Conacul Bellu din Urlați și trista poveste a lui Odette

0

Aflat într-o pădure de la marginea orașului Urlați, conacul Bellu ascunde, dincolo de frumusețe, o notă de mister și legendă ce îi conferă un farmec aparte. Impresionant datorită arhitecturii în stilul vechi boieresc, o îmbinare de rafinament și eleganță între influențele occidentale și orientale, conacul Bellu păstrează un aer enigmatic prin povestea tristă a lui Odette, soția lui George Bellu.

Cel mai frumos conac de secol XIX

Muzeul „Conacul Bellu”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, este parte a unui complex arhitectonic ce datează de la jumătatea secolului al XIX-lea și care a aparținut familiei Bellu. Aici este expus un bogat patrimoniu de artă plastică și decorativă, etnografie, cărți rare în ediții de lux, mobilier din diverse epoci, dar icoane și arme de secol XVIII și XIX. Tot aici pot fi admirate tabloul „Bătrân cerșetor” de Theodor Aman, o copie a statuetei din bronz „ Venus din Milo”, un cap de copil din lut, dar și prețioase litografii realizate de Carol Popp de Szathmary, la jumătatea secolului al XIX-lea.

Muzeul, cu adevărat un mic tezaur, se poate mândri cu titulatura de cel mai frumos conac construit în secolul al XIX-lea în Țara Românească, loc în care se păstrează o bună parte din mobilierul original și piese de colecție strânse de familia Bellu din lumea întreagă. Fiecare exponat este piesă din ansamblul ce parcă stă să vorbească despre povestea uneia dintre cele mai bogate familii de nobili ce a trăit vreodată în România. Ceea ce s-a păstrat din ansamblul arhitectural este doar parte din construcția ce a trecut prin două războaie mondiale și care a înfruntat cutremure severe.

A fost ridicat pentru a servi drept reședință de vară familiei baronului Barbu Bellu, cel care a donat Capitalei terenul pe care se află azi cimitirul ce îi poartă numele.

Sufletul lui Odette, povestesc localnicii, încă bântuie locul în care a trăit atât de tristă

Despre conacul de la Urlați, localnicii spun că ascunde și o poveste cu final tragic. Este povestea lui Odette, soția lui George Bellu, unul dintre ultimii descendenți  ai fostului ministrul al Culturii și Justiției, Barbu Bellu.

Odette, o franțuzoaică extrem de frumoasă, cu o viață grea și chinuită dusă alături de cel care i-a fost soț, s-a stins la vârsta de 92 de ani în casa fostului grădinar al familiei, omul care a avut grijă de femeie după moartea lui George Bellu. Nu a murit de moarte naturală, ci, legenda spune, a decis să-și pună capăt zilelor, otrăvindu-se din cauza stării de sărăcie și umilință pe care le resimțise o viață alături de soțul infidel.

Odette nu și-a găsit nici după moarte liniștea, localnicii povestind că sufletul ei s-a întors la conacul în care și-a trăit nefericita căsnicie. Părerile cu privire la ceea ce se întâmplă straniu între zidurile conacului sunt împărțite. Cert este că, pentru toți cei fascinați de mister și necunoscut, locul este unul care șochează și înspăimântă.

Oamenii locului povestesc că și ziua, dar mai ales noaptea, în clădirea vechiului conac se aud scârțâituri și sunete ciudate ce vin din pod, ca și cum cineva s-ar plimba pe acolo. Uneori, legenda spune, se aud și sunete înfundate, de parcă, la fel, cineva ar vrea să deschidă ușa… Unii găsesc explicații logice pentru asta, alții vor să păstreze nota de mister și „gustă” din plin legenda. Aceeași legendă care mai spune că în preajma catacombei ce, demult, ducea spre via de pe domeniul Bellu, este mereu o răcoare inexplicabilă, de-a dreptul sinistră, totul fiind pus pe seama prezenței sufletului lui Odette, care nu reușește să își găsească odihna.

Dincolo de legendă, muzeul „Conacul Bellu” rămâne unul dintre cele mai interesante de vizitat obiective turistice de pe Valea Teleajănului.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău