- Publicitate -

Comisia Europeană deschide o anchetă împotriva Tik Tok după alegerile din România

Data:

Comisia Europeană a inițiat marți o procedură formală împotriva TikTok pentru o presupusă încălcare a regulamentului european care obligă platforma să evalueze în mod corespunzător riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor și să intervină când au loc încălcări, potrivit hotnews.ro.

- Publicitate -

Într-un comunicat de presă, instituția precizează că ancheta vizează în special alegerile prezidențiale din România din 24 noiembrie.

„Trebuie să ne protejăm democrațiile de orice fel de interferență străină. Ori de câte ori suspectăm astfel de interferențe, în special în timpul alegerilor, trebuie să acționăm rapid și ferm. În urma unor indicii serioase conform cărora actori străini au interferat în alegerile prezidențiale din România prin utilizarea TikTok, investigăm acum în detaliu dacă TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale prin faptul că nu a reușit să abordeze astfel de riscuri. Ar trebui să fie foarte clar că, în UE, toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie să fie trase la răspundere”, a subliniat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Investigațiile Comisiei Europene se vor axa pe gestionarea riscurilor la adresa alegerilor sau a discursului public, legate de următoarele domenii:

- Publicitate -
  • Sistemele de recomandare ale TikTok, în special riscurile legate de manipularea neautentică coordonată sau de exploatarea automată a serviciului.
  • politicile TikTok privind publicitatea politică și conținutul politic plătit.
  • În ceea ce privește ambele elemente, una dintre suspiciunile pe care Comisia le va investiga este dacă TikTok a minimalizat cu diligență riscurile prezentate de aspectele regionale și lingvistice specifice ale alegerilor naționale.

Comisia subliniază că această decizie de a deschide o investigație vine ca urmare a informațiile primite din rapoartele declasificate ale serviciilor de informații române, precum și din rapoartele altor părți terțe. Ancheta vine, de asemenea, după analizarea rapoartelor de evaluare a riscurilor prezentate de TikTok în 2023 și 2024, răspunsurile la cererile de informații ale Comisiei și documentele interne furnizate de TikTok.

Coimisiún na Meán, coordonatorul serviciilor digitale pentru Irlanda, va supraveghea ancheta Comisiei și va contribui cu expertiza și analiza sa la caz. Irlanda este țara de reședință a TikTok în UE.

Care sunt pașii următori

După deschiderea oficială a anchetei, Comisia va continua să adune probe, de exemplu prin trimiterea de cereri suplimentare de informații, prin desfășurarea de acțiuni de monitorizare, interviuri, inspecții și prin solicitarea accesului la algoritmi. Aceste cereri de informații pot solicita TikTok să furnizeze date și documente pe care a fost obligată să le păstreze în temeiul ordinului impus de Comisie pe 5 decembrie.

- Publicitate -

La 5 decembrie 2024, Comisia a emis un ordin de reținere pentru TikTok, ordonând platformei să înghețe și să păstreze datele referitoare la riscurile sistemice reale sau previzibile pe care serviciul său le-ar putea reprezenta pentru procesele electorale și discursul public în UE. Acest ordin de reținere se referă la alegerile naționale din Uniunea Europeană din perioada 24 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.

Deschiderea procedurii oficiale împuternicește Comisia să ia măsuri de executare suplimentare, cum ar fi măsuri provizorii și decizii de neconformitate. De asemenea, Comisia este împuternicită să accepte orice angajament luat de TikTok de a remedia aspectele care fac obiectul procedurii.

Durata unei investigații aprofundate depinde de mai mulți factori, printre care complexitatea cazului, măsura în care compania în cauză cooperează cu Comisia și exercitarea dreptului la apărare.

- Publicitate -

În plus, deschiderea procedurii formale nu aduce atingere niciunei alte proceduri pe care Comisia poate decide să o inițieze în temeiul altor dispoziții ale regulamentelor europene.

Aceasta este a treia investigație pe care Comisia a lansat-o împotriva TikTok privind încălcarea regulamentelor europene.

SRI a găsit 797 de conturi TikTok create în 2016 pentru Georgescu

În rapoartele SRI despre alegerile prezidențiale, declasificate pe 4 decembrie de Klaus Iohannis, SRI precizează că rețeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin Georgescu a fost formată inițial din 25.000 de conturi pe TikTok care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de primul tur. Campania de promovare a avut o organizare deosebit de bună, numărul următorilor a crescut semnificativ.

- Publicitate -

797 din conturile care au format inițial rețeaua au fost create încă din 2016. Acestea au avut o activitate foarte redusă (1%) până la 11 noiembrie 2024, moment care a fost activată la capacitate maximă întreaga rețea.

De asemenea, SRI avansează sume de bani, 1 milion de euro, care au fost mobilizate, dintre care 381.000 de dolari au fost plătiți către TikTok, bani recunoscuți de către firma din China.

SRI spune că în promovarea lui Georgescu a fost implicat ”un actor statal” 

SRI folosește de două ori ideea că un actor statal s-a implicat în alegerile din România. În primul rând, prin anumite atacuri la adresa sistemelor AEP.

- Publicitate -

În al doilea rând, în felul în care s-a umflat notorietatea lui Călin Georgescu și s-au corelat promovarea, mesajele și volumul de conturi de TikTok folosite.

Cum ți se pare subiectul?

Loading spinner

Ce părere ai? Comentează aici!

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

- Publicitate -

Antreprenori de succes

Exclusiv

De ce întârzie facturile de curent Electrica Furnizare

Mai mulți cititori ne-au sesizat că nu au mai...

De ce nu a funcționat brățara de monitorizare în cazul crimei din Câmpina

Apar noi detalii cu privire la crima odioasă petrecută...

Protest al chirurgilor la Spitalul Județean Ploiești

Zece medici de la Secția Chirurgie 2 de la...

Ce vrea Liviu Drăghici de la administrația locală Ploiești

Observatorul Prahovean începe, la debutul anului 2025, o serie...

Ce se întâmplă cu drumul expres Găești – Ploiești în Prahova

Drumul expres Găești – Ploiești, una dintre investițiile majore...
- Publicitate -

Știri noi

Școala Spectrum Ploiești face înscrieri la Clasa Pregătitoare

Școala Spectrum Ploiești a început sezonul de înscrieri pentru...

Călin Georgescu a pierdut procesul în dosarul anulării alegerilor

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins...

Cum s-a produs accidentul cu trei victime de la Loloiasca

Un accident rutier în urma căruia trei persoane au...

Sute de polițiști prahoveni protestează față de OUG „trenuleț”

Protest masiv, vineri, pe bulevardele din București,  față de...

Primul autobuz electric care va circula între Ploiești și Aricești

Primul autobuz electric de tip solo, nearticulat, a sosit,...
- Publicitate -

Emisiuni

Hidro Prahova are printre cele mai mari tarife din țară

În emisiunea Observatorul Prahovean  LIVE de joi, 16 ianuarie,...

Escrocherii în numele unor vedete precum Esca, Delia sau Măruță

În ultima emisiune Observatorul Prahovean LIVE, de vineri, 10...

Schimbarea de la Ploiești

În prima ediție a emisiunii Observatorul Prahovean LIVE din...
- Publicitate -

Vox Publica

Să ne lăsăm prostiți în halul ăsta?

La cererea președintelui Consiliului Județean Prahova (CJPh), Virgiliu Nanu...

PSD și PNL, blat cu Georgescu. Crin Antonescu este degeaba

În primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut,...

Cum ar fi văzut cartierul 9 Mai din Ploiești de un optimist, un pesimist și un realist

Dacă ești optimist, o simplă plimbare prin cartierul 9...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

- Publicitate -