De ani de zile cei care doresc să planteze arbuști de tuia se confruntă cu o problemă: la scurt timp de la plantare, arbuștii începe să se usuce. Mai mult decât atât, nu este vorba doar de plantele nou sădite ci și de cele care au fost plantate cu ani în urmă.
Explicația a fost oferită de Constantin Iorga, inginer horticultor și consilier în domeniul plantelor în cadrul Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova.
De la el am aflat că planta are o problemă pe teritoriul României de câțiva ani de zile. Este vorba de o insectă, mai exact o „specie de viespe importată din Israel”. Aceasta înțeapă cu predilecție arbuștii de tuia.
Veninul injectat de viespe, determină o reacție de apărare din partea plantei, care canalizează substanțe „gen anticorpi” în locul unde a fost înțepată. „Se formează astfel ca un fel de gâlmă, care nu mai permite sevei, care conține substanțe nutritive, să se deplaseze spre vârful ramurei înțepate. În acest fel, ramura începe să se usuce”, a explicat specialistul pentru Observatorul Prahovean.
Viespea respectivă este atrasă de tuia, astfel că proprietarii acestor plante întâmpină mari probleme cu menținerea plantelor sănătoase.
„Din păcate această viespe este rezistentă la insecticide, așa că nu a fost găsită încă o metodă de combatere a ei și de salvare a plantelor de tuia”, precizează inginerul Iorga.
Din păcate, în urma discuției cu specialistul, concluzia este că ar trebui ca, cel puțin pentru o perioadă, să se găsească înlocuitori ornamentali pentru plantele de tuia deoarece acestea pot fi oricând atacate de viespe.