3 greșeli pe care le fac oamenii cu termostatul lor

2

Controlul sistemului de încălzire cu ajutorul unui termostat vă asigură o mai mare eficiență energetică și o mai mare precizie a temperaturii pentru locuința dumneavoastră, dar, potrivit unor cercetări, mulți dintre noi fac unele erori costisitoare atunci când vine vorba de utilizarea acestuia.

În acest articol, vom analiza cele mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii atunci când își folosesc termostatul și cum le puteți evita pentru a vă menține factura la încălzire cât mai mică posibil, rămânând în același timp confortabil și cald pe parcursul lunilor reci.

1. Setarea unei temperaturi greșite

Setarea temperaturii corecte pe termostatul dvs. este esențială pentru a vă simți confortabil acasă. Cu toate acestea, o mulțime de oameni au tendința de a-și supraîncălzi locuința, ceea ce duce la risipă de energie și la nopți agitate și sufocante.

Spre deosebire de termostatele de încălzire prin pardoseală, sistemele de încălzire centrală de bază nu permit controlul temperaturilor individuale ale camerelor și, prea adesea, există doar un singur termostat amplasat în hol, ceea ce face mai dificilă echilibrarea temperaturilor din casă. Cu toate acestea, un sfat simplu poate fi de ajutor: porniți încălzirea și reglați supapa caloriferului din camera în care vă aflați la un nivel confortabil, apoi reglați supapele din restul încăperilor pe care le folosiți cu un nivel mai jos. Camerele nefolosite ar trebui să aibă ușile închise și caloriferele setate la cel mai mic nivel.

Deși temperaturile ideale de confort sunt adesea o preferință personală, specialiștii sugerează o temperatură minimă de 18°C în locuințe pe timpul iernii, pentru ca aceasta să fie benefică pentru sănătate. Diferite termostate oferă beneficii specifice pentru a controla sistemul de încălzire al locuinței dumneavoastră, fie că este vorba de încălzire în pardoseală sau de un sistem de încălzire centrală și vă recomandăm să evaluați caracteristicile unui termostat înainte de cumpărare, pentru a afla exact care este cel mai potrivit termostat pentru dumneavoastră.

2. Mărirea temperaturii din termostat, pentru a încălzi camerele mai repede

Dacă tocmai ați venit acasă într-o casă rece într-o zi geroasă de iarnă, ar putea părea rezonabil să dați mai tare termostatul. Dar asta nu te va ajuta să te simți mai repede cald și confortabil. Motivul este simplu: un termostat nu are niciun control asupra rapidității cu care se încălzește casa, tot ceea ce face este să stabilească temperatura finală pentru nivelul dumneavoastră de confort.

Cel mai bine este să vă gândiți la un termostat de bază ca la un limitator de temperatură. Acesta permite ca încălzirea să fie pornită complet până când este atinsă temperatura setată, moment în care termostatul va opri încălzirea până când temperatura scade din nou. Prin urmare, rotirea termostatului la o valoare mai mare decât nivelul dvs. de confort va permite sistemului să supraîncălzească spațiul, ceea ce va face ca locuința dvs. să fie inconfortabil de caldă și va duce la o risipă semnificativă de energie.

3. Menținerea încălzirii pornite în mod constant

Pentru o eficiență energetică sporită, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să reduceți temperatura atunci când nu sunteți acasă. Cantitatea de căldură pe care o pierde casa este legată de diferența de temperatură dintre interiorul și exteriorul casei, astfel încât, cu cât este mai frig afară și cu cât este mai cald în interior, cu atât pierdeți mai multă căldură. Reducerea acestor niveluri de pierderi de căldură este importantă, deoarece cu cât pierdeți mai puțină căldură, cu atât mai puțină energie va trebui să folosiți pentru a menține o temperatură confortabilă în casă.

Venirea acasă într-o casă rece îi determină pe majoritatea oamenilor să ridice termostatul la un nivel mai mare decât nivelul normal de confort, supraîncălzind casa și irosind banii pe care i-au economisit prin utilizarea unei temperaturi scăzute atunci când au fost plecați. Termostatele programabile sunt ideale pentru a evita această risipă de energie, asigurându-vă că vă întoarceți acasă în camere calde care au funcționat eficient în timp ce ați fost plecat. Lucrurile pot deveni un pic mai complicate atunci când programul dumneavoastră se schimbă, dar aici vă poate ajuta un sistem de încălzire prin pardoseală controlat de un termostat inteligent.

(P)

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

2 COMENTARII

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău