Cazul șoferului de troleibuz din Ploiești, sub roțile căruia două persoane și-au pierdut viața, la distanță de un an fără două zile, a suscitat interes major în rândul opiniei publice. Cei care aflaseră despre cele două tragedii s-au întrebat de ce durează cercetarea de aproape doi ani și de ce șoferul a avut dreptul de a conduce, după ce a fost implicat în primul accident.
Am prezentat pe larg ambele cazuri, tragediile fiind surprinse de camera de bord a troleului condus de același șofer.
Pe larg, despre primul caz, în articolul: Doi pietoni decedați în Ploiești, într-un interval de un an și același șofer de troleibuz la volan. O situație șocantă și o anchetă care trenează
Detalii despre cel de al doilea caz în articolul de aici: Relatarea fiului victimei și imaginile care preced accidentul
Cum primul accident s-a produs pe 30 decembrie 2021, iar cel de al doilea pe 28 decembrie 2022, iar probele sunt cât de poate de relevante în ambele cazuri, am insistat pentru aflarea stadiului cercetări, solicitând precizările de la IPJ Prahova.
IPJ Prahova: ”Având în vedere solicitarea dumneavoastră adresată Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, (…) vă comunicăm următoarele:
Aspectele sesizate fac obiectul dosarului penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești cu numărul 103/P/2022, în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de ucidere din culpă, prev. și ped. de art. 192 alin. 1 și 2 C. pen., ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 C. pen.
La acest moment dosarul penal se află în lucru la Biroul Rutier, în stadiul de cercetare penală ”in personam”, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești cu propunere legală.
De asemenea, prin ordonanța nr. 103/P/2023 s-a dispus efectuarea în cauză a unei expertize criminalistice, în vederea lămuririi tuturor circumstanțelor producerii accidentului din data de 30.12.2021 și a accidentului din data de 28.12.2022.
Totodată, prin ordonanța nr. 103/P/2023, procurorul de caz i-a interzis inculpatului să conducă vehicule pentru care este necesară deținerea permisului de conducere.
Solicitarea va fi anexată (în original) la dosarul penal pentru a fi avută în vedere pe parcursul cercetării penale.”
Revenim cu detalii pe parcursul evoluției etapelor de cercetare.
Din imagine se vede clar că pietonul nu și-a luat nici cea mai mică asigurare în traversare!
S-a aruncat pe trecere în fața mașinii.
Vreți să reduceți accidentele cu pietoni „dilii”???
Poliția să amendeze la greu pe cei ce nu se asigură la traversare! Nu pe șofer! Mașina (și la 30km/h) nu se oprește în 2cm când un descreierat se aruncă pe trecere că acolo are el „prioritate”!
Nu!
Pe acolo el e OBLIGAT să traverseze! Dar după ce s-au asigurat că nici o mașină în trafic nu-i poate periclita viața și sănătatea!
Asta trebuie să facă poliția, nu să îi încurajeze să se arunce în fața mașinii!!!