Lanțul belgian de magazine de sandvișuri Panos a fost criticat după ce imagini cu produsele sale în tomberoane au fost publicate pe Facebook. Unul dintre magazinele sale, situat pe populara stradă comercială Meir din Anvers, a umplut tomberoanele cu pâinea și produsele sale de patiserie.
Fotografiile au fost făcute de un trecător pe 22 mai, în jurul orei de închidere, și au atras imediat numeroase critici din partea oamenilor care au subliniat paradoxul acestei risipe de alimente în contextul penuriei iminente de alimente, al creșterilor de prețuri în supermarketuri și al costurilor energetice foarte mari, toate acestea provocând o creștere a sărăciei.
„Este foarte trist când vezi acest lucru în condițiile în care există atât de multă sărăcie din cauza chiriilor și a prețurilor excesiv de mari la energie. Acest lucru mă înfurie foarte tare”, se arată într-un comentariu.
„Există o brutărie după colț de unde locuiesc și, în fiecare zi, înainte de ora închiderii, la ușă sunt câteva persoane fără adăpost sau persoane defavorizate, pentru că știu că surplusul riscă să fie aruncat.”
Într-o reacție oferită în următoarea zi la radioul flamand Nele Van Malderen, La Lorraine, compania care deține lanțul de magazine Panos, a declarat că directorul magazinului din Anvers va da explicații în urma fotografiilor.
„Într-adevăr, nu este o imagine favorabilă. Totuși, cantitățile sunt foarte limitate. În toate magazinele noastre, surplusul este limitat la 1,5% până la 2% din ceea ce se vinde în total”, a spus ea. „Cu un produs proaspăt zilnic, nu este niciodată posibil să se prevadă exact cât de mult se va vinde.”
Cu toate acestea, La Lorraine caută, de asemenea, soluții pentru surplusul său: 80% dintre magazinele Panos din orașele belgiene oferă surplusuri prin intermediul Too Good To Go, o aplicație care permite clienților să cumpere surplusul de alimente nevândute de la restaurante și magazine la sfârșitul zilei.
„Ne propunem să ajungem la 100%. Există, de asemenea, colaborări structurale cu Banca Alimentară sau cu alte organizații în multe dintre brutăriile noastre”, a declarat Van Malderen.
„Ca urmare a acestor fotografii, am intrat în contact și cu managerul local. Vom vedea dacă se poate găsi o destinație bună pentru surplusuri.”
Între timp, foști angajați ai Panos au intrat și ei pe rețelele de socializare pentru a declara că personalul nu are voie să ia acasă niciun surplus. Van Malderen a confirmat declarațiile acestora și a explicat că aceasta este „o practică standard” care este, de asemenea, prezentă în alte brutării, supermarketuri și magazine.
Banca de alimente din provincia Antwerp a anunțat că poate colecta surplusuri, cum ar fi pâine și produse de patiserie (foietaj, foi de placinta), de la Panos. „Un număr de centre de distribuție afiliate la noi colectează pâine de la brutarii locali. Acest lucru ar trebui să fie posibil și pentru Panos”, a declarat Fons Jespers, Banca Alimentară pentru Het Laatste Nieuws.
„Regulile privind siguranța alimentară nu sunt atât de dificile. Totul trebuie să fie ambalat corect și nu poate fi tăiat. Majoritatea punctelor de distribuție cunosc aceste reguli și pot ajuta în acest sens”, a adăugat el.
Reducerea risipei de mâncare este o provocare la nivel global. Printre cele mai populare metode de a contribui la aceasta se numără cumpărarea alimentelor în cantitate potrivită. Puteți face acest lucru prin monitorizarea cumpărăturilor pe care le faceți în momentul de față. După o lună, veți regla lista de cumpărături.
De asemenea, experții ne recomandă să fim atenți la data de expirare a alimentelor. De fapt, termenul este folosit incorect, întrucât etichetele menționează “a se consuma de preferință înainte de”. Astfel, termenul de expirare este mai mult orientativ, unele alimente putând fi consumate fără probleme după această dată.
Planificarea meselor este, de asemenea, o soluție la risipa de alimente. Iar atunci când planificarea îți aduce prea multă mâncare, ai mereu la îndemână opțiunea de a păstra totul în congelator. Congelatorul poate fi extrem de util și celor care gătesc pentru o săptămână întreagă și au nevoie ca mesele de la finalul acesteia să fie la fel de gustoase.
Nu în ultimul rând, este recomandat să gătiți diferite feluri de mâncare cu un grup de ingrediente similar. De exemplu, puteți cumpăra diferite feluri de paste, pe care să le folosiți pe o perioadă mai îndelungată. Spaghetti, rigatoni, farfalle, toate sunt la fel de gustoase.
(P)