La nici 27 de kilometri de Ploiești, legumicultorii din Balta Doamnei își vând roșiile la doar 0,7 – 0,8 lei/kg. De ce atunci sunt roșiile românești atât de scumpe? În piețe și în supermarket-uri, prețul este de trei până la 10 ori mai mari.
Prețul unui kilogram de roșii la poarta producătorilor din Balta Doamnei a ajuns să fie bătaie de joc. Marfa se vinde cu doar 0,70 – 0,80 de lei/kilogram. În piețe sau la supermarket-urile din Ploiești, prețul la roșii este de trei până la 10 ori mai mare.
În cel mai bun caz, prețul de la piață, în Ploiești, este undeva la 2,50 lei – 4 lei/kilogram, în condițiile în care producătorul vinde marfa de trei ori mai ieftin.
La supermarket-uri, roșiile românești se vând cu prețuri cuprinse între 4,49 – 8.79 lei/kg.
De ce sunt scumpe roșiile în piață și în supermarket-uri. Producătorii din Balta Domnei vând cu 0,7 – 0,8 lei/kg
La 27 de kilometri de Ploiești, producătorii de roșii din Balta Doamnei muncesc de zor. Prahova este sub cod portocaliu de caniculă și disconfort termic, iar valul de căldură se resimte groaznic.
Viceprimarul de la Balta Doamnei, Florin Silviu Păun, susține că roșiile produse în solariile din comună se vând la preț de nimic.
„Prețurile la roșii sunt dezastruoase anul acesta. La Balta Doamnei roșiile se vând, en-gross, cu 0,7 – 0,8 lei/kg, iar castraveții cu 0,8 lei/kg. S-a ajuns la situația asta poentru ca producătorii să nu arunce marfa.
În momentul în care un legumicultor culege zilnic din solarii 800 – 1200 kg se vede nevoit să vândă marfa la preț mic de frică să nu i se strice.
Pentru că, revânzătorul nu se duce să cumpere întreaga marfă, ci acesta cumpără doar 50 kg de exemplu.
Revânzătorului nu i se strică marfa pe tarabă. Acesta știe că zilnic vinde 50 de kg și cumpără doar 50 de kilograme, ca să aibă pe tarabe marfă proaspătă. Pe când un legumicultor, pentru că ne întoarcem la acesta, vinde zilnic doar 500 de kilograme dintr-un total de 1200 kg, iar restul așteaptă să vândă în altă zi și riscă să i se strice marfa”, susține Florin Silviu Păun, viceprimarul comunei, care consideră că singura soluție ar fi realizarea unei asociații care să construiască un depozit frigorific pentru fructe și legume la Balta Doamnei.
De ce sunt scumpe roșiile în piață și în supermarket-uri. Producătorii din Balta Domnei vând cu 0,7 – 0,8 lei/kg
În lipsa unui depozit frigorific, susține viceprimarul comunei Balta Doamnei, producătorii de la Balta Doamnei sunt nevoiți să vândă la prețuri mici de teamă să nu li se strice marfa.
Doar la Balta Doamnei sunt aproximativ 350 de producători înscriși în programul tomate.
„O variantă ar fi să se facă o asociație și să fie construit un depozit frigorific pentru fructe și legume, astfel încât să nu se strice marfa chiar dacă nu este vândută câteva zile la rând. Din punctul meu de vedere ar fi cea mai bună variantă.
Toată marfa care se recoltează să meargă la depozit. În felul acesta s-ar crea un gol pe piață, iar marfa nu s-ar mai vinde atât de ieftin. Din păcate avem niște lacune legislative.
Autoritățile locale nu au posibilitatea să facă astfel de depozite, iar producătorii sunt reticenți. Aceasta nu este o problemă strict numai de la Balta Doamnei, ci în toate județele, pentru că, la fel ca orice produs, și roșiile se degradează.
Una este să păstrezi roșiile la 15 grade Celsius, iar alta este să le ai la 35 de grade Celsius la umbră”, susține Florin Silviu Păun, viceprimarul comunei Balta Doamnei.