașinuțe de metal dar are și o secțiune despre școala din vremea comunismului: unde vedem alfabetarul (fără de care nu erai primit la școală), trusa de traforaj a băieților și ghergheful fetelor de la orele de „lucru manual”. Printre ele există și jucării din aceeași perioadă, celebrele păpuși Arădeanca sau la fel de celebrul Donald, dar și jocul „Păcălici” sau jucăriile cu cheiță.
Citește și: Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova are o nouă conducere
Muzeul a luat naștere din pasiunea unui singur om, care, deocamdată cel puțin, dorește să-și păstreze anonimatul. A strâns jucării vechi, reviste și fotografii, atât din țară cât și din străinătate. „În Germania am găsit multe…”, povestește el și deschide cu mândrie un album cu fotografii realizate în 1928-1933 și care prezintă momente din viața unei familii înstărite din Germania. Se pot observa cu ușurință jocurile și jucăriile copiilor familiei, multe din ele regăsindu-se în colecția pe care Muzeul Jucăriilor o expune în foaierul Teatrului Toma Caragiu din Ploiești.
Grupurile de copii își continuă vizita, de la perioada școlară comunistă se trece la secțiunea de Lego. Aici există un set de Lego vechi de aproape 40 de ani, dar și unele mai recente. De aici povestitorul încearcă în zadar să se mute la secțiunea următoare. Pe mulți dintre copii i-a pierdut pe drum, aceștia rămânând lipiți de Lego.
Totuși reușește să-i adune din nou lângă el atunci când îi întreabă pe ton ridicat: „Vreți să vedeți cum arătat smartphone-ul bunicului vostru?”. Și atunci toți se dezlipesc de Lego și aleargă la el: „Da! Da! Da!”, se aude.

„Uitați! Aici este smartphone-ul”, le spune povestitorul, și le arată o masă plină cu: mașină de scris, televizor, telefon de stradă vechi, aparat de fotografiat, cameră de filmat, reportofon, pick-up, radio, pager și alte asemenea obiecte care, astăzi sunt toate regăsite în funcțiile unui smartphone. Copiii sunt blocați. Caută cu privirile printre obiecte ceva ce ar semăna cu un smartphone. Pur și simplu nu pot înțelege că toate acele obiecte, la un loc, formează ceea ce ei știu că este astăzi un smartphone.
Citește și: Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești. Invitație la Festivalul Internațional de teatru pentru copii și tineret Imaginarium
Muzeul este unul care, cu siguranță trebuie vizitat, atât de către copii cât și de către adulți. Lumea care se dezvăluie în foaierul Teatrului Toma Caragiu din Ploiești este una care trebuie înțeleasă pentru că este o parte importantă a istoriei umane: istoria jocului și jucăriilor.
Muzeul Jucăriilor a fost realizat în parteneriat cu Teatrul Toma Caragiu din Ploiești și este deschis zilnic între orele 10:00-16:00, exceptând zilele de Sărbătoare. Este recomandat în special grupurilor școlare, iar rezervările se pot face online sau la numărul de telefon al Teatrului Toma Caragiu. Intrarea este liberă.
Muzeul Jucăriilor din Ploiești va fi deschis până în data de 13 ianuarie 2023 și reprezintă o ocazie de neratat pentru a le arăta celor mici, și nu numai lor, cum se jucau copiii altor vremuri.