Povestea lui Marian, copilul de nouă ani ucis de sonda OMV Petrom la Aricești

0
marian furcelea

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus trimiterea în judecată a OMV Petrom pentru ucidere din culpă, după ce un copil de nouă ani a murit intoxicat cu gaze lângă o sondă aparținând companiei în februarie 2014 (detalii AICI). Observatorulph.ro a publicat a doua zi după tragedie povestea lui Marian Furcelea, victima nevinovată a indolenței celei mai mari companii din România, dar și a autorităților locale și județene, pe care o reluăm mai jos:

Un copil inteligent, cu un viitor strălucitor în faţă, în ciuda faptului că provenea dintr-o familie săracă, s-a stin din cauza neglijenţei criminale a gigantului petrolier OMV Petrom. Marian Furcelea a fost găsit fără suflare la gura unei ţevi de sondă. Micuţul de aproape 10 ani se oprise la sonda respectivă pentru a-şi încerca o pereche de încălţări, primite de pomană de la o bătrână de care mama sa avea grijă.

Chiar în ziua nenorocirii, Marian a primit în dar de la bătrâna de care are grijă mama sa, o plasă cu încălţăminte pe care să o împartă cu ceilaţi trei fraţi ai săi, doi băieţi şi o fată. ”Am grijă de o bătrână, care stă vizavi de şcoala lui. Băiatul a ieşit de la ore şi a venit pe la mine, cum făcea de obicei. Era foarte bucuros că doamna îi dăduse pentru el şi fraţii lui câteva perechi de încălţăminte. Suntem oameni amărâţi, iar copiii se bucură la orice. Şi-a ales vreo trei perechi şi a insistat să le ia el să şi le ducă acasă. I-am explicat că i le duc eu, dar nu m-am înţeles cu el. Era foarte bucuros. A plecat în jur de ora 13.00. L-am condus până la poartă, l-am trecut strada, l-am pupat şi i-am zis să se ducă acasă, să aibă grijă să meargă doar pe drum. A fost ultima dată când mi-am văzut copilul”, ne spune cu vocea înnecată de plâns şi faţa sfâşiată de durere Elena, mama lui Marian.

CITEŞTE ŞI: COPIL GASIT MORT LANGA O SONDA OMV, LA ARICESTII RAHTIVANI

Vizibil afectată, Elena îşi aminteşte că a presimţit, oarecum, că ceva rău se va întâmpla în acea zi. ”De dimineaţă am avut o inimă tristă. Stăteam de vorbă cu doamna de care am grijă şi, chiar dacă nu vede, mi-a spus, la un moment dat:<>. I-am spus că n-am nimic, dar parcă simţeam că ceva e în neregulă. La maxim o oră după ce băiatul meu a plecat spre casă, nu ştiu ce mi-a venit, l-am sunat pe soţul meu şi l-am întrebat dacă a ajuns Marian. Mi-a spus că nu a ajuns Mari şi m-a întrebat unde e. Atunci am intrat amândoi în panică”, povesteşte mama îndurerată.

Cum Marian nu întârzia niciodată, părinţii au început imediat căutările. ”Am lăsat toate treburile la pământ şi am început căutarea. Am fugit repede acasă, l-am luat pe soţul meu şi am început să-l căutăm. În momentul acela, n-am anunţat Poliţia pentru că trebuia să-l caut eu. L-am căutat. Am fost la prieteni de-ai lui, la rude, la cunoştinţe, l-am căutat pe toate străzile satului, pe toate câmpurile dar degeaba. Nimeni nu ştia nimic! Într-un final, am anunţat Poliţia. Poliţia de la post ne-a spus că după doar 24 de ore pot începe căutarea, că aşa e procedura. Văzând că tot am insistat, poliţistul de aici a mers şi el să-l căutăm. Am vrut să sunăm la 112, dar n-am sunat chiar atunci. Puţin mai târziu, văzând că nu-l găsim a sunat la 112 băiatul cel mare, Adrian. A venit şi Poliţia Criminalistică şi au început şi ei căutările”, îşi aminteşte Elena.

CITEŞTE ŞI: VERDICTUL LEGIŞTILOR: COPILUL DIN ARICEŞTI A MURIT INTOXICAT CU GAZE DE LA SONDA OMV

Din acel moment, căutările au continuat în două echipe: Poliţia pe de o parte, familia de cealaltă parte. ” Se făcuse deja noapte însă noi am continut să-l căutăm. Eram pe drumul spre Nedelea când ne-a sunat Poliţia. Mi-a spus <>. Nu ne-a spus dacă e în viaţă sau nu. Nu au vrut să ne zică. Am trăit tot drumul asta cu speranţa că băiatul nostru e în viaţă. Eram fericiţi. Când am ajuns la post, mi-au dat ghiozdanul, plasa cu încălţăminte şi mi-au spus că nu mai e”, povesteşte Elena Furcelea, plină de lacrimi. Mi-au spus că cei din schimbul de noapte, nu ştiu cum, l-au găsit la sondă, trântit jos, crezând că e un om beat. Atunci au sunat şi ei la Poliţie”

CITEŞTE ŞI: CUM S-A TRANSFORMAT OMV ÎNTR-UN MAIDANEZ UCIGAŞ DE COPII

De la data producerii tragediei şi până în momentul de faţă, niciun reprezentant al companiei OMV Petrom nu s-a deplasat la faţa locului pentru a transmite măcar condoleanţe familiei. ”Nu a venit nimeni de la Petrom să ne spună nici măcar că le pare rău. N-am primit niciun telefon, nicio vorbă bună, nimic!”, ne spune mama copilului ucis de gazele de sondă.

CITEŞTE ŞI: CUM ARATA SONDA OMV UNDE A FOST GASIT MORT COPILUL DE NOUA ANI

Sonda de extracţie nr. 536 din Ariceştii Rahtivani a OMV Petrom este amplasată pe o străduţă din satul Ariceştii Rahtivani, la doar câteva sute de metri de şcoala generală din localitate. În urma discuţiilor cu cei implicaţi în căutarea copilului, aveam să aflăm că ţeava de evacuare a gazelor de sondă de la punctul de extracţie nu era acoperită cu nimic la momentul producerii tragediei. În mod normal, eliberarea gazelor în atmosferă ar fi trebuit împiedicată cu ajutorul unui dispozitiv special care lipsea. Acest aparat care trebuia să fie fixat şi închis pe gura ţevii, pentru a împiedica scăpările de gaze, a fost găsit pe pământ, lângă baza puţului de extracţie.

”Dintotdeauna a fost un foarte mare pericol acolo! Sonda se află pe o străduţă care face legătura între şcoală şi casa noastră. Chiar lângă ea se află o gospodărie. Au pus manometru imediat după ce gazele l-au omorât pe Marian. Toate sondele din Ariceşti sunt la fel”, ne spune mama îndurerată.

CITEŞTE ŞI: PROTEST ÎMPOTRIVA OMV LA ARICEŞTI, UNDE UN COPIL A MURIT INTOXICAT CU GAZE DE SONDĂ

Oamenii care locuiesc în zona în care s-a petrecut tragedia aveau să ne spună că lipsa aparatului respectiv de pe gura ţevii de evacuare a gazelor nu este întâmplătoare. “Ţeava asta e lăsată aşa de ani buni şi vin unii care fură gazolină direct din puţul sondei. N-au vrut să vadă asta nici ăia de la Petrom, dar nici poliţiştii de la noi din sat”, avea să ne declare un localnic. Oamenii îi indică drept autori ai acestor furturi chiar pe unii angajaţi ai OMV Petrom care ar fi trebiuit să se ocupe cu siguranţa instalaţiilor. Procedeul era relativ simplu: după ce scoteau dispozitivul de protecţie, puneau la orificiul conductei de gaz de sondă ”gâsca”, aşa cum este denumit recipientul în care se colecta gazolina. După câteva ore se întorceau, luau condensul de gaz ce se strângea într-o canistră şi lăsau “gâsca” să colecteze mai departe. Operaţiunea, se pare, funcţionează cel mai bine chiar în această perioadă, când temperaturile de afară ajută la condensarea gazului.

Gazele scăpate pe acest orificiu l-au omorât pe Marian. Conform specialiştilor legişti, acesta a suferit un “edem pulmonar toxic, provocat de o intoxicaţie acută cu gaz de sondă”.

“La cum îl cunosc, sigur s-a oprit lângă sondă ca să probeze pantofii pe care i-i făcuse cadou doamna”, ne spune sfâşiată de durere mama. Până la această oră OMV Petrom nu a răspuns solicitării noastre de a ne oferi un punct de vedere, solicitare trimisă în data de 28 februarie 2014.

CITEŞTE ŞI: MOARTEA COPILULUI DIN ARICEŞTI SCOATE OAMENII ÎN STRADĂ FOTO-VIDEO

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău