Se prăbușește conacul în care s-a filmat ”Roșcovanu”

0
conac1

conac1

Avem monumente istorice în România, unele unice. Multe dintre ele însă zac în ruină, neglijate de autorități sau aflate în proprietatea unor descendenți care nu au posibilitatea de a le salva. Prahova nu face excepție de la această regulă. Unul dintre exemplele elocvente ar fi Conacul Callimachi Văcărescu din Mănești Prahova. Ne este un conac oarecare însă. Arhitectura a fost inspirată chiar de Castelul Peleș. Așadar, o bijuterie a vremii, care și-ar putea dezvălui și astăzi farmecul.

Om politic, general, istoric, diplomat și mareșal al Regelui Carol I, Theodor Văcărescu construiește începând cu anul 1882, la Mănești, n Prahova, un conac unic în zonă. Planurile au fost realizate de arhitectul francez Paul Gottereau, iar lucrările au durat 10 ani. Nu doar arhitectura inspirată de Peleș reprezenta unicitate conacului, lângă care a fost construită și o biserică. Conacul avea trei nivele, iar pereții erau tapetați cu mătase și piele, plafoanele erau din lemn prețios, sculptat de meșteri pricepuți. Și mobilierul era unic, iar din încăperile luxoase nu lipseau operele de artă, picturi și sculpturi valoroase, șeminee bogat ornamentate, dar și un foişor în care se ajungea pe o scară secretă. Conacul din Mănești adăpostea şi una din cele mai valoroase biblioteci private din acea vreme, cuprinzând cărți rare adunate de generalul Theodor Văcărescu. Conacul era înconjurat de un parc dendrologic de mari dimensiuni, în care se mai păstrează diferite anexe. În imediata apropiere se afla biserica ctitorită de familie în 1892, ce poartă de asemenea semnătura lui Paul Gottereau. Lângă biserică se găsesc mormintele boierilor din familia Mănescu-Filitti.

Moșia de la Mănești i-a revenit nepoatei lui Theodor Văcărescu, Ana Maria Văcărescu, care a și copilărit aici. Ea se căsătorește în 1911 cu Jean Callimachi, în posesia familiei căruia ajunge toată moșia. Dacă în acea vreme, conacul strălucea și era vizitat de toate personalitățile vremii, războiul și-a pus o amprentă nefastă asupra frumoasei moșii de la Mănești.

În 1944, Roxana Zenaida Callimachi, pe care cunoscuții o alintau Pussy, fiica celor doi, vinde conacul Casei Regale. Și asta pentru că chiar Regele Mihai obișnuia să vină des la vânătoare pe domeniul situate la mai puțin de 30 de kilometri de Ploiești.

Nici asta nu a salvat însă conacul, care în 1949 a fost naționalizat alături de toate reședințele familiei regale. De atunci a început declinul. Întregul domeniu a fost prădat de hoți, iar tot ce era valoros a fost fie vândut, fie distrus de ignoranța comuniștilor. Doar câteva obiecte au fost salvate din conac și au ajuns în posesia unor muzee. Comuniștii nu s-au oprit aici și au transformat frumosul conac în preventoriu TBC pentru copii. Mai bine de 10 ani a fncționat aici spitalul – preventoriu, lucru care a contribuit la degradarea imobilului.

Saloanele luxoase, picurile și sculpturile de pe pereți nu i-au impresionat pe comuniști. În 74, conacul devine platou de filmare. Aici au fost turnate multe dintre scenele filmului Roșcovanu. Mai exact, clădirea a fost folosită drept casa de corecție din film. Filmările au distrus și mai mult clădirea, iar un incendiu izbucnit din neglijența unor muncitori care încercau să repare acoperișul, a făcut prăpăd. Acum nu se mai disting aproape deloc decorațiile experioare sau interioare.

Conacul este acum în proprietatea prinţesei Alexandra Callimachi Reininger, fiica lui Pussy Callimachi, stabilită în Franţa. În 1998 ea a primit prin retrocedare, ruina conacului și anexele, dar și terenurile care au aparținut familiei. Nostalgia copilăriei, a împins-o pe prințesă să-și dorească restaurarea domeniului. Chiar a încercat să obțină bani de la Guvernul Francez pentru a transforma conacul într-un hotel de lux. Nu s-a concretizat nici un demers până acum, iar clădirea continua să se prăbușească câte puțin în fiecare zi. Prințesa chiar a vrut să vândă proprietatea de la Mănești, nu s-a găsit însă nici un cumpărător. Și asociațiile non-guvernamentale au încercat să facă ceva pentru a salva o pagină unică de istorie. Nu s-a întâmplat însă nimic, iar o clădire monument, care ar fi putut atrage turiști, riscă să dispară cu totul.

Galerie FOTO Conacul Callimachi Văcărescu din Mănești Prahova dispare

conac5

conac3

conac2

conac0

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău