Cazurile au fost readuse în actualitate de familiile celor doi pietoni, după ce dosarele ambelor accidente tragice au fost conexate. Cele două accidente soldate cu decesul pietonilor s-au produs la un an fără două zile distanță, pe 30.12.2021 și 28.12.2022. Cercetarea trenează din cauza procedurilor care implică și expertize.
Deși sunt două evenimente soldate cu victime decedate, probabil nu ar fi suscitat un interes atât de mare și o dezbatere publică pe măsură, dacă la volanul troleibuzului implicat în ambele accidente nu s-ar fi aflat același șofer, angajat al societății de transport public TCE Ploiești.
Reiterăm faptul că prezumția de nevinovăție primează până la o sentință definitivă în aceste două cazuri. Scopul este prezentarea elementelor care pot să prevină astfel de tragedii.
Discuțiile din spațiul public se poartă acum pe prezentarea elementelor comune ale celor două accidente, pe imaginile de pe camera de bord a mijlocului de transport implicat, precum și pe situația în care orice șofer trebuie să manifeste o conduită preventivă, chiar dacă nu întotdeauna contextul îl poate incrimina.
Vorbim aici despre felul în care unii pietoni traversează, situații discutabile, mai mult sau mai puțin regulamentare, în strânsă corelare cu felul în care șoferii, mai ales cei profesioniști, înțeleg să își adapteze maniera de condus pentru a evita accidentele. Totodată, în discuție sunt și procedurile, expertizele și etapele cercetărilor, care lungesc pe durata multor ani timpul în care se dau verdictele în astfel de cazuri deosebit de grave.
Cu o zi în urmă, am publicat elementele de noutate furnizate de nepoata primei victime, respectiv a bărbatului de 70 de ani, accidentat mortal pe 30 decembrie 2021, în centrul Ploieștiului. Puteți lectura articolul aici: ”Doi pietoni decedați în Ploiești, într-un interval de un an și același șofer de troleibuz la volan. O situație șocantă și o anchetă care trenează”
Astăzi, revenim asupra subiectului cu relatarea unuia dintre cei doi fii ai celei de a doua victime, femeia care și-a pierdut viața, lovită pe trecerea de pietoni din zona Podul Înalt, pe 28 decembrie 2023. Fiul victimei ne-a pus la dispoziție și imaginele care preced tragedia.
Eduard A.: ”Văzând relatările din Observatorul Prahovean, am decis să vă pun la dispoziție aceste imagini, prezentându-vă și punctul meu de vedere asupra situației și informându-vă că prin avocat am depus încă o sesizare penală pentru două fapte deosebit de grave.
Mama mea a fost accidentată pe 28 decembrie 2022. Spre deosebire de primul caz, unde pietonul se afla în apropiere de trecere, mama traversa chiar pe zebră. Mergea spre serviciu… Era ora 6.40 dimineața. Se oprise pentru a se asigura, apoi s-a angajat regulamentar în traversare. Nu și-a imaginat că șoferul troleibuzului nu oprește, pentru că nu avea viteză. (n.r. – 16 km/h, captură foto camera de bord). Era imposibil să nu o vadă și îi era foarte ușor să oprească.
A ajuns la spital, cu traumatism cranian. Deși a fost operată, nu s-au putut face minuni, iar pe 17 ianuarie 2023 s-a stins pe un pat de spital.
Acum, urmează elementele despre care nu s-a discutat în spațiul public, probabil și pentru că nu puteau fi cunoscute. Am decis să vi le relatez, să îmi asum, mai ales că am depus plângere penală pentru aceste fapte.
Înainte de sosirea echipajului de salvare, la locul accidentului a apărut un alt coleg al șoferului, despre care am înțeles ulterior că era șef de coloană la TCE Ploiești. Mama zăcea pe asfalt. Neținând cont de ce spune legislația în privința acordării primului ajutor, dar și despre interdicția de a afecta probele prin mutarea lor, colegul șoferului a ridicat-o (n.r. – filmarea cu scenele relatate este parte a dosarului de cercetare)
A fost inconștientă după impact, la câteva minute a deschis ochii, iar atunci bărbatul acela, șef de coloană cred, a ridicat-o, ținând-o într-o poziție înclinată, conform imaginilor video pe care le-am văzut, ea clatinându-se, deci neavând echilibru.
Respectivul s-a chinuit să o ridice de jos, ea neputând să își țină echilibrul… nu înțeleg de ce a forțat ridicarea mamei. Cert este că mama a deschis ochii. A fost urcată apoi în troleu de șeful de coloană și un alt bărbat (nu șoferul). Mama i-a dat telefonul și l-a rugat să îl sune pe fratele meu.
Leziunile păreau grave, dar cei care au mutat-o nu au ținut cont. Nu știu dacă din neștiință sau din alte motive, asta e treaba anchetatorilor, dar eu și fratele meu vrem să aflăm adevărul pentru stabilirea răspunderii.
Preluată de echipajul SAJ, mama a fost dusă la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, unde s-a decis să fie operată în secția de Neurochirurgie. Așa cum vă spuneam, leziunile au fost grave, cea din zona cerebrală fiindu-i fatală.
După toate cele prin care am trecut, aveam să aflu că era același șofer implicat într-un alt accident, cu un an în urmă.
Acestea sunt motivele pentru care am decis să vă contactez, să vă relatez poziția mea și să vă furnizez și imaginile din captura video, pentru a dovedi că accidentul mamei mele a fost chiar pe trecerea de pietoni.
Acum suntem în faza de expertiză care am înțeles că durează vreo 6 luni. Vă voi ține la curent.”
În funcție de elementele de noutate din acest caz vom reveni pe parcursul derulării etapelor cercetării.
Reamintim faptul că șoferul TCE implicat în cele două cazuri are în prezent contractual de muncă suspendat, fapt confirmat pentru Observatorul Prahovean de directorul TCE Ploiești, Nicolae Alexandri.


