De la 1 ianuarie 2025, clienții Hidro Prahova plătesc cele mai scumpe servicii de apă și canalizare din țară: 20 de lei/mc. Operatorul Consiliului Județean Prahova refuză să răspundă la întrebările pe care redacția noastră le-a adresat în urmă cu aproape o lună. Oare de ce?
Cel mai mare tarif din țară
73 de localități din Prahova sunt deservite de operatorul de apă și canalizare Hidro Prahova. Tariful practicat, 20 de lei/mc, este cel mai mare din țară. Și de trei ori mai mare decât al Apa Nova, operatorul din Ploiești.
S-a ajuns aici din cauza unei strategii tarifare votată în 2022 de către toți membrii ADI Apă Prahova. Aadică de toți primarii comunelor și orașelor deservite, majoritatea fiind realeși în vara anului trecut.
Acum, tot ei se plâng de tarifele uriașe și de serviciile de slabă calitate prestate de operatorul CJ Prahova. Ce ”uită” este faptul că de-a lungul timpului, unii dintre ei au recomandat pentru angajări la companie, evident la ”birouri” tot felul de prieteni, rude sau ”pile”.
Directorul interimar, judecat pentru fapte de corupție
În ceea ce privește conducerea companiei, amintim că Marian Iorga a devenit director general interimar în luna octombrie 2024. Iorga s-a angajat la Hidro Prahova în 2022, în mandatul fostului președinte al CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, cercetat pentru fapte de corupție. Iorga s-a pensionat din Ministerul Afacerilor Interne la numai 46 de ani, după ce a fost comandant al IPJ Călărași și IPJ Prahova. În prezent este judecat pentru fapte de corupție într-un dosar instrumentat de procurorii DNA. Reamintim că și fosta senatoare Laura Moagher (PSD) s-a angajat la SC Hidro Prahova după încetarea mandatului de parlamentar (detalii AICI)
Cât câștigă Iorga de la Hidro Prahova
Potrivit ultimei declarații de avere, completată în noiembrie 2024, Iorga a încasat în anul fiscal precedent de la compania de apă a CJ Prahova suma de 155.560 lei ca director departament. Asta înseamnă, în medie, venituri de aproape 13.000 de lei pe lună. La această sumă s-a adăugat un alt venit important, de 120.828 lei (aproximativ 10.000 lei/lună), din pensia de polițist. Rezultă venituri lunare, din salariu la Hidro Prahova și pensie MAI, de 23.000 de lei, echivalentul a 4.600 de euro/lună.
Întrebări la care conducerea Hidro Prahova nu răspunde
Observatorul Prahovean a transmis în data de 20 ianuarie conducerii operatorului de apă mai multe întrebări privind numărul de angajați, pierderile de pe rețele, dar și altele, pe care le menționăm mai jos. Până la data publicării articolului, nu am primit răspuns, deși am revenit cu un kind reminder 🙂 în data de 3 februarie. Poate că a treia oară este cu noroc.
Prin prezenta vă solicităm să ne transmiteți răspunsurile la următoarele întrebări:
Câți angajati are societatea? Câți detin funcții de conducere? Câți reprezintă personal Tesa? Câți sunt implicați în teren pentru lucrări de reparații/întreținere? Vă solicităm să specificați numărul angajaților care asigură intervențiile în caz de avarie.
Care este media pierderilor din rețelele de apă administrate de Hidro Prahova? Vă solicităm să precizați localitatea cu cele mai mari pierderi, respectiv cu cele mai mici pierderi și care sunt acestea în procente.
Ce indemnizație primesc membrii din CA, inclusiv presedintele? Când a fost majorată indemnizația ultima dată și care a fost procentul?
Există o recompensă financiară pentru conducerea companiei în cazul în care înregistrează profit? Dacă da, care este cuantumul și cui se acordă?
Părerea mea este că primarii sunt de vină, pentru că la orice creștere de preț a apei trebuiau să se sesizeze.Prețul m.c. de apă trebuia renegociat pentru că hidroprahova nu a luat lucrări de la zero în unele localități,dar ținând cont că firma este una pesedista s-a mers pe jecmaneala cetățenilor care acum suferă. Așa ne trebuie.
Bună ziua ! Referitor la Hidro Prahova vreau să vă spun că este un atentat la buzunarul cetățeanului. Cel mai mare tarif din țară….strigător la cer , parcă ne pompează apa lor din propria curte…zici că o aduce ei de acasă… rușine. Sunt localități din Prahova ..care plătesc de trei ori mai puțin MC de apă…și noi ceilalți sub tutela Hidro…ne jupoaie. Nu se face nimic în privința lor fiindcă totul este politic. Aloooo…aude cineva…?
foarte pertinent si bine punctat. nu veti obtine niciodata raspunsuri la intrebarile adresate.nu veti fi bagati in seama.stiti foarte bine si dumneavoastra.
Doar primari sint de vina ca accepta aceste tarife Mari .
Apa de la noi care ajunge și la Urlați este plătită la fel .De ce? Răspunsul este unul singur trăiască politica…și noi plătim că prostii.
Ce îți e și cu politica asta ….
Chiar credeți că se va rezolva ceva ?
Vă înșelați amarnic.
„”Preţurile şi tarifele trebuie să asigure viabilitatea economică a operatorilor prestatori ai serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, INTERESELE UTILIZATORILOR, INCLUSIV IN CEEA CE PRIVESTE SUPORTABILITATEA ACESTORA, precum şi protecţia mediului privind conservarea resurselor de apă.””
Reteaua mafiota pusa la punct de Cosma functioneaza. Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală , ANPC, primariile si toate celelalte institutii care pot interveni sunt sub controlul lor.
Salarii umflate, personal tesa supradimensionat (vesnicele pile si obligatii), bani scosi din firma prin diverse contracte, pierderi de apa uriase, investitii supraevaluate.
Cum un SRL face acelasi serviciu ca Hidroprahova cu 4 sau 5 lei mc apa si este pe profit? Diferenta de bani unde este?
DIICOT Ploiesti exista?
Las’ ca vine tare din urma si Apa Nova !