Doar 23 de localități prahovene din totalul de 104 au atras finanțare europeană prin intermediul ADR Sud Muntenia, în perioada 2020 – 2024. Dintre acestea, 10 sunt comune. Foarte interesant, 90% dintre proiecte au vizat construirea de școli, grădinițe și săli de sport.
Școli cu table inteligente, video-proiectoare, laboratoare de informatică și săli de sport sunt doar câteva dintre investițiile realizate cu fonduri europene în 10 comune din Prahova.
Pe primul loc la capitolul grad de absorbție de fonduri europene, prin ADR Sud Muntenia, în perioada 2020 – 2024, figurează comuna Drăgănești, cu 10,7 milioane de lei, respectiv 2.435,1 lei/cap de locuitor.
Aflat la al doilea mandat, Ionuț Georgian Toma (PSD), susține că în spatele succesului stă interesul permanent în atragerea fondurilor europene. Proiectul de suflet al primarului este cel legat de infrastructura educațională.
Ionuț Georgian Toma (PSD), primarul comunei Drăgănești
„Săptămânal organizăm ședințe și vorbim despre axele de finanțare, iar fiecare coleg vine cu o propunere, cu soluții concrete la nevoile comunității. Dacă nu putem face un bazin de înot, pentru că sunt costuri mult prea mari de întreținere, ne orientăm la proiecte care răspund nevoilor locuitorilor.
Proiectul de suflet a fost școala… O școală nouă, cu laboratoare și aparatură SMART. Anul acesta vom avea un buget istoric de 10 milioane de euro, prin fondurile atrase pe diverse axe, precum și fonduri guvernamentale și neguvernamentale”, ne-a declarat Ionuț Georgian Toma, primarul comunei Drăgănești.
11 milioane de euro, grad de absorbție la Drajna
La Drajna, în perioada 2020 – 2024, gradul de absorbție al fondurilor europene, prin ADR Sud Muntenia, a fost de 11 milioane de lei, respectiv 2.126 lei/cap de locuitor.
Primarul comunei, Violeta Gonțea (PNL), de profesie economist, susține că reușita a stat în „multă muncă și o echipă performantă”.
Cu fonduri europene, la Drajna a avut loc reabilitarea monumentului istoric Moara de apă, singurul de acest gen din Prahova, dar și construirea grădiniței din Drajna de Jos, precum și extinderea ambulatoriului de la Spitalul de Pneumoftiziologie.
Primarul comunei Drajna, Violeta Gonțea (PNL)
Cea mai modernă sală de sport de pe Valea Teleajenului
Localitatea Izvoarele se află la 43 de km de Ploiești. Aici au fost atrase, prin ADR, fonduri în cuantum de peste 10 milioane de lei. Gradul de absorbție al banilor europeni a fost de 1.632 lei/cap de locuitor.
Cu fonduri europene s-a reușit modernizarea și dotarea Școlii Gimnaziale Traian Săvulescu, dar și realizarea unei săli de sport. 239 de elevi au dotări de ultimă generație. Iar secretul, potrivit primarului comunei, Ioan Paul Grigore (PSD), este că „s-a muncit cu seriozitate, determinare și implicare, dar mai ales cu dragoste față de copii”.
Primarul comunei Izvoarele, Ioan Paul Grigore (PSD)
Topul comunelor privind gradul de absorbție al fondurilor europene
Drăgănești – 2.435,1 lei/cap de locuitor
Drajna – 2.156 lei/cap de locuitor
Izvoarele – 1.632 lei/cap de locuitor
Puchenii Mari – 1.184 lei/cap de locuitor
Filipeștii de Târg – 1.170 lei/cap de locuitor
………………
Berceni – 151,71 lei/cap de locuitor
Albești Paleologu – 80,8 lei/cap de locuitor
Lista comunelor din Prahova cu 0 lei grad de absorbție prin ADR
- Adunați
- Aluniș
- Apostolache
- Ariceștii Rahtivani
- Ariceștii Zeletin
- Baba Ana
- Balta Doamnei
- Bălțești
- Bănești
- Bărcănești
- Bătrâni
- Bertea
- Blejoi
- Boldești Grădiștea
- Brazi
- Brebu
- Bărcănești
- Bucov
- Călugăreni
- Cărbunești
- Ceptura
- Cerașu
- Chiojdeanca
- Ciorani
- Cocorăștii Mislii
- Cocorăștii Colț
- Colceag
- Cosminele
- Dumbrăvești
- Filipeștii de Pădure
- Fântânele
- Florești
- Fulga
- Gherghița
- Gorgota
- Gornet
- Gornet – Cricov
- Gura Vadului
- Gura Vitioarei
- Iordăcheanu
- Jugureni
- Lapoș
- Lipănești
- Măgurele
- Măgureni
- Olari
- Păcureți
- Păulești
- Plopu
- Podenii Noi
- Poienarii Burchii
- Posești
- Predeal – Sărari
- Provița de Jos
- Provița de Sus
- Râfov
- Salcia
- Sălciile
- Scorțeni
- Secăria
- Sângeru
- Șirna
- Șoimari
- Șotrile
- Ștefești
- Surani
- Talea
- Tătaru
- Teișani
- Telega
- Tinosu
- Târgșoru Vechi
- Tomșani
- Vadu Săpat
- Valea Călugărească
- Valea Doftanei
- Vărbilău
- Vâlcănești