- Publicitate -

OMV Petrom a pierdut clădirea în care funcționează Muzeul Petrolului. Ploieștiul își poate pierde muzeul care îl definește

Data:

Distribuie articolul:

Muzeul Petrolului Ploiești, unic în țară, este în pericol să fie obligat să se mute din clădirea unde funcționează. Acest lucru s-ar traduce și prin distrugerea anumitor piese de colecție.

- Publicitate -

Situația actuală a fost cauzată de faptul că OMV Petrom, proprietarul de până acum al clădirii în care funcționează Muzeul Petrolului, a pierdut în instanță dreptul de proprietate în favoarea urmașilor foștilor proprietari. Decizia instanței este definitivă.

Hățișurile legislative sunt încurcate. Noii proprietari, despre care surse spun că ar fi bucureșteni, au câștigat în instanță dreptul de proprietate asupra unei clădiri, și a unei părți din teren. Dacă în ceea ce privește terenul încă nu este clar delimitată cota lor, ceea ce se știe cu siguranță este faptul că clădirea principală, cea mare, unde Muzeul Petrolului are principalele exponate, a fost pierdută.

Contactat de Observatorul Prahovean, Dragoș Grigorescu, directorul Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, de care aparține Muzeul Petrolului, ne-a confirmat știrea. „Clădirea mare este pierdută. E o chestiune de timp până când va trebui să evacuăm. Tot ce putem face este să încercăm să salvăm patrimoniul, care este în posesia noastră prin donație…”, a declarat acesta.

- Publicitate -

Soluțiile pe care muzeul le are în cazul evacuării

Întrebat în legătură cu soluțiile pe care le are la dispoziție dacă va primi ordinul de evacuare, Dragoș Grigorescu a menționat „ca soluție de urgență”, mutarea exponatelor într-un fel de muzeu tehnic în aer liber care ar putea fi găzduit de Grădina Botanică de la Bucov.

O altă variantă pe care ar avea-o la dispoziție ar fi includerea Muzeului Petrolului într-un nou campus universitar, „Consorțiul Mehedințeanu”, proiect demarat de Consiliul Județean Prahova, care va fi, fie la Bărcănești, pe locul fostelor sere, fie în apropierea Universității de Petrol și Gaze.

Cu privire la mutare, directorul muzeului are însă mari îndoieli: „Aici sunt două aspecte. Pe de o parte această mutare va însemna pierderea unor piese importante de patrimoniu pentru că se vor distruge pur și simplu. Nu ai cum să le muți…”. Pe de altă parte mai există și problema accesabilității, pentru că ambele variante presupun că Muzeul Petrolului va funcționa în afara orașului Ploiești. „Orice muzeu înseamnă public, accesabilitate… Salvăm muzeul dar pierdem vizitatorii”, este de părere Dragoș Grigorescu.

- Publicitate -

Din păcate, Muzeul Petrolului Ploiești nu are niciun cuvânt de spus, doar să se supună deciziei instanței

Instanța a decis: clădirea revine urmașilor foștilor proprietari. Surse afirmă că OMV Petrom va contesta în instanță ordinul de punere în posesie a noilor proprietari. Va face asta deoarece nu există delimitare clară în ceea ce privește terenul, numai o parte din acesta revenind proprietarilor.

„Noi suntem ca și copiii în cazul divorțului părinților. Nu avem niciun cuvânt de spus, dar suntem cei mai afectați”, a declarat Dragoș Grigorescu pentru Observatorul Prahovean.

Despre ceea ce se va întâmpla în continuare, acesta este reținut în înaintarea de ipoteze posibile. „Sper doar să găsim înțelegere la noii proprietari. Nu suntem un SRL, suntem un muzeu unic în țară. Este vorba de valorile noastre naționale în definitiv”, mai spune directorul.

- Publicitate -

Citește și: Tur virtual la unicul Muzeu al Petrolului din România. Expoziția de la Ploiești include opt piese din colecția de utilaje din Tezaurul Național

Tot el consideră că muzeul nu ar trebui să părăsească orașul Ploiești. „Este Orașul Aurului Negru, așa scrie pe toate afișele, așa ne lăudăm și suntem cunoscuți peste tot. Cum să se mute Muzeul Petrolului în afara Ploieștiului?”

Ca termen pentru găsirea unei soluții, dacă noii proprietari vor cere ordin de evacuare, se vehiculează undeva la 3 luni de zile. În trei luni de zile Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, împreună cu Consiliul Județean, trebuie să găsească o variantă pentru a salva Muzeul Petrolului Ploiești. Este chiar imperios necesar ca Ploieștiul să-și păstreze această bijuterie de o valoare inestimabilă!

Muzeul Petrolului, singurul cu acest profil din România, are un patrimoniu estimat la peste 10.000 de piese muzeale. Expoziția include hărţi geologice, fotografii și machete care reproduc utilaje specifice extracției și prelucrării petrolului, dar și opt piese de colecție care fac parte din Tezaurul Național al României.

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

spot_img

Exclusiv

Cine este responsabil de incendiul din Ploiești pentru care a fost emis un mesaj RO ALERT

Vinerea trecută, un incendiu a izbucnit într-o hală dezafectată...

Nași, fini, afini și prieteni ai lui Andrei Volosevici, plătiți regește din banii ploieștenilor. Primărie de cumetrie

Peste un milion de lei, din banii ploieștenilor. Atât a plătit primăria Ploiești și instituțiile subordonate pentru neamurile și apropiații primarului Andrei Volosevici, în anul fiscal 2022, sub formă de salarii, prime, sporuri și idemnizații.

S-a redeschis circulația rutieră pe Bulevardul Independenței din Ploiești [FOTO-VIDEO]

În această dimineață s-a redeschis circulația rutieră pe Bulevardul...

Curse ilegale de mașini și drifturi la Sala Sporturilor Olimpia din Ploiești [VIDEO]

De ani buni, locuitorii din zona Sălii Sporturilor din...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Se închide DN1A la Măneciu. Care sunt rutele ocolitoare

Din cauza unor lucrări de reparație la o trecerea...

A dispărut o bandă de circulație de pe Bulevardul Indepnendenței din Ploiești după noile marcaje rutiere [VIDEO]

Marcajele rutiere efectuate pe tronsul recent reabilitat al Bulevardului...

Cei doi bărbați din Târgșoru, care și-ar fi tâlhărit prietenul, au fost arestați preventiv

Cei doi suspecți care și-ar fi tâlhărit prietenul în...

Air Retro 2024 & FlyIn are loc sâmbătă, pe Aerodromul de la Șirna

Retromobil Club România și Zborcadou.ro organizează sâmbătă, 18 mai,...
- Publicitate -
- Publicitate -

Informații utile

Ce este promisiunea de vânzare-cumpărare a unui apartament

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

Robin Mihai este triplu medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Kempo IKF cu sprijinul Supermarket La Cocoș

Ce ar fi sportul ploieștean fără implicarea oamenilor de...

Întreruperi de energie electrică în Ploiești și Prahova în perioada 20-24 mai. Zonele afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Cum influențează activitatea fizică longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Se închide DN1A la Măneciu. Care sunt rutele ocolitoare

Din cauza unor lucrări de reparație la o trecerea...

A dispărut o bandă de circulație de pe Bulevardul Indepnendenței din Ploiești după noile marcaje rutiere [VIDEO]

Marcajele rutiere efectuate pe tronsul recent reabilitat al Bulevardului...
- Publicitate -