Târgul Național pentru Meșteșugari și Artizanat, ediția 2024, are loc în perioada 24-26 octombrie la Ploiești, pe Esplanada Palatului Culturii. Evenimentul, organizat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) prin Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Turism Ploiești, reunește, ca în fiecare an, oameni pricepuți, meșteșugari din toate colțurile țării, care, timp de trei zile, își prezintă creațiile publicului iubitor al tradițiilor și meșteșugurilor românești.
Nu putea fi un târg al meșteșugarilor fără reprezentarea iilor de la Breaza, icoana artei în formă pură. Anul acesta Corina Sabo, o antreprenoare din Breaza care duce în toate colțurile țării iile lucrate cu drag de brezencele ei, vine la Târgul Național pentru Meșteșugari și Artizanat de la Ploiești.
Corina este una dintre persoanele care duc mai departe secretul iilor, veșmintele cusute cu semne românești, care poartă în ele tradițiile și energiile poporului român.
La nici 40 de ani, Corina iubește și respectă tradițiile românești și își învață și fiica să facă la fel. Dincolo de micul business pe care îl are, Corina strânge cu mare drag ii vechi, covoare, ștergare, cărora le dă o nouă viață și îi face fiicei „lada de zestre”.
Și nu, nu este o zestre a cărei valoare se cuantifică în bani, ci este o zestre în care este adunată istoria și tradiția neamului românesc. Știe că fata ei va aprecia, pentru că, de mică, este crescută cu aceste valori.
Tocmai pentru a aduce în prezent valoarea tradițiilor românești, iile Corinei au în componența lor simbolurile străvechi. Nu se mai fac acum ca odinioară dar, bine ascunse în modelele actuale, se regăsesc aceleași semne vechi, pe care străbunicile noastre și le coseau pe veșminte.
Cum deosebești o ie artizanală de una lucrată la mașină și ce este specific iilor din Breaza
Pe o piață dominată de „chinezisme”, de așa-zise ii „tradiționale”, a face o ie manual, așa cum o făceau străbunicile noastre, este o muncă titanică dar foarte valoroasă.
„Mașina poate coase broderia, aproape orice model. Ceea ce nu poate face mașina, este „spărtura” și apoi ajurul din spărtură. Aceasta este caracteristica iei tradiționale lucrată manual”, explică antreprenoarea.
Și tot ea mai dezvăluie un secret legat de iile produse la Breaza. „Ceea ce noi facem și mașina nu poate face este crețul de la gât, specific zonei noastre. Nu numai că nu poate fi făcut la mașină, dar acesta nu se regăsește la iile din alte zone ale țării, este doar al nostru, al prahovencelor”, mai spune ea cu mândrie.
O pasiune transformată în mod de viață
Din dragoste pentru tradiția românească, Corina a decis să trăiască din fabricarea cămășuțelor populare. Are în Breaza o mică afacere în cadrul căreia lucrează cu femei pricepute care duc mai departe, pe bluzele românești, simbolurile portului popular.
Corina Sabo nu participă de obicei la târguri sau evenimente și preferă ca timpul liber care îi rămâne să îl dedice familiei ei. De data aceasta însă a decis să facă primul pas și să vadă cum e să participi la un astfel de eveniment.
„Venim la târgul de la Ploiești să arătăm că tradiția merge mai departe și să prezentăm adevăratele valori ale noastre. Prahova este județ cu o istorie bogată în brodarea iilor. Creasta de cocoș este modelul nostru, al brezencelor, la noi în Breaza fiind locul unde iau naștere cele mai frumoase ii. Din acest motiv, este și modelul care ne face cinste. Sper să vină cât mai multă lume și să vadă cât talent și câtă măiestrie se ascund în modelele bogate ale iilor noastre”, a declarat Corina Sabo pentru Observatorul Prahovean.
Tradiție și meșteșug românesc la Târgul Național pentru Meșteșugari și Artizanat de la Ploiești, ediția 2024. În weekendul 24-26 octombrie, pe Esplanada Palatului Culturii, meșteșugari din toată țara vor fi prezenți acolo împreună cu lucrările lor. Târgul este deschis între orele 10:00 – 22:00. (P)