Observatorul Prahovean continuă serialul dedicat ”afacerii” ilegale de la Ploiești a autorizațiilor de construire pentru branșamentele la utilități. Deși legea modificată din ianuarie 2020 a eliminat această obligație, Primăria Ploiești și companiile de utilități pun oamenii pe drumuri și îi obligă să plătească degeaba numeroase taxe.
Lege încălcată de Primăria Ploiești
Pe 6 ianuarie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 7 prin care s-a modificat legislația privind atât calitatea în construcții, cât și autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Astfel, la articolul 9, punctul 2, se precizează că au fost exceptate de la obținerea autorizației de construire mai multe lucrări, printre care și ”lucrări de branșamente și racorduri executate pe domeniul public la infrastructura tehnico-edilitară existentă în zonă, cu acordul/autorizația administratorului drumului”.
Cu toate acestea, de trei ani și jumătate, companiile de utilități, cu complicitatea Primăriei Ploiești, solicită ilegal autorizație de construire și implicit taxe pentru branșamentele simple, inclusiv pentru apă și canalizare, realizate pe domeniul public.
Detalii aici: Primăria Ploiești solicită ilegal autorizație de construire și taxele aferente pentru branșamentele la curent, apă, canalizare și gaze
De altfel, Observatorul Prahovean a solicitat și publicat și un document oficial de la Ministerul dezvoltării cu privire la această practică ilegală.
”Legiuitorul a avut în vedere prin excepția de la art. 11, alin. (7), simplificarea procedurii cu atât mai mult cu cât administrarea drumurilor intră în sarcina autorității publice locale, iar acordul/autorizația administratorului drumului se eliberează prin procedură aprobată la nivel local în acord cu procedurile legislației speciale pentru serviciile publice.
În acest context, conform prevederilor art. 11 alin. (7) lit. d) și e), este exceptată necesitatea obținerii autorizației de construire pentru lucrări de branșamente aeriene în zonele în care nu sunt interzise prin regulamentul local de urbanism precum și lucrări de branșamente și racorduri executate pe domeniul public la infrastructura tehnico-edilitară existentă în zonă, cu acordul/autorizația administratorului drumului.
Aplicarea în mod diferențiat a prevederilor Legii nr. 50/1991 de către autoritățile publice locale nu poate fi invocată, având în vedere că regulamentele locale de urbanism se întocmesc ținându-se cont de particularitățile specifice care stabilesc condițiile de autorizare a executării construcțiilor” a transmis Ministerul Dezvoltării la solicitarea ziarului nostru.
Detalii aici: Ministerul Dezvoltării confirmă: Primăria Ploiești percepe autorizație de construire pentru branșamente în afara cadrului legal!
Pentru că reprezentanții Urbanismului din Primăria Ploiești au dat vina pe rețelari că solicită beneficiarilor autorizație de construire, Observatorul Prahovean a solicitat explicații companiilor de utilități.
Așa am aflat că, de exemplu, ”Apa Nova Ploiești are deschiderea și disponibilitatea totală pentru implementarea unei proceduri la nivelul administrației locale în ceea ce privește executarea de branșamente / racorduri fără autorizație de construire”. Citește răspunsul complet al operatorului Apa NOVA Ploiești AICI.
Astăzi vă prezentăm și reacția companiei Distrigaz din care reiese că ploieștenii sunt obligați să suporte costurile privind avizele pentru branșamentul la gaze.
Răspunsul Distrigaz la solicitarea Observatorului Prahovean:
”În privința procesului de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale, în situația în care există conducte de gaze naturale în fața imobilului pentru care se solicită racordarea, se solicită avize/acorduri de execuție, conform prevederilor Legii nr. 50/1991, actualizată în anul 2023.
În ceea ce privește obținerea acordurilor, avizelor sau autorizațiilor necesare realizării branșamentelor de gaze naturale, conform prevederilor legale, acestea se obțin de către Distrigaz Sud Rețele direct sau prin intermediul firmelor autorizate A.N.R.E. și nicidecum de către solicitanții care depun solicitarea de racordare la sistemul de distribuție.
Indifrent de locatie, Distrigaz Sud Rețele sau operatorul economic autorizat cer la primarie aceste autorizatii, nu beneficiarul lucrarii de bransament. El semneaza un contract si ii se executa acel bransament, inclusiv se obtin toate autorizatiile.
Conform reglementărilor A.N.R.E. (Ordinul 9/2022) toate cheltuielile cu obținerea avizelor și autorizațiilor sunt incluse în tariful de racordare și sunt suportate de către solicitantul de racordare.
Distrigaz Sud Rețele achita contra-valoarea avizelor direct către primărie, iar aceste servicii se regăsesc în tariful de racordare. Valoarea tarifelor de avize poate fi obținută de la primărie”.
Nici un deținător de rețele nu o să fie deacord. Avizele date de ei costă bani și nu vor să renunțe. Dar sunt mai presus de lege?