dumitru popescu

ARCA Space Corporation este o companie aerospațială situată în Las Cruces, New Mexico care construiește rachete spațiale și aeronave cu sau fără pilot, în vederea explorării spațiului. Sună pompos?! Nu e tot. Da știți că e și românească? A fost fondată de Dumitru Popescu, un bucureștean care s-a luptat ani de zile în România cu birocrația, cu lipsa fondurilor și cu piedicile pe care le-a întâmpinat atunci când a vrut să facă ceva bun, tot pentru țară.

 

După 15 ani s-a relocat în SUA, în Las Cruces, New Mexico, unde construiește rachete spațiale și aeronave cu sau fără pilot pentru a explora spațiul. Rachete stratosferice, baloane stratosferice…iar ultima invenție e unică. Românul a realizat împreună cu echipa ARCA o placă zburătoare disponibilă pentru oricine. “Obiectivul ARCA este zborul în spațiul cosmic, iar eforturile noastre și demersurile noastre pentru materializarea acestui obiectiv ne dau sentimentul că punem umărul la evoluția domeniului spațial”, ne povestește președintele Arca Space.

Ca să ajungi la el, e nevoie de zile, pentru că e căutat de toate televiziunile lumii. Într-o zi e la CNN, în altă zi la BBC , altătdată are o filmare la Discovery Channel. Și sigur, când se ivește o portiță, nu ezită. “Vorbim, sigur, cu cea mai mare plăcere”. Așa că l-am provocat la un dialog.

arcaboard

Reporter:  În primul rând…care este povestea dumneavoastră. De unde veniți, încotro vă îndreptați?

Dumitru Popescu:  Povestea ARCA a început și s-a dezvoltat în România. Acum 15 ani am fondat Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică, din dorința de a schimba nivelul scăzut al activităților aerospațiale din România. În 2004, ARCA a lansat prima rachetă civilă românească 100%, de la Capul Midia. A continuat între 2006 și 2010 cu o serie de misiuni stratosferice, trasportând tehnologie aerospațială cu ajutorul celor mai mari baloane solare din lume. În 2010, ARCA a lansat la altitudinea de 40 de kilometru racheta Helen, care a atins cel mai înalt punct al spațiului aerian românesc. În 2012, ARCA câstigat proiectul ESA, în valoare de un milion de dolari, pentru testarea navei ExoMars. Apoi s-a demarat construcția și testele la motorul rachetă Executor. În anul 2015, ARCA și-a mutat întreaga activitate în SUA, devenind ARCA Space Corporation, companie care a debutat cu testarea și producția roboților aerieni AirStrato și cu vehiculul ArcaBoard, inovații care vor susține financiar eforturile companiei de a construi rachete spațiale și de a ajunge în spațiu.

- De unde ideea cu placa zburătoare?

– Ideea ArcaBoard ne-a venit din sugestia unui copil, care se intreba dacă ARCA e capabilă să construiască o asemenea mașinărie.

 

- În cât timp s-a realizat acest proiect și ce costuri a implicat? Cât costă și cine poate să-și cumpere așa ceva?

– ArcaBoard a fost realizată într-un interval de trei luni. Costă 19.000 dolari și poate fi achiziționă de toți pasionații de tehnologii inovatoare.

- Ați surprins Occidentul cu aceste idei puse deja în practică. Povestiți-ne , puțin, cum e văzut un român în străinătate în domeniul în care activați.

– ArcaBoard a avut un ecou puternic pe plan mondial, ceea ce ne bucură și ne satisface. Nu naționalitatea contează, cât inovația. Oamenii laudă inovațiile. Desigur, ne mândrim că suntem români, purtători ai genei lui Vlaicu și Coandă.

continuarea interviului pe actualdecluj.ro

 

 

bunatati-de-topoloveni-header.gif