Fenomen revoltător în Ploiești: blocuri în cartiere de case

image-2017-03-13-21659655-0-blocuri-intre-case-iasi-3.jpg

image-2017-03-13-21659655-0-blocuri-intre-case-iasi-3.jpg

În ultimii ani, zeci de proprietari ai caselor din cartiere liniștite din Ploiești s-au trezit cu vecini care locuiesc la bloc. Cum s-a ajuns aici? Cu sprijinul autorităților locale.

În cartiere liniștite, formate exclusiv din case cu cel mult un etaj, din zona de sud, centrală sau Romană, au apărut blocuri cu trei până la șase, șapte etaje. Potrivit legii 50 din 29 iulie 1991 privind autorizarea executării construcțiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuințelor, autoritățile locale sunt obligate la emiterea certificatelor de urbanism să țină cont de mai mulți factori, printre care și regimul de înălțime al proprietăților din vecinătatea construcției propuse. 

Potrivit legislației în vigoare, regimul de înălţime (RI) este direct proporţional cu distanţa fată de construcţiile alăturate. Înălţimea unei clădiri poate fi mai mare decât a celor vecine doar dacă ultimul sau ultimele etaje sunt retrase, iar strada păstrează nivelul de înălţime. 

La Ploiești, legile sunt ”bătute” de hotărâri ale consilierilor locali. Indiferent de culoarea politică, aceștia au aprobat construcția mai multor blocuri în cartiere de case, invocând o hotărâre din 2003. Este voba de HCL 327/2003, care vizează ridicarea restricțiilor de eliberare a autorizațiilor pentru construire de locuințe.

Potrivit documentului respectiv, au fost ridicate restricțiile de eliberare a autorizațiilor de construire până la elaborarea sau reactualizarea Planurilor urbanistice zonale în zonele rezidențiale stabilite în Planul urbanistic general Ploiești. Cum acest lucru nu s-a întâmplat până acum, în cartiere liniștite au apărut blocurile cu până la șase etaje și mansardă, sub ochii indiferenți ai celor din Direcția de Urbanism a Primăriei Ploiești. 

Este adevărat că acest lucru a fost posibil și din cauza ”tăcerii” proprietarilor de case, care și-au dat acordul, verbal sau în scris, poate și contra-cost, pentru ridicarea în vecinătate a unor astfel de imobile. S-au convins ulterior că decizia le-a produs numeroase dezavantaje precum: disconfort pe perioada șantierului, construcția unui bloc putând dura până la câțiva ani, criză de locuri de parcare în zonă ș.a.

În cazul unor demolări, apar și alte probleme, cum s-a întâmplat recent cu fosta brutărie Extrapan din Ploiești, unde bunurile vecinilor au fost avariate.

Au existat însă și excepții, publicate la vremea lor de observatorulph.ro AICI.

Fenomenul este unul național, presa locală semnalând zeci de scandaluri pe tema construcției de blocuri între case. La Iași, de exemplu, când un constructor a vrut să ridice un bloc de șase etaje într-un cartier de case, vecinii au ieșit în stradă. Atunci, preşedintele Ordinului Arhitecţilor, filiala Iaşi,George Carapan, a explicat că la emiterea unei autorizații de construcție autoritățile trebuie să ia în considerare mai mulți factori. ”Dacă este o zonă rezidenţială, nu se pot face inserţii cu funcţiuni care produc disconfort şi disfuncţionalităţi care poluează sau produc trafic intens. Presupunând că este o zonă de locuinţe joase, relativ noi, nu zone mărginaşe vechi, sigur că trebuie să ţinem seama şi la funcţiune şi la înălţime. Faţă de un P plus 1 sau P plus 2 pot să mai înalţ doar cu încă un nivel“, a explicat Carapanu pentru „Ziarul de Iaşi“. 

Vom reveni asupra acestui subiect.

 

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău